Μπορεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας να ασχολείται με τα …μαθηματικά της κάλπης, αλλά οι πολίτες αγωνιούν για τα …μαθηματικά της τσέπης τους, η οποία αδειάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς. Και αυτό, με τον χειμώνα να είναι προ των πυλών, είναι χωρίς αμφιβολία το στοιχείο που θα γείρει και τη ζυγαριά των αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου για τον χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες.
Η χθεσινή έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), απλώς αποτυπώνει όσα καθημερινά συζητούν πολίτες αλλά και πολιτικοί. Ότι, δηλαδή, οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, δίνουν πραγματικό αγώνα μήνα με τον μήνα για να βγάλουν τον μήνα, προχωρώντας σε ολοένα και περισσότερες περικοπές, ακόμα και βασικών αγαθών. «Απλήρωτοι λογαριασμοί, μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος, αναβολή κρίσιμων εργασιών κλπ, συνθέτουν τη νέα καθημερινότητα των πολιτών.
Οσο μπαίνουμε πιο βαθιά στον χειμώνα, μαζί με την ακρίβεια στα τρόφιμα, το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται αντιμέτωπο με δύο ακόμα δυσεπίλυτα προβλήματα: Την αύξηση των επιτοκίων, που όπως προαναγγέλλει σταθερά η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ, θα συνεχιστεί, και η τιμή του πετρελαίου κίνησης.
Θηλιά στην κυβέρνηση η αύξηση των επιτοκίων
Το τελευταίο, όπως άλλωστε προβλέπουν όλα τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, είναι εξαιρετικά πιθανό να μετατραπεί σε εφιάλτη από την 13η Δεκεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ αλλά και την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση λόγω του χειμώνα, ανεβάζουν ήδη τις τιμές. Και οι προβλέψεις για την πορεία της τιμής, είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, οπότε η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να παρέμβει.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, το όριο «συναγερμού» είναι τα 2 ευρώ το λίτρο. Αν οι τιμές ξεπεράσουν αυτόν τον πήχη και μάλιστα με τάση σταθεροποίησης, τότε σχεδόν προεξοφλείται ότι θα επαναφέρει την επιδότηση στην αντλία, της τάξεως από 15 έως 20 λεπτά το λίτρο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, και μάλιστα με έντονο κοινωνικό αντίκτυπο αλλά και πολιτικό αποτύπωμα είναι αυτό της αύξησης των επιτοκίων, που θεωρείται βέβαιο ότι θα φέρει νέο «κύμα κόκκινων δανείων» αλλά και νέο κύκλο πλειστηριασμών.
Τα νεότερα, ωστόσο, από το μέτωπο αυτό, το οποίο έχει θέσει στην αιχμή της φαρέτρας της το σύνολο της αντιπολίτευσης, δεν είναι δυσοίωνα. Οι τράπεζες δεν δείχνουν καθόλου διατεθειμένες να στοιχηθούν πίσω από την πρόσφατη παραίνεση του ΥΠΟΚ Χρ. Σταϊκούρα για την υιοθέτηση του λεγόμενου ισπανικού μοντέλου, καθώς θεωρούν ότι τα ελληνικά δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Ούτε ο κ. Σταϊκούρας, ωστόσο, φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από την άρνησή του για ένα νέο Πρόγραμμα Γέφυρα, όπως ζητούν οι τράπεζες.
Το παραπάνω εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων, αφήνει ήδη σημαντικό αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις, με τους πολίτες, σε ανησυχητικά για την κυβερνητική πλειοψηφία ποσοστά, να εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη μέχρι σήμερα κυβερνητική στήριξη. Εύλογος, λοιπόν, ο συναγερμός του Μεγάρου Μαξίμου
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις