«Αντάρτες» Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν τον Μακάρθι να διαδεχθεί τη Πελόζι έπειτα από τρεις ψηφοφορίες – 20 βουλευτές ψήφισαν τον υποστηρικτή του Τραμπ, Τζιμ Τζόρνταν – Σήμερα νέα συνεδρίαση
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των εργασιών της χθες Τρίτη χωρίς να καταφέρει να εκλέξει τον πρόεδρό της, κάτι άνευ προηγουμένου τα τελευταία 100 χρόνια στις ΗΠΑ.
Οι μεγάλες εντάσεις στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, που εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στην αμερικανική κάτω Βουλή στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022, εμπόδισαν το φαβορί, τον Κέβιν Μακάρθι, να αναδειχθεί στο αξίωμα, διαδεχόμενος τη Δημοκρατική απερχόμενη πρόεδρο Νάνσι Πελόζι, έπειτα από τρεις ψηφοφορίες.
Για να εκλεγεί πρόεδρος απαιτείται πλειοψηφία τουλάχιστον 218 ψήφων (ή λιγότερους αν δεν υπάρχει απαρτία στο σώμα) και αν δεν τους βρει την πρώτη φορά, η εκλογή επαναλαμβάνεται όσες φορές χρειαστεί. Στην πράξη αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Το 1923 ήταν η τελευταία φορά που χρειάστηκαν πολλαπλές ψηφοφορίες για την εκλογή του προέδρου. Τότε, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από εννιά ψηφοφορίες, ενώ το 1856 το σώμα ψήφισε ούτε λίγο ούτε πολύ 133 φορές μέσα σε δύο μήνες!
Ο απολογισμός για την πρώτη ψηφοφορία ήταν 203 για τον Κέβιν Μακάρθι, 10 για τον βουλευτή Άντι Μπιγκς από την Αριζόνα -έναν βουλευτή που επέλεξαν οι Ρεπουμπλικανοί αντάρτες- και έξι για τον Τζιμ Τζόρνταν, με τρεις Ρεπουμπλικάνους να ψηφίζουν άλλους υποψηφίους.
Παραπλήσια η εικόνα και στη δεύτερη ψηφοφορία: 212 ο Χακίμ Τζέφρις των Δημοκρατικών (επικεφαλής της ΚΟ στο σώμα), 203 ο Μακάρθι, 19 ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Τζόρνταν, μια επιλογή των ανταρτών. Αυτή τη φορά δεν υπήρχαν αποχές. Ο Μακάρθι έχασε και τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.
Το σώμα συνεδριάζει εκ νέου σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι (τοπική ώρα· στις 19:00 ώρα Ελλάδας) για να ξαναπροσπαθήσει.
Οι χθεσινές εντάσεις δεν εξέπληξαν κανέναν, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Los Angeles Times που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο. Αρκετοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι διεμήνυαν για εβδομάδες πως θα εναντιώνονταν στον κ. Μακάρθι. Είναι ασαφές αν η διένεξη μπορεί να επιλυθεί άμεσα.
Η εξέλιξη σηματοδοτεί χαοτική αρχή στη θητεία της νέας κάτω Βουλής, καθυστερεί ψηφοφορίες για τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του 118ου Κογκρέσου και την ορκωμοσία των νέων μελών.
Κατά ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι προωθούν εναλλακτική υποψηφιότητα, αυτή του 58χρονου Τζιμ Τζόρνταν, που αντιπροσωπεύει το Οχάιο και είναι μέγας υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, παρότι ο ενδιαφερόμενος τάχθηκε υπέρ του κ. Μακάρθι. Τον κ. Τζόρνταν ψήφισαν 20 Ρεπουμπλικάνοι — λιγότεροι από το ένα δέκατο εξ όσων ψήφισαν τον Κέβιν Μακάρθι, αλλά αρκούσε.
Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ματ Γκάετς από τη Φλόριντα πρότεινε τον Τζόνρταν στον δεύτερο γύρο όπου κέρδισε 19 ψήφους. Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζιμ Ρόι από το Τέξας, ο οποίος ψήφισε ήδη δύο φορές κατά του Μακκάρθι πρότεινε τον Τζόρνταν στον τρίτο γύρο, όπου κέρδισε 20 ψήφους, καθώς ο βουλευτής Μπάιρον Ντόναλντς από την Φλόριντα, ο οποίος είχε ψηφίσει αρχικά τον ΜακΚάρθι στους δύο πρώτους γύρους, μετατόπισε την υποστήριξή του στον Τζόρνταν.
Ο Τζιμ Τζόρνταν, σε μια προσπάθεια να δείξει την ενότητα του κόμματος, όρισε τον Κέβιν Μακάρθι στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Μιλώντας στο βήμα της Βουλής την Τρίτη, ο Τζόρνταν είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των Ρεπουμπλικανών νομοθετών «ωχριούν σε σύγκριση» με τις διαφορές μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών.
«Πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω του», είπε ο Τζόρνταν για τον ΜακΚάρθι.
Ο Τζόρνταν είπε στο CNN ότι δεν υπάρχει «καμία» πιθανότητα να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσθέτοντας ότι θέλει να είναι πρόεδρος της Δικαιοσύνης της Βουλής. Είπε ότι θα ασκήσει πιέσεις στους συναδέλφους του για να στηρίξουν τον Μακάρθι μόλις ξαναρχίσει η συνεδρίαση την Τετάρτη.
Ο Τζόρνταν είναι υψηλόβαθμος συντηρητικός και ιδρυτικό μέλος της συντηρητικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Ελευθερία της Βουλής, υπηρετώντας ως πρώτος πρόεδρος από το 2015 έως το 2017 και ως αντιπρόεδρός του από το 2017. Ήταν το υψηλόβαθμο μέλος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής από το 2019 έως το 2020. Άφησε τη θέση του για να γίνει μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, όπου αναμένεται να γίνει πρόεδρος της νέας Βουλής των Ρεπουμπλικανών.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις