Τι κατέγραψε η ετήσια έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής για την υγεία των Ελλήνων, σε ποια θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παραδεδεγμένα παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.
Ασθενείς με καρκίνο περιμένουν με τις ώρες στην ουρά για να λάβουν τη θεραπεία τους, η αναμονή για χειρουργεία φτάνει μέχρι και τα δύο χρόνια, ενώ καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, ακόμη και για τα παιδιά.
Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί ότι οι Έλληνες δηλώνουν ότι αισθάνονται «αρκετά ικανοποιημένοι με την υγεία τους».
Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), η οποία δόθηκε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, ακριβώς πίσω από την Ιρλανδία.
Η έρευνα αφορά το 2021 και συμμετείχαν πολίτες άνω των 16 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να χαρακτηρίσουν την υγεία τους από πολύ καλή και μέτρια, έως πολύ καλή.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) την αίσθηση ότι έχουν «καλή υγεία» έχουν οι πολίτες της Ιρλανδίας (81%), ενώ ακολουθούν οι Έλληνες με ποσοστό ικανοποίησης 78% και τις δύο επόμενες θέσεις συμπληρώνουν η Κύπρος και το Λουξεμβούργο με 77%.
Μάλιστα, η Ελλάδα ανέβηκε σχεδόν δύο θέσεις στον πίνακα της κατάταξης σε σύγκριση με το περασμένο έτος (2020).
Στον αντίποδα, με τους πολίτες να δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους για την κατάσταση της υγείας τους, βρίσκονται η Λιθουανία με 48% και η Λετονία με την Πορτογαλία με ποσοστά 50%.
Ο μέσος όρος των πολιτών που διαμένουν στην ΕΕ και δηλώνουν πως έχουν καλή ή πολύ καλή υγεία είναι 69%.
Μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών
Στις περισσότερες χώρες οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να αξιολογήσουν την υγεία τους ως «καλύτερη», σε σύγκριση με τις γυναίκες, σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, το 80% των ανδρών και το 76,5% των γυναικών δηλώνουν ότι αισθάνονται «καλά» ή «πολύ καλά» με την υγεία τους, διαφορά που διαμορφώνεται στο 3,5%.
Η ψαλίδα μεταξύ των δύο φύλων ανοίγει περισσότερο στη Λετονία με διαφορά 9, στη Ρουμανία με 8 και τη Λιθουανία με 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Η μοναδική χώρα που αποτέλεσε εξαίρεση, όπου το ποσοστό των γυναικών ήταν ελαφρώς πιο ευχαριστημένο από αυτό των ανδρών, ήταν στην Ιρλανδία (0,4%).
Κάτι που δικαιολογεί την κίνηση της κυβέρνησης να δώσει προτεραιότητα στην πρόληψη υγείας των γυναικών, με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, που αφορά τις γυναίκες, να δίνονται πρώτες στον ελληνικό πληθυσμό, ενώ να ακολουθούν οι προληπτικές εξετάσεις και το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Μεταξύ των δύο φύλων, ο μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ με τις θετικές απόψεις είναι υψηλότερος στους άνδρες με 72%, ενώ στις γυναίκες φτάνει μόλις το 67%, δηλαδή διαφορά 5%.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις