Με το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα να αποτελεί παρελθόν, εντείνει τη στρατηγική της πίεσης προς τον κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, χωρίς να αφήνει εκτός «κάδρου» αυτή τη φορά και τους πρόσφατους χειρισμούς της Δικαιοσύνης.

Ο συνδυασμός σκανδάλου υποκλοπών, QatarGate και της διαρκούς όξυνσης των ανισοτήτων κυρίως στο μέτωπο της οικονομίας και της ακρίβειας γιγαντώνουν το ούτως ή άλλως εμπεδωμένο αίσθημα αδικίας στην κοινωνία. Το ποιοτικό αυτό εύρημα της Κουμουνδούρου που ήδη από τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου αποτελεί το κεντρικό πολιτικό μήνυμά της αποτυπώνεται μέσα από το αίτημα για πολιτική αλλαγή προκειμένου να έρθει η «δικαιοσύνη παντού».

Σύμφωνα με όλες τις ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόκειται για ένα αίτημα που διαπερνά οριζόντια όλες τις κοινωνικές και οικονομικές ομάδες και λειτουργεί ως «συγκολλητική ουσία» στα κοινά απεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αίσθημα αδικίας που φαίνεται σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιβεβαιώνεται εμφατικά από τον προϋπολογισμό που θα τεθεί σε ψηφοφορία το ερχόμενο Σάββατο.

Διότι όπως προκύπτει από τα focus group που έχει κάνει η Κουμουνδούρου, το αίσθημα αδικίας εντείνεται σε όλα τα πεδία: Από την αδικία στην εργασία όπου οι αντεργατικοί νόμοι Μητσοτάκη δημιουργούν συνθήκες γαλέρας και επιδεινώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων, μέχρι την οικονομία και την ακρίβεια που οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν τα υπερέσοδά τους να εκτοξεύονται ενόσω τα εισοδήματα χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων εξανεμίζονται από τις διαρκείς ανατιμήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκρηξη εσόδων 4,2 δις. για 25 εισηγμένες εταιρίες στο εννιάμηνο με τριπλασιασμό των κερδών τους, την ίδια περίοδο που η μεσαία τάξη περνά διά πυρός και σιδήρου από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το «θέατρο» που ανεβάζει εδώ και δύο εβδομάδες η κυβέρνηση για το «τζαρτζάρισμα» με τις τράπεζες για τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων ενόσω οι 4 συστημικές καταγράφουν υπερκέρδη 1 δις η καθεμία, αφού όπως επεσήμανε εμφατικά η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, υπενθυμίζοντας μία σειρά από θετικές ρυθμίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους τραπεζίτες, «αν είναι όντως ενοχλημένη η κυβέρνηση με την κατάσταση, γιατί δεν ψηφίζει σήμερα για να καταργήσει τα μπόνους που η ίδια νομοθέτησε; Γιατί δεν επιβάλλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες που βλέπουν την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται από την καθήλωση των επιτοκίων καταθέσεων και την ταυτόχρονη έκρηξη των επιτοκίων χορηγήσεων στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο;»

Προσερχόμενος στην Προσύνοδο του PES ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τους λάθος λόγους, για το αδιανόητο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με ιθύνοντα νου τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά και για θέματα διαφθοράς», επισημαίνοντας τη συντριπτική για την Ελλάδα σύγκριση στον τρόπο αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών σε σχέση με το Βέλγιο: Στην Ευρώπη ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμη, στην Ελλάδα από ό,τι φαίνεται πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία, το κράτους δικαίου και να αποκαταστήσουμε την δικαιοσύνη παντού».

Είναι εμφανές πως η Κουμουνδούρου, με το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα να αποτελεί παρελθόν, εντείνει τη στρατηγική της πίεσης προς τον κ. Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών, χωρίς να αφήνει εκτός «κάδρου» αυτή τη φορά και τους πρόσφατους χειρισμούς της Δικαιοσύνης. Στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην Δικαιοσύνη, αυτή μοιάζει να απομακρύνεται, αφού οι έρευνες δείχνουν να στρέφονται οπουδήποτε εκτός από εκεί που πρέπει.

Σε αυτό το πλαίσιο στην Κουμουνδούρου εντείνεται το αίσθημα ανησυχίας διαβάζοντας τις σχετικές διαρροές στον τύπο, πως οι αρχές αναζητούν στοιχεία στην μόνη υπηρεσία που έχει κάθε συμφέρον και την πρακτική δυνατότητα να καταστρέψει τα στοιχεία: Την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αφήνοντας εκτός τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, που εκ του νόμου υποχρεούνται να διατηρούν αρχεία των νόμιμων επισυνδέσεων.

Αντίστοιχος προβληματισμός υπάρχει και για τις διαρροές για έρευνες στις εταιρίες που εμπλέκονται με το Predator, πλην όμως 9 μήνες μετά τις αποκαλύψεις, με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για «διάστημα που θα ήταν αρκετό για μια εγκυμονούσα να γεννήσει, πόσο μάλλον για να εξαφανισθούν τα όποια ενοχοποιητικά στοιχεία».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις