Το σκάνδαλο των υποκλοπών ρίχνει στο κενό τα επικοινωνιακά τρικ του Μητσοτάκη. Φουντώνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέδειξε την επικοινωνία της εικόνας της ως τον εύκολο δρόμο για την επιτυχία τόσο στη διαχείριση των πολλών κρίσεων που πράγματι κλήθηκε να διαχειριστεί όσο και στην αντιμετώπιση των πολλών σκανδάλων που έσκασαν στην αυλή της, ιδίως τους τελευταίους μήνες, και που την έχουν φέρει σε δύσκολη θέση.

Μόνο που η επικοινωνία της εικόνας, επειδή στηρίζεται στις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αν δεν συνοδεύεται από ουσιαστικά πολιτικά επιχειρήματα, θέσεις και λύσεις των προβλημάτων, δεν παράγει μόνιμα αποτελέσματα, με αποτέλεσμα όταν οι εντυπώσεις φεύγουν να αναδεικνύεται η κενότητα του πολιτικού φορέα που τη χρησιμοποιεί…

Είναι κάτι σαν φύλλο συκής, που το πήρε ο αέρας, ιδίως τούτη την περίοδο, με το σκάνδαλο των υποκλοπών, αναδεικνύοντας τη γύμνια της πολιτικής και των επιχειρημάτων της κυβέρνησης. Φάνηκε όμως και το έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει πλέον στην κοινή γνώμη απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του, όπως αρχίζουν να δείχνουν και οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις, παρά τον έλεγχο στην ενημέρωση και την παραποίηση της πραγματικότητας που επιχειρεί η κυβέρνηση με τη στήριξη όσων ΜΜΕ ακολουθούν πιστά το κυβερνητικό αφήγημα.

Οι πολίτες εν τέλει δεν ξεγελιούνται πάντα, παρά τις προσπάθειες από στελέχη της κυβέρνησης, τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την πλειονότητα των ΜΜΕ να βγει από το κάδρο των υποκλοπών ο κ. Μητσοτάκης, να πέσουν όλες οι ευθύνες στους Δημητριάδη και Κοντολέοντα και να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο αλλάζοντας κάθε λίγο και λιγάκι το αφήγημα, ανάλογα με τις αποκαλύψεις.

Η δημοσκόπηση της ΜRΒ (είναι μια εταιρία στα αποτελέσματα της οποίας δίνει πάντα μεγάλη προσοχή ο κ. Μητσοτάκης) πριν από λίγες μέρες έδειξε ότι το 77% των πολιτών θεωρεί ότι οι υποκλοπές είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 5,4%.

Τους «άδειασε»

Οταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέπεμψε τον ανιψιό του, Γρ. Δημητριάδη, και τον διοικητή της ΕΥΠ Παν. Κοντολέοντα, ως υπευθύνους σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, παρότι ο ίδιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Οχι μόνο δεν ανέλαβε την ευθύνη, αλλά τη μετέθεσε στον ανιψιό του, παρότι δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο. Ο πρωθυπουργός είπε: «Ηταν νόμιμη η παρακολούθηση, αλλά δεν ήξερα τίποτα, κι αν ήξερα δεν θα την επέτρεπα…» Υποσχέθηκε πλήρη διερεύνηση και τη γραμμή ανέλαβαν να χειριστούν επικοινωνιακά τα φιλικά του ΜΜΕ.

Παράλληλα, σκοτεινοί δίαυλοι άρχισαν να διοχετεύουν «πληροφορίες» για τους λόγους παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, κάθε άλλο παρά πειστικές… Απάντηση, όμως, δεν δόθηκε ποτέ. Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε τις διακοπές του και την προετοιμασία των ανακοινώσεών του στη ΔΕΘ, ελπίζοντας ότι με τις οικονομικές του εξαγγελίες κανείς πλέον δεν θα ασχοληθεί ξανά με το σκάνδαλο. Η ΔΕΘ ήρθε και πέρασε, αλλά το σκάνδαλο των υποκλοπών ολοένα «φούντωνε» με νέες αποκαλύψεις.

Τότε, το αφήγημα του Μαξίμου για μια ακόμη φορά άλλαξε και «ανακαλύφθηκε» διά στόματος Μητσοτάκη ο κίνδυνος από το εξωτερικό. Επί της ουσίας είπε ότι Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν θέλουν να αποσταθεροποιήσουν πολιτικά τη χώρα, επειδή η κυβέρνηση τάχθηκε κατά της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανίας και πως από αυτή την αποσταθεροποίηση θα ωφεληθεί και η Τουρκία… Γέλασαν και οι πέτρες, για αυτό εγκαταλείφθηκε νωρίς κι αυτό το επιχείρημα.

Η επόμενη γραμμή άμυνας, λόγω των συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της εξεταστικής επιτροπής, ήταν η «ανακάλυψη» του απορρήτου, με το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε -και επιχειρεί ακόμα- να μπλοκάρει τη διερεύνηση του σκανδάλου, παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, με κορυφαίες εκείνες των Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά.

Ακολούθησαν το επόμενο διάστημα λίστες με ονόματα παρακολουθούμενων υπουργών και συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» η κυβέρνηση τις απαξίωσε, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία και πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση διότι καμία δημόσια Αρχή δεν έχει προμηθευτεί το Predator. Eφτασε μάλιστα στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες για τις αποκαλύψεις αυτές στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι σέρνει σε βούρκο την πολιτική ζωή, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να κρύβονται και ιδιώτες πίσω από τις παρακολουθήσεις. Στο κενό όμως έπεσαν κι αυτές οι δικαιολογίες, καθώς στον χορό των αποκαλύψεων μπήκαν και εφημερίδες φιλικές στην κυβέρνηση, όπως «Τα Νέα» και «Το Βήμα» του Β. Μαρινάκη, όταν αποκαλύφθηκε ότι κι αυτός ήταν θύμα παρακολούθησης.

Φαντασιώσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τότε νόμισε ότι βρήκε οδό σωτηρίας, αν εμφάνιζε τον εαυτό του ως εκβιαζόμενο από επιχειρηματικά συμφέροντα στα οποία ο ίδιος αρνείται να υποκύψει… Στο κενό κι αυτό το αφήγημα. Κανείς δεν πίστεψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν θύμα εκβιασμού! Στο επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση συνέχισε να λέει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία, ότι οι αποκαλύψεις είναι μυθεύματα, ενώ αρνιόταν να πει ότι η ΕΥΠ έκανε κι αυτή κι άλλες υποκλοπές. Μέχρι που δημοσιεύθηκαν και οι αποδείξεις στην ίδια εφημερίδα, με την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του στόχου 50476 C, ήτοι του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη.

Την ίδια μέρα και από τον «στόχο» και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προβλήθηκε άλλο ένα νέο αφήγημα: «Ναι, η παρακολούθηση μπορεί να έγινε, αλλά ο πρωθυπουργός δεν γνωρίζει τίποτα, γιατί στην ΕΥΠ υπάρχει ένα είδος παρακράτους που αυτονομήθηκε για να πλήξει την κυβέρνηση προς όφελος της αντιπολίτευσης, η οποία επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής και της χώρας και την επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση». Σε αυτό το σημείο είμαστε και αναμένεται σήμερα κιόλας ένα ακόμα νέο κυβερνητικό αφήγημα η μια… έξοδος με πρόωρες εκλογές.

Ανδρέας Πάτσης

Πάτσης, Καϊλή, Σπυράκη: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα…

Με καθαρά επικοινωνιακό τρόπο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπάθησαν να διαχειριστούν και το σκάνδαλο με τα «κόκκινα» δάνεια του βουλευτή της Ν.Δ. Α. Πάτση. Ενώ γνώριζαν τις επαγγελματικές του δραστηριότητες από πολλά χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε ότι αγόρασε «κόκκινα» δάνεια 64.000.000 ευρώ αντί μόλις 4.000.000 ευρώ έπεσαν τάχα από τα σύννεφα και τον διέγραψαν. «Δεν ξέραμε, δεν ήξερε ο πρωθυπουργός…» ήταν ξανά η δικαιολογία. Φυσικά και δεν έπεισε κανέναν. Ο ίδιος ο Πάτσης δήλωσε δημόσια ότι όλοι στην κυβέρνηση γνώριζαν τι δουλειά κάνει…

Εύα Καϊλή

Τελευταίες πράξεις του… δράματος, οι υποθέσεις Καϊλη και Σπυράκη. Η συλληφθείσα για διαφθορά με το Κατάρ Εύα Καϊλή, η οποία λειτουργούσε ως «δούρειος ίππος» της κυβέρνησης μέσα στο ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ξαφνικά έγινε μια… άγνωστη για τη Ν.Δ. Και, πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις, η ευρωβουλευτής τη Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη μπήκε στο ίδιο κάδρο με την κυρία Καϊλή, για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου…

Μαρία Σπυράκη
newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις