Μητσοτάκης… «αδειάζει» Σταϊκούρα περί πιθανής φορολόγησης των τραπεζικών κερδών, με την κοινωνία να είναι έτοιμη να εκραγεί λόγω και των επιτοκίων στα δάνεια.

Η ήδη «βαριά» για το Μέγαρο Μαξίμου θεματολογία της κόντρας κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, για το σκάνδαλο των υποκλοπών, την ακρίβεια, την ενεργειακή ακρίβεια κα εμπλουτίστηκε εσχάτως και με το κοινωνικά και πολιτικά κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων τραπεζών – κοινωνίας, εν μέσω συνεχιζόμενων αυξήσεων των επιτοκίων δανεισμού.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μία δυνάμει «βόμβα», η οποία, αν δεν απασφαλιστεί, θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τη γαλάζια προεκλογική εκστρατεία, αφού αφορά χιλιάδες πολίτες, η πλειονότητα των οποίων τοποθετείται στα μεσαία εισοδηματικά εισοδήματα.

Στην πρόσφατη παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στριμώξει δημόσια τους τραπεζίτες, ζητώντας τους να στηρίξουν έμπρακτα τους ευάλωτους δανειολήπτες και διαμηνύοντας πως δεν υφίσταται η απόδοση bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε απολύτως καμία νύξη περί πιθανής φορολόγησης των τραπεζικών κερδών, εμφανιζόμενος σε πρώτη ματιά σα να «αδειάζει» τον υπουργό Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρα, που στην πρόσφατη επεισοδιακή συνάντησή τους φέρεται να άφησε ανοικτό και αυτό το ενδεχόμενο.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι ο πρωθυπουργός με τον ΥΠΟΚ βρίσκονται σε πλήρη σύμπλευση και απλώς κινούνται με διαφορετικές, συμφωνημένες τακτικές, προς τον κοινό στόχο, που είναι να πιεστούν οι τράπεζες, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια, εξασφάλισαν στήριξη δεκάδων δις μέσα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις – κάτι που η κοινωνία δεν ξεχνά.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σαφές συνολικά στην κυβέρνηση ότι η εικόνα των ελληνικών τραπεζών παραμένει εύθραυστη, ότι βρίσκονται στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής εποπτείας και ότι ο διπλός κίνδυνος ανακοπής του ρυθμού αύξησης των κερδών τους, αν εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια στριμώχοντας όλο και περισσότερο κοινωνία και επιχειρήσεις αλλά και δημιουργίας νέου κύματος «κόκκινων δανείων» καραδοκεί.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να εκτιμούν ότι το bra de fer κυβέρνησης – τραπεζιτών θα λήξει με την εξεύρεση κοινού τόπου, ο οποίος θα πιέζει κάπως τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο, να θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Σε δύο εβδομάδες οι προτάσεις των τραπεζών

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο Open, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι προτάσεις των τραπεζών αναμένονται σε δύο εβδομάδες.

Ερωτηθείς, αν υπάρχει τρόπος η κυβέρνηση να πιέσει τις τράπεζες, ώστε να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή, με την επιβολή έκτακτης φορολογίας των κερδών τους, ο υπουργός είπε πως ισχύει «ό,τι δήλωσε ο πρωθυπουργός», δηλαδή ότι οι τράπεζες πρέπει να συμβάλλουν από τα κέρδη τους. Θα δούμε είπε πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο μέλλον.

Υπάρχει κίνδυνος, είπε, λόγω της εξωγενούς κρίσης να δημιουργηθεί νέο ιδιωτικό χρέος και δυσκολία εξυπηρέτησης των οφειλών που έχουν οι δανειολήπτες.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις τράπεζες να συμβάλλουν με τέσσερις τρόπους:

-Πρώτον, με την αξιοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου τα πράγματα είπε πηγαίνουν καλύτερα το τελευταίο τρίμηνο, με αύξηση των αιτήσεων που γίνονται δεκτές, αλλά θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω.

-Δεύτερον, με τη στήριξη των ευάλωτων συνεπών δανειοληπτών, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κόκκινων δανείων.

-Τρίτον, με τη μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, που σημαίνει αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων που σήμερα είναι κατά μέσο όρο 0,05% και μείωση του μέσου επιτόκιου χορηγήσεων που ανέρχεται στο 4,86%. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνουν οι τράπεζες, είπε ο υπουργός

-Τέταρτον, με τη μείωση των προμηθειών που χρεώνουν στους πελάτες τους.

Για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι οι αιτήσεις των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο γίνονται αυτόματα δεκτές, όπως και ότι μειώνεται το επιτόκιο για όσους ενταχθούν σε αυτόν.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις