Η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου 2022 και πήρε μία ακόμη αναβολή για τις 19 Ιουνίου 2023. Οι αιχμές των δικαστών.

«Παγωμένη» παραμένει η δίκη για το σκάνδαλο διασπάθισης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ της Folli Follie, η οποία πήρε ακόμα μία αναβολή για τις 19 Ιουνίου 2023, λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των δικηγόρων από την εκδίκαση υποθέσεων πρώτου βαθμού που αφορούν κατηγορίες για δράση «εγκληματικής οργάνωσης».

Κι όμως, η δίκη που ξεκίνησε στις 10 Ιανουαρίου 2022 για ένα τόσο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα, καθώς υπάρχουν σκιές μεθόδευσης της υπόθεσης προκειμένου να καταλήξει σε παραγραφή.

Οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων εξέδωσαν την απόφασή τους για αναβολή, η οποία συνοδεύθηκε από ένα μακροσκελέστατο σκεπτικό το οποίο εκφωνήθηκε από έδρας εν είδη ανακοίνωσης. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «στοχευμένη» την εποχή των δικηγόρων και εξηγούν ότι οι ίδιοι ζήτησαν να εξαιρεθεί η υπόθεση της Folli Follie, με δεδομένο ότι η αποχή θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων, αλλά «δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανέναν αρμόδιο θεσμικό φορέα».

Για τον λόγο αυτό οι δικαστές (με πρόεδρο τη Μαρία Ανδρεοπούλου και μέλη τους εφέτες Γιώργο Γρίβα και Αναστασία Σιώμου) ανέβαλαν την υπόθεση για τις 19 Ιουνίου 2023, εξηγώντας πως «το δικαστήριο κρίνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι αυτονόητες προϋποθέσεις τής εντός ευλόγου χρόνου διαστήματος δίκαιης δίκης και της ορθής απονομής της δικαιοσύνης».

Στο σκεπτικό τους οι δικαστές επιρρίπτουν ευθύνες στον Δικηγορικό Σύλλογο που δεν έδωσε άδεια στους δικηγόρους που συμμετέχουν στην εκδίκαση της υπόθεσης να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ενώ αφήνουν και αιχμές κατά των δικηγόρων της δίκης οι οποίοι τίθενται υπέρ των διακοπών αλλά δεν δηλώνουν ότι θα παρίστανται στις επόμενες συνεδριάσεις παρά την απόφαση για αποχή. Οι δικαστές μάλιστα αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο παραγραφής λέγοντας ότι ήδη έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για κάποιες πράξεις.

Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο βρίσκονται ο ιδρυτής της εταιρείας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη και άλλοι 10 κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν σωρεία κακουργημάτων για απάτη επενδυτών με παραποιημένους ισολογισμούς και ψεύτικα οικονομικά στοιχεία. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η δράση της εγκληματικής οργάνωσης προκάλεσε ζημιά που υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση σε περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους δικαστές, η υπόθεση της Folli Follie είναι «ιδιαιτέρως σοβαρή για την εσωτερική έννομη τάξη, η οποία όμως είχε και τεράστιο διεθνή αρνητικό αντίκτυπο, ιδίως αναφορικώς με τη λειτουργία των ελεγκτικών θεσμών που σχετίζονται με την κεφαλαιαγορά και το Χρηματιστήριο και την εύρυθμη, σύννομη και διαφανή λειτουργία τους».

Τι υποστηρίζουν οι δικηγόροι

Μιλώντας στο euro2day.gr, οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής που παρίστανται στην υπόθεση οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας επισημαίνοντας παράλληλα, ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής καθώς τα αδικήματα είναι επαναλαμβανόμενα (φερόμενος χρόνος τέλεσης 2001-2018).

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η δίκη της Folli Follie μοιάζει να είναι «θύμα» μιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δικηγόρων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Τσιάρα, με σημείο αιχμής την αλλαγή του ποινικού κώδικα αναφορικά με την μεταχείριση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και με την πληρωμή των δικηγόρων νομικής βοήθειας.

ieidiseis.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις