Βουλευτές και υπουργοί προσέρχονται στη Βουλή για τον προϋπολογισμό με αγωνία για το ενδεχόμενο νέων αποκαλύψεων για τις υποκλοπές.

Μία ερώτηση έρχεται στα χείλη όλων των γαλάζιων βουλευτών τις τελευταίες ώρες: Αν η κυβέρνηση θα αντέξει να φτάσει μέχρι τις αρχές της άνοιξης, μέσα στο εξαιρετικά βεβαρημένο κλίμα που δημιουργούν οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, πρόσφατα η υπόθεση Πάτση, χθες η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη κα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι βουλευτές αλλά και υπουργοί θα προσέλθουν σήμερα στη βουλή με μεγάλη αγωνία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν, στο κλείσιμο της αυλαίας του προϋπολογισμού, που παραδοσιακά θεωρείται και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, νέα στοιχεία για παρακολουθήσεις και ιδιαίτερα για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρο. Όχι, γιατί φοβούνται ότι δεν θα υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς όλοι οι βουλευτές στοχεύουν στην επανεκλογή τους.

Αυτό που φοβούνται είναι μήπως στην αναμενόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης βρεθεί αντιμέτωπος με συντονισμένα πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Άλλωστε, ουδείς στην κυβερνητική πλειοψηφία λησμονεί την πίεση που άσκησε στην τελευταία αναμέτρηση στον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Για τον πρώτον, λίγα 24ωρα αργότερα, είδαν το φως της δημοσιότητας συγκεκριμένοι κωδικοί της ΕΥΠ για την παρακολούθηση Χατζηδάκη επί θητείας του στο υπουργείο Ενέργειας.

Στο παραπάνω κλίμα, προστέθηκαν από χθες η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της κ. Μαρίας Σπυράκη μέχρις ότου να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα για το επίδομα αλλοδαπής που πήρε συνεργάτης της, αλλά και η αποκάλυψη από το Euractiv, ότι η ΑΔΑΕ, ύστερα από σχετικά αιτήματα κατάφερε να διαπιστώσει και επίσημα την παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου, καθώς και αυτήν του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, από την ΕΥΠ.

Μέσα σ αυτή την ατμόσφαιρα, πληθαίνουν δραματικά οι φωνές στην κυβερνητική πλειοψηφία που τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, φοβούμενοι ότι όσο θα περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η πολιτική καθημερινότητα για την κυβέρνηση. «Ο πολιτικός χρόνος αρχίζει και γίνεται εξαιρετικά πυκνός Και μπορεί ημερολογιακά να μην έχει και μεγάλη σημασία αν οι εκλογές γίνουν Φεβρουάριο ή Απρίλιο, αλλά πολιτικά μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ΝΔ» συνομολογούν πολλοί γαλάζιοι.

Και εντός του κυβερνητικού επιτελείου, ωστόσο, πληθαίνουν εσχάτως οι φωνές συνεργατών του πρωθυπουργού που τάσσονται υπέρ της θεαματικής επίσπευσης των εκλογών. Ακόμα και στα τέλη του Ιανουαρίου, ει δυνατόν.

Ο πρωθυπουργός φέρεται προσώρας αμετακίνητος από την άποψή του να γίνουν οι εκλογές από τις αρχές της άνοιξης και μετά και πάντως όσο το δυνατόν αργότερα, ελπίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα θα κατορθώσει να μαζέψει τις ζημιές.

Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιους τουλάχιστον από τους συνεργάτες του, αρχίζει και ακούει με μεγαλύτερη προσοχή το σκεπτικό όσων τάσσονται υπέρ της επίσπευσης των εκλογών. Ιδιαίτερα μετά τις αναλύσεις όσων ασχολούνται με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σταθερή πτώση των ποσοστών της ΝΔ, μνημονεύοντας την τελευταία έρευνα της MRB που μειώνει την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις 5,4 μονάδες.

ieidiseis.gr

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις