Έκρηξη του αριθμού των ανακοπών για πλειστηριασμούς καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση των δικαστηρίων είναι αρνητική. Στις 26 Ιανουαρίου η απόφαση του Αρείου Πάγου.

Μαζική χρήση του νομικού όπλου που δίνει την δυνατότητα ανακοπής των πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι για το αμέσως επόμενο διάστημα, κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται έκρηξη του αριθμού των ανακοπών για πλειστηριασμούς, αν και όπως εξηγούν στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση των δικαστηρίων είναι αρνητική. «Πράγματι βρίσκεται σε εξέλιξη τσουνάμι ανακοπών κατά πλειστηριασμών» τονίζει έμπειρο στέλεχος της αγοράς και προσθέτει ότι «έχει ωστόσο αποδειχθεί πως οκτώ στις 10 αιτήσεις ανακοπής απορρίπτονται, με τις δύο που γίνονται αποδεκτές να εκδίδονται από δικαστήρια ως επί το πλείστον της περιφέρειας». Οι ίδιες πηγές αναφέρονται και στην αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά καθώς επισημαίνουν ότι «σε κάθε περίπτωση, αυτό που, ίσως, θα έπρεπε να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι πως υπάρχει μία απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει πως οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και άλλες 10, οι οποίες αποφαίνονται το αντίθετο».

Άλλωστε στην αμφισημία, αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, είχε αναφερθεί πρόσφατα και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας από το βήμα της Βουλής πως «μία απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ πολλές άλλες προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών, αλλά και νομολογίες κατωτέρων δικαστηρίων. Έχει πέσει στην αντίληψή μου μία στο Εφετείο Λάρισας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα κ. ο. κ.».

Στις 26 Ιανουαρίου η απόφαση του Αρείου Πάγου

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η διενέργεια ή όχι πλειστηριασμών από funds και εταιρείες διαχείρισης, καθιστά επιτακτική την εξεύρεση οριστικής λύσης και αναμένεται να ξεδιαλυθεί στις 26 Ιανουαρίου από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε, ωστόσο, εγχώριοι, αλλά και διεθνείς φορείς εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο, τόσο του εκτροχιασμού των business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο χρέος – ενόσω, μάλιστα, εκκρεμεί και η σχετική απόφαση της Eurostat – όσο και του πλήγματος στην κουλτούρα πληρωμών, οδηγώντας ακόμη και σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Ενδεικτική είναι η σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η νομική αβεβαιότητα δύναται να επηρεάσει τις επικείμενες αποφάσεις των δικαστηρίων κατώτερου βαθμού σε παρόμοιες υποθέσεις, διαβρώνοντας την προθυμία των οφειλετών να φτάσουν σε φιλικές λύσεις αναδιάρθρωσης με τους servicers.

Διευρύνεται ο κατάλογος των πλειστηριασμών

Πάντως την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα να προχωρήσει σε προληπτικές δράσεις, για να «ανακουφίσει» συνεπείς, πλην, όμως, ευάλωτους οικονομικά δανειολήπτες από την αύξηση της μηνιαίας δόσης τους, τράπεζες και funds εξακολουθούν πιέζουν με την σειρά τους για τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων από τα κόκκινα δάνεια που συσσωρεύτηκαν κατά την προηγούμενη οικονομική κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κατάλογος των πλειστηριασμών εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα ακίνητα, και ήδη στην πλατφόρμα e-auction έχουν ανέβει και προγραμματίζονται να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 περίπου 4.300 ακίνητα – κατοικίες.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των πλειστηριασμών συνεχίζεται την ώρα που θεωρητικά οι πλειστηριασμοί σε τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» έχουν «παγώσει», καθώς υπάρχει νομικό κενό στο εάν επιτρέπεται στις εταιρείες διαχείρισης να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds.

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες δίνουν μεγάλη μάχη για την μείωση κόκκινων δανείων της τάξεως των 15 δις. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια περίπου 5 δις. έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν. Η πληθωριστική και ενεργειακή κρίση προδιαγράφουν την δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θέτοντας σε εγρήγορση τις τράπεζες που λαμβάνουν για πρώτη φορά σημάδια για αύξηση των δανείων αβέβαιης είσπραξης.

Οι ευάλωτοι

Όσον αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, πάντως, οι εκπρόσωποι των servicers επιμένουν πως δεν είναι στις προθέσεις τους να βγάλουν στο «σφυρί» τα περιουσιακά τους στοιχεία, τηρώντας στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρις ότου να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους, το συνολικό χρέος αυτού του «ευαίσθητου» δανειακoύ χαρτοφυλακίου προσεγγίζει τα τέσσερα δισ. ευρώ και όπως τονίζεται από στελέχη της αγοράς, η προτεραιότητά τους είναι να ρυθμιστεί με βιώσιμο τρόπο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι.

Αξίζει να αναφερθεί πως ειδικά για τους ευάλωτους «τρέχει» από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας από πλειστηριασμούς, μέσω του οποίου θα επιδοτείται για 15 μήνες το 80% της δόσης των στεγαστικών δανείων.

Κώστας Παπαγρηγόρης

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις