Το «Κατάρ-γκέιτ» και ο Καστανίδης αποκαθηλώνουν τον Ανδρουλάκη. Απογοητευμένα και τα στελέχη της «σοσιαλιστικής πτέρυγας» με τον πρόεδρο του κόμματος

Σε φάση μακράς περιδίνησης στα αβέβαια νερά της εσωστρέφειας έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ. Η υπόθεση Καϊλή άνοιξε βαθιές ρωγμές και τίναξε στον αέρα την προσπάθεια της ηγεσίας να αποδείξει ότι, υπό τη στιβαρή παρουσία της, το κόμμα διαθέτει πλέον μια νέα και αψεγάδιαστη ηθική πανοπλία. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τον εαυτό του… Το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που αγωνιζόταν να ξεκολλήσει από τη δημοσκοπική στασιμότητα, τράκαρε αιφνιδιαστικά εδώ και λίγες μέρες πάνω στο βαρύ παρελθόν του κι έκτοτε αδυνατεί να απαγκιστρωθεί.

Οι δικαιολογίες που προβάλλει δεν αντέχουν σε κριτική. Κυρίως δεν απαντούν στο ερώτημα γιατί, αφού ο Ν. Ανδρουλάκης γνώριζε ότι η φιλάργυρη ευρωβουλευτής λειτουργούσε ως «Δούρειος Ιππος» της Ν.Δ. στο κόμμα της, δεν φρόντισε να την απομακρύνει εγκαίρως. Πιο ηχηρά διατύπωσε αυτή τη λογική απορία ο πολύπειρος Χάρης Καστανίδης, χάρη στις νομικές επινοήσεις του οποίου στον νόμο περί ευθύνης υπουργών στάθηκε δυνατόν να παραπεμφθούν στο ακροατήριο οι Ακης και Γιάννος.

Την περασμένη Πέμπτη, από τη Βουλή, ο ακέραιος Καστανίδης, σαν να είχε μπροστά του κάνα σχολιαρόπαιδο, διεμήνυσε στον Ν. Ανδρουλάκη αυστηρά: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες στελεχών: αυτοί που ζουν για το κόμμα τους και αυτοί που ζουν από το κόμμα τους. Η ευθύνη των ηγεσιών που ανέχονται -αν όχι υποστηρίζουν- τους δεύτερους είναι όταν έκπληκτες ή τεθλιμμένες τούς διαγράφουν όταν παραβιάζουν με ατιμωτικές πράξεις τον όρκο τους. Αυτό να μην ξανασυμβεί». Ο κ. Καστανίδης, μιλώντας την ίδια μέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 – Στο κόκκινο», τόνισε ότι «η υπόθεση “εκκαθάρισης των κακομούτσουνων” (σ.σ.: τίτλος μυθιστορήματος του Μπόρις Βιάν) θα έπρεπε να είχε γίνει πολύ πριν» και θύμισε το 2011, όταν «συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών, στην οποία πρωταγωνιστούσε η κυρία Καϊλή, εκβίαζε να πέσει η εκλεγμένη με σχεδόν 45% κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου προκειμένου να μη γίνει το δημοψήφισμα».

Δεν σήκωσε το γάντι

Στη συνεδρίαση της Κ.Ο. την επόμενη μέρα, όλοι πρόσεξαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος απέφυγε να σηκώσει το γάντι. Προσπάθησε, αντίθετα, να κλείσει υπό καθεστώς πίεσης πλέον το θέμα Καϊλή, ζητώντας από την ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα της. Ο ίδιος, προχωρώντας σε έμμεση ανασκευή, κατήγγειλε ότι «το μιντιακό κατεστημένο, που υπηρετεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρερμήνευσε σκόπιμα αυτό που είπα περί “Δούρειου Ιππου”» και ξεκαθάρισε τι εννοεί. «Προφανώς δεν καθοδήγησε η Ν.Δ. την κυρία Καϊλή να κάνει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, αλλά την καθοδήγησε το περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη σε κάθε της κίνηση για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ήταν σκιώδης εισηγήτρια» είπε.

Οπως σχολίασε αναφερόμενος στην πρακτική του πατρός Μητσοτάκη, «είναι άλλη μια κακή οικογενειακή συνήθεια του προέδρου της Ν.Δ.: να απλώνει τα πλοκάμια του πέραν των κομματικών του ορίων. Εως και στην άκρα Δεξιά».

Στο τέλος σημείωσε: «Η Εύα Καϊλή πρόδωσε τους χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης και οφείλει να παραδώσει την έδρα της. Η αντίθετη άποψη, που άκουσα να διατυπώνεται ακόμη και με νομικούς όρους, είναι απαράδεκτη και θολώνει το μήνυμά μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα». Αφησε εξάλλου και αυτή τη φορά να πλανώνται αόριστες απειλές στον αέρα, ότι στο εξής δεν θα ανεχθεί να πέσουν σκιές από κανέναν στην προσπάθεια που καταβάλλει για την κατίσχυση του πολιτικού ήθους.

Ατολμία

Στο ΠΑΣΟΚ, την ίδια στιγμή, έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχουν να κάνουν με έναν άτολμο πρόεδρο. Πλειάδα κορυφαίων στελεχών της αμιγώς «σοσιαλιστικής πτέρυγας», με τα οποία συνομιλεί η «κυριακάτικη δημοκρατία», διαπιστώνουν μελαγχολικά ότι ο Ανδρουλάκης κλότσησε, χάρη στην αβελτηρία του και την έλλειψη πολιτικού σθένους και έγκαιρων ανακλαστικών, δύο μεγάλες ευκαιρίες να ανεβάσει το κόμμα σε μεγαλύτερη πίστα: πρώτον, με τις υποκλοπές, αντί να δώσει αέρα στα πανιά του κόμματος, κατάφερε με τους ακατανόητους «θεσμικούς» -όπως διακηρύττει συνεχώς- χειρισμούς του να πηγαίνει στο πολιτικό ταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και, δεύτερον, με την Καϊλή, αντί να τη διαγράψει από τη στιγμή που χαρακτήριζε χώρα-πρότυπο το Κατάρ στα εργασιακά και να καθαρίσει με την ευκαιρία το κόμμα «από τους Λοβέρδους», την ανέχθηκε, και τώρα, όπως λένε, «λουζόμαστε όλοι τις συνέπειες». Ποιες είναι οι διαθέσεις που κυκλοφορούν εντός κόμματος για τον Ανδρουλάκη αυτή την εποχή; Η μετριοπαθέστερη που άκουσε η εφημερίδα είναι «αυτόν έχουμε, με αυτόν πρέπει τώρα να πορευθούμε». Αυτό, όπως καταλαβαίνει κανείς, δεν αποκλείει καθόλου την πιθανότητα να αποδειχθεί ο Ν. Ανδρουλάκης ο πλέον βραχύβιος αρχηγός στην ιστορία του κόμματος…

 
Φραντσέσκο Τζόρτζι

Η «σωσίβια» κατάθεση του Τζόρτζι στην Εύα της καρδιάς του

Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ πλέουν στη θάλασσα της εσωστρέφειας, περιμένουν και τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία στις 22 του μήνα, ανάλογα με την έκβαση της ακρόασης της Καϊλή, ενδεχομένως να μεγαλώσει τα προβλήματά τους. Οι προσπάθειες που κάνει ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού κινούνται προς την κατεύθυνση να σώσει την οικογένειά του και να διασφαλίσει ότι η Καϊλή θα αφεθεί ελεύθερη, έστω με περιοριστικούς όρους, για να βρίσκεται κοντά στο παιδί τους.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος κρατείται με την κατηγορία του «ταμία» της εγκληματικής οργάνωσης, στη δεκάωρη απολογία του «έδωσε» τους… πάντες, αποκαλύπτοντας τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας, αλλά και τα πρόσωπα-κλειδιά του σκανδάλου που ταλανίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Μιλούσε για 10 ώρες, υποχρεώνοντας τον επικεφαλής εισαγγελέα της έρευνας να αναβάλει τις ανακρίσεις των υπόλοιπων προσώπων για την επόμενη ημέρα. Ανέφερε ονόματα και επίθετα, έδωσε εξηγήσεις, είπε σε ποιον και από ποιον διακινήθηκαν τα χρήματα από τη ΜΚΟ Fight Impunity, την οποία είχε ιδρύσει ο επίσης κατηγορούμενος για το “Κατάρ-γκέιτ” Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι», ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την «Corriere della Serra», ο Τζόρτζι ανέλαβε όλη την ευθύνη και είπε στην απολογία του ότι μόνο αυτός πήρε τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα στο κέντρο των Βρυξελλών, στο οποίο ζούσε με την Εύα Καϊλή. Ο Τζόρτζι μίλησε και για τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της Εύας Καϊλή. Είπε πως, όταν η σύζυγός του είδε τα λεφτά στο σπίτι, ρώτησε από πού προέρχονται, δεν πήρε πειστική απάντηση και ζήτησε να φύγουν από το σπίτι.

«Ολα έγιναν εκείνες τις ώρες, όταν η Καϊλή είδε τα χρήματα, δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο κούριερ, γιατί δεν υπήρχε άλλος», ήταν η εξήγηση που φέρεται ότι έδωσε ο Τζόρτζι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα. Το ιταλικό έντυπο ανέφερε ότι τα 750.000 ευρώ συνολικά που βρέθηκαν, δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την Εύα Καϊλή.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις