Θα πάρει το ρίσκο παράδοσης της εξουσίας ο πρωθυπουργός, ενώ έχει μπροστά του ακόμα έξι μήνες διακυβέρνησης με το δέλεαρ του Ταμείου Ανάκαμψης να βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι; – Τι εκτιμούν στην Κουμουνδούρου;

Εάν για ένα πράγμα είναι σίγουροι στην Κουμουνδούρου, είναι πως ο συνδυασμός της επιταχυνόμενης κυβερνητικής φθοράς από την ακρίβεια μαζί με μία δυσώδη ατμόσφαιρα σκανδάλων με αποκορύφωμα τις υποκλοπές καθιστούν την πίεση στο μέγαρο Μαξίμου ανυπόφορη.

Η παραδοχή αυτή, την οποία λίγο πολύ συμμερίζονται και από το κυβερνητικό στρατόπεδο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις, καθιστά το ερώτημα πότε θα επιλέξει να πατήσει τη σκανδάλη των εκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου.

Στις 7 Ιουλίου ο Κ. Μητσοτάκης δήλωνε με τον πλέον ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο στον ΣΚΑΙ πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει το πολιτικό κόστος του δύσκολου χειμώνα προς όφελος της «σταθερότητας», υπογραμμίζοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας: «Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ψάχνω κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές. Υποχρέωσή μου είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας. Και αν έχω και κάποιο πολιτικό κόστος από αυτό, γιατί θα έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, είμαι απολύτως διατεθειμένος να το αναλάβω. Διότι δεν πρόκειται να παίξω με τους θεσμούς για να υπηρετήσω το συμφέρον της επανεκλογής μου».

Έκτοτε ωστόσο πολλά έχουν συμβεί και η ανάληψη του πολιτικού κόστους φαίνεται εν τοις πράγμασι να πιέζει ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου. Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία σενάρια άμεσης προκήρυξης των εκλογών, ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διαδικασία ψήφισης του Προϋπολογισμού. Αν και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εξετάζουν προσεκτικά όλα τα δεδομένα.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο δρόμος που έχει μπροστά του ο Κ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά ολισθηρός και γεμάτος παγίδες, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος. Επομένως μία τέτοια αιφνιδιαστική κίνηση θα μπορούσε να έχει λογική υπό το βάρος των διαρκών αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως η χθεσινή επιβεβαίωση από την ΑΔΑΕ πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε εκτός του Κωστή Χατζηδακη και τους Γιώργο Κύρτσο και Τάσο Τέλλογλου. Η προϊούσα φθορά από την ακρίβεια και η απαξίωση των όποιων μέτρων έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, το γενικευμένο αίσθημα αδικίας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας που πυροδοτεί ως πρώτο συναίσθημα πλέον την οργή των πολιτών (MRB), η αγωνία για τις διαρκώς νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών καθώς άπαντες προεξοφλούν πως ακολουθούν αυτές για τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, η αναμονή νέων αποκαλύψεων και εμπλεκομένων, πέραν της Εύας Καϊλή, από το QatarGate καθώς και μία σειρά από όζουσες υποθέσεις, όπως αυτή της Μαρίας Σπυράκη που ελέγχεται για απάτη από τις ευρωπαϊκές Αρχές, που πλέον «σκάνε» και επιδεινώνουν έτι περαιτέρω την μέχρι πρότινος ευστάθεια του συστήματος Μαξίμου, προϊδεάζουν τον κ. Μητσοτάκη για μία ακανθώδη πορεία μέχρι τις κάλπες με βασικά χαρακτηριστικά την περαιτέρω απαξίωση και πολιτική και ηθική απονομιμοποίησή του.

Πέραν της Σκύλλας ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης καλείται να συνυπολογίσει στην εξίσωση και την ελλοχεύουσα απειλή της Χάρυβδης. Η ανυπαρξία προοπτικής για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία του Κ. Μητσοτάκη ένεκα του σκανδάλου των υποκλοπών τον έχει οδηγήσει νομοτελειακά στην μονοσήμαντη στρατηγική της αυτοδυναμίας, που δημιουργεί προϋποθέσεις αποσυσπείρωσης της ΝΔ στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής όπου παίζει τα «ρέστα» της η αντιπολίτευση. Αυτοδυναμία που παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες ορισμένων δημοσκοπικών εταιριών, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ούτε στη δεύτερη κάλπη.

Ως εκ τούτου με τα σημερινά δεδομένα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για την οποία πιέζουν πολλοί επιτελείς του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να σηματοδοτήσει την παράδοση της εξουσίας από τον ίδιο (στο ενδεχόμενο αποχώρησής του για να βρεθεί κυβερνητικός συμβιβασμός με το ΚΙΝΑΛ) ή ακόμα και από το κόμμα του, εφόσον επιτευχθεί η πλήρης ανατροπή συσχετισμών και ο διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Θα πάρει λοιπόν το ρίσκο παράδοσης της εξουσίας ο πρωθυπουργός, ενώ έχει μπροστά του ακόμα έξι μήνες διακυβέρνησης με το δέλεαρ του Ταμείου Ανάκαμψης να βρίσκεται πάντοτε πάνω στο τραπέζι; Διότι κατά την ανάλυση της Κουμουνδούρου η δεξαμενή των κοινοτικών κονδυλίων και ο τρόπος διαμοιρασμού τους αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» του συστήματος Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για το όργιο παρακολουθήσεων του συστήματος Μητσοτάκη συνιστά την πλέον εμφατική ομολογία ενοχής, ενώ παράλληλα μελετούν λεπτομερώς όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από τις μετρήσεις που δημοσιεύονται και από αυτές που παραγγέλνονται για τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής.

Από τις τάσεις της MRB προκύπτουν μία σειρά από συμπεράσματα, στα οποία στέκονται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα βασικότερα συμπυκνώνονται στην ιστορικά χαμηλή διαφορά στην πρόθεση ψήφου (5,4%) και την επιταχυνόμενη η φθορά της ΝΔ (απώλεια 5 μονάδων σε 11 μήνες), καθώς και στην σαφή πλέον υπέροχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σε μία σειρά από κρίσιμα διακυβεύματα που θα κρίνουν την ψήφο των πολιτών και δη των αναποφάσιστων στις εκλογές, όποτε αυτές προκηρυχθούν.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση φαίνεται πως πλέον είναι πλειοψηφικά ανεπιθύμητη, ενώ η αιμορραγία της από την ακρίβεια, τις υποκλοπές και τους πλειστηριασμούς, τρία θέματα δηλαδή που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Κουμουνδούρου, είναι διαρκής και εντεινόμενη.

Τρίτο σημαντικότερο εύρημα της MRB είναι ότι το σύνθημα «δικαιοσύνη παντού» είναι πλειοψηφικό σε ένα περιβάλλον διευρυνόμενων αδικιών και ανισοτήτων, ενώ δίνει προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη κάλπη που θέλει και η πλειοψηφία των πολιτών.

ieidiseis.gr

Eurokinissi | Γιάννης Παναγόπουλος

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις