Μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον Στρατό Ξηράς που εορτάζει με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδας του Πυροβολικού.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από τη δημιουργία του Ελληνικού Στρατού και από τότε που υπάρχει το Πυροβολικό στην σύγχρονη Ελλάδα, όλοι οι Πυροβολητές εορτάζουν με μεγαλοπρέπεια τη μνήμη της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, της προστάτιδος και καταφυγής τους.

«Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το πυροβολικόν» είναι η φράση που έχουν στα χείλη τους οι Πυροβολητές και στολίζει όλα τα στρατόπεδα του Πυροβολικού.

Το Πυροβολικό (Μάχης και Αντιαεροπορικό) είναι το κύριο όπλο παροχής πυρών υποστηρίξεως. Ιδρύθηκε και οργανώθηκε το 1829.

Η αποστολή του κατά τον αγώνα συνίσταται στην παροχή συνεχούς και εγκαίρου υποστηρίξεως με πυρά στις δυνάμεις ελιγμού για την άμεση καταστροφή ή εξουδετέρωση των στόχων εκείνων οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Το σύγχρονο έμβλημα του Πυροβολικού καθιερώθηκε το 1968 αντικαθιστώντας την «φλογοφόρο ροιά».

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δύο πυροβόλα χιαστί, αναπαριστούν το Πυροβολικό Μάχης και πύραυλος που συμβολίζει, αφενός το Α/Α Πυροβολικό και αφετέρου τις τεχνολογικές εξελίξεις του Όπλου .

ΡΗΤΟ: “ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ” (Η ισχύς εξαρτάται – αποκτάται με τη γνώση).

Το ελληνικό Πυροβολικό διαθέτει μεταξύ άλλων πανίσχυρα αυτοκινούμενα πυροβόλα, τα αμερικανικής κατασκευής Μ-109 αλλά και τα γερμανικά PzH2000 με κορωνίδα τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων RM-70 και MLRS, με εμβέλεια από 70 ως 168 χλμ.

Ταυτόχρονα, έχει και τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AK, TOR-M1, ASHRAD, και τους πυραύλους Hawk.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το αφιέρωμα για την ιστορία του Πυροβολικού

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις