«Ξινός» βγήκε στον Μητσοτάκη ο μυστικός δείπνος στη Φιλοθέη, μετά τη «βόμβα» της Σπυράκη – Στο «γαλάζιο» κάδρο των ευρωσκανδάλων οι Αβραμόπουλος και Σχοινάς
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μετά τη συνεδρίαση της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης έδειχνε σε αρκετά καλή διάθεση. Οχι μόνο διότι είχε ψηφιστεί νωρίτερα, χωρίς απρόοπτα και νέες αρνητικές εκπλήξεις ο Προϋπολογισμός του 2023, αλλά κυρίως λόγω της αντάρας στο ΠΑΣΟΚ από το σκάνδαλο Καϊλή. Μάλιστα, πηγαίνοντας αργότερα σε φιλικό του σπίτι στη Φιλοθέη, όπου υπήρχαν και άλλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, εξέφρασε την πεποίθηση -έως βεβαιότητα- ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη θα εμφανίζει κάμψη…
- Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη
Αλλη μία φορά ο πρωθυπουργός είχε υποτιμήσει, όμως, τη δυναμική των γεγονότων. Επηρεασμένος από την επικοινωνιακή και μιντιακή προστασία που απολαμβάνει, θεώρησε καταρχάς ήσσονος σημασίας το θέμα με την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, καθώς είχε δοθεί και «γραμμή» να το υποβαθμίσουν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Ο ίδιος όμως ελάχιστα εικοσιτετράωρα αργότερα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε στροφή 180 μοιρών, να κάνει λόγο για «πολύ σοβαρή υπόθεση» και να τη θέσει εκτός κόμματος και εκτός ψηφοδελτίων.
H M. Σπυράκη, η οποία διετέλεσε και στενή συνεργάτιδα του κ. Μητσοτάκη ως εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. πριν από τις εκλογές του 2019, μπήκε στο ίδιο κάδρο με την κ. Καϊλή από την Ευρωπαία γενική εισαγγελέα, που ζήτησε από κοινού την άρση ασυλίας αμφοτέρων. Αυτό που -κατά πληροφορίες- θορύβησε τον πρωθυπουργό ήταν το ενδεχόμενο η περίπτωσή της να έχει και άλλες «ουρές», που θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες και δημόσια ζημιά στις σχέσεις της Ν.Δ. με το ΕΛΚ.
Αν πάντως τα αδικήματα της «γαλάζιας» ευρωβουλευτού -αν και έχουν τελεστεί από την πρώτη θητεία της, εκείνη έσπευσε να καταβάλει αμέσως το πρόστιμο των 21.000 ευρώ, ελπίζοντας να κλείσει άρον άρον ο φάκελος- δεν είναι τα ίδια με της Εύας Καϊλή, η εμπλοκή στο Κατάρ-gate τόσο του Δημήτρη Αβραμόπουλου όσο και του Μαργαρίτη Σχοινά φτιάχνει ένα ευρύτερο «κάδρο», στο οποίο κυρίαρχο είναι και το γαλάζιο χρώμα.
Θέμα χρόνου
Αλλωστε, παρά τις αψιμαχίες για την κομματική ταυτότητα της κ. Καϊλή και τις ετεροχρονισμένες και προβληματικές αντιδράσεις του Ν. Ανδρουλάκη, όλοι οι παροικούντες γνώριζαν ότι ήταν θέμα χρόνου η μεταγραφή της στη Ν.Δ., με την ηγεσία της οποίας είχε ήδη συμφωνήσει να στηριχτεί για τη διεκδίκηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2023.
Κατά τρόπο ανάλογο με εκείνο που ο κ. Μητσοτάκης συνέδραμε για να εκλεγεί πανηγυρικά στις αρχές του έτους αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέση από την οποία -όπως προκύπτει τώρα- το «κύκλωμα Παντσέρι», μέσω της κ. Καϊλή, θα προωθούσε πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα του «λόμπι του Κατάρ» και, ως φαίνεται, κι άλλων χωρών, όπως το Μαρόκο και η Μαυριτανία.
Ενδιαφέρον έχουν και οι αποκαλύψεις του ευρωπαϊκού Τύπου ότι η επονομαζόμενη «ιταλική κλίμα» είχε συμμαχήσει με Ισπανούς στους κόλπους της Κομισιόν και της Ευρωβουλής για να «καλπάσει» η κ. Καϊλή.
Από την πλευρά του ο Δημ. Αβραμόπουλος είναι γεγονός ότι δεν ανήκε στους «αγαπημένους» του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως, αν και δεν του είχε αφήσει χώρο για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είχε ανάψει το πράσινο φως για την επάνοδό του στην Α’ Αθηνών.
Δική του επιτυχία
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι όλο αυτό καθυστερούσε, επειδή επρόκειτο να μεσολαβήσει ένα άλλο «ευτυχές γεγονός» για τον πρώην επίτροπο: ήταν το φαβορί για να ανακοινωθεί έως το τέλος του μήνα ως εκπρόσωπος (πρέσβης) της Ε.Ε. στις χώρες του Κόλπου, μια νέα θέση, που δημιουργείται στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης και της προσπάθειας της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Ο κ. Μητσοτάκης θα το πανηγύριζε βεβαίως και ως δική του επιτυχία, «αγκαλιάζοντας» τον κ. Αβραμόπουλο.
Εκείνος που θα έκανε την επιλογή είναι ο (Ισπανός) ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Ζοζέπ Μπορέλ, το όνομα του οποίου πάντως ενεπλάκη (συμπτωματικά, προφανώς) από Ισπανούς ακτιβιστές κατά της διαφθοράς σε έρευνα για λογαριασμούς εκατομμυρίων στον Παναμά από το Κατάρ. Η ανάμειξη του ονόματος της κ. Καϊλή στην ίδια λίστα διαψεύστηκε κατηγορηματικά από τον δικηγόρο της Μ. Δημητρακόπουλο, αλλά οι ακτιβιστές επιμένουν ότι έστειλαν τα στοιχεία στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας τους.
Και ενώ ο κ. Αβραμόπουλος διατείνεται ότι ο πόλεμος σε βάρος του οφείλεται στη διεκδίκηση της ίδιας θέσης από τον πρώην Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάγιο, ναυάγησε και αυτό το εγχείρημα, καθώς ο κ. Μπορέλ υποχρεώθηκε προχθές υπό το βάρος του σκανδάλου να ακυρώσει την όλη διαδικασία – μέχρι νεωτέρας. Ούτως ή άλλως, ο κ. Αβραμόπουλος είναι πια σοβαρά εκτεθειμένος, ύστερα και από την παραδοχή ότι αμειβόταν με 5.000 ευρώ τον μήνα από τη ΜΚΟ του Παντσέρι, η οποία ελέγχεται για τον ρόλο της στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος από το Κατάρ για να επηρεάζονται οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Διαπλοκές των ΜΚΟ
Ανάλογος έλεγχος γίνεται και για τις διαπλοκές των ΜΚΟ που είχε η αδελφή της κ. Καϊλή, Μανταλένα, τα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κοινά πρόσωπα που τις στελέχωναν με την πλευρά του -φανατικού υποστηρικτή της ευρωβουλευτή- Αδ. Γεωργιάδη καθώς και τα ασυμβίβαστα.
Η έρευνα -κατ’ αυτόν… διερεύνηση- που διατάχθηκε για τον κ. Αβραμόπουλο αναμένεται με ενδιαφέρον, αν και όλη αυτή η ιστορία αναδεικνύει τις ευρύτερες παθογένειες της ευρωπαϊκής ελίτ. Και μόνο το γεγονός ότι η ίδια η Ούρσουλα φορ ντε Λάιεν -με τον σύζυγό της ανώτερο στέλεχος αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού- έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τον ρόλο της στις προμήθειες των εμβολίων για τον κορωνοϊό, ύψους 70 δισ. ευρώ, κάνει πολλούς να θεωρούν ότι κινδυνεύει με ξήλωμα ολόκληρο το σημερινό ευρωπαϊκό πουλόβερ.
Ηδη έχουν τεθεί σε κίνηση διεργασίες, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ότι «αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη, είναι καιρός να καταργήσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», το οποίο προτείνει να αντικατασταθεί από ένα νέο, «που θα αποτελείται από εθνικούς αντιπροσώπους και θα εγγυάται μεγαλύτερη εποπτεία, λογοδοσία και αξιοπιστία».
Ο Στουρνάρας «ράβει κοστούμι» Παπαδήμου
Οι κραδασμοί του ευρωπαϊκού οικοδομήματος αναμένεται να μεταφερθούν στο επόμενο διάστημα και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς όλο το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του -στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης είναι πιστά προσηλωμένος- φαίνεται πια ότι πνέει τα λοίσθια.
Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της παρακμής του δεν είναι μάλιστα μόνο η κ. Φον ντερ Λάιεν ή ο ημέτερος κ. Αβραμόπουλος αλλά και ο άλλος εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Μπορεί μάλιστα ο επίτροπος που επέλεξε το 2019 ο πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της Κομισιόν να έχει περάσει, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, σε δεύτερο πλάνο όσον αφορά το Κατάρ-gate, αλλά πολιτικά έχει «καεί» και αυτός, με ό,τι αντιπροσωπεύει.
Μαζί έχει τελειώσει και η φιλοδοξία του να γίνει ο νέος «Παπαδήμος» μετά τις εκλογές, κενό που… μυρίστηκε ο έτερος διεκδικητής του ρόλου Γ. Στουρνάρας, κάνοντας νέα ανοίγματα στον ΣΥΡΙΖΑ για την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους…
Σε ό,τι αφορά μάλιστα την επόμενη φάση των εξελίξεων, η απόφαση της Πέμπτης για προφυλάκιση της Εύας Καϊλή θεωρείται ως ακόμη μία ένδειξη ότι οι βελγικές Αρχές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τη διερεύνηση του σκανδάλου προς πάσα κατεύθυνση και με πλήρη αυστηρότητα. Κι αυτό σημαίνει ότι, αν μέχρι τώρα έχουμε δει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όπως υποστηρίζουν πολλοί, η συνέχεια θα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και για πολλούς…
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις