Ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς για την κοινή ανακοίνωση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και ΗΑΕ

Την έντονη ενόχληση της Άγκυρας προκάλεσε η χθεσινή δημοσιοποίηση της Διακηρύξεως των πέντε υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), οι οποίοι – ως γνωστόν – καταδίκασαν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την τρομοκρατία που ασκεί η Άγκυρα στην περιοχή.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τους «5» για υποκρισία τονίζοντας ότι πρόκειται για «…μία ομάδα χωρών που επιδιώκουν περιφερειακό χάος και αστάθεια και θυσιάζουν τις δημοκρατικές φιλοδοξίες των λαών υποστηρίζοντας δικτάτορες που έχουν πέσει σε παραλήρημα, επειδή η ατζέντα του διαταράσσεται από την Τουρκία»”!

Στην ίδια ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι «αντί να ξεκινήσουν διάλογο με την Τουρκία και την ΤΔΒΚ (=το κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου) αντίστοιχα για την Ανατολική Μεσόγειο, βασίζονται σε άσχετους μη περιφερειακούς φορείς, κληρονομιά μιας αποικιακής νοοτροπίας. Η διαστρέβλωση των μέτρων που έλαβε η Τουρκία για την προστασία των νόμιμων συμφερόντων της βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι απαράδεκτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες…».

Αναφορικά με την Αίγυπτο, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Οι ηγέτες αυτής της χώρας φαίνεται να προτιμούν να παραιτηθούν από τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του λαού τους, παρά να τα προστατεύουν».

Για τα ΗΑΕ επισημαίνεται: «Όσον αφορά τα ΗΑΕ, τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, μόνο η εχθρότητα τους προς την Τουρκία τα ενώνει με τις άλλες χώρες. Το ιστορικό αυτής της χώρας κατά της Τουρκίας και της Λιβύης είναι γνωστό».

Από την τουρκική αντίδραση δεν ξεφεύγει και η Γαλλία για την οποία η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σημειώνει: «Είναι προφανές ότι η Γαλλία, της οποίας οι προθέσεις για την εγκαθίδρυση της τρομοκρατίας στη Συρία διαταράχθηκαν από την επιχείρησή μας ‘Peace Spring’, προσπαθεί να γίνει ο προστάτης αυτού του άξονα του κακού».

Και η ανακοίνωση-παραλήρημα του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία οι πέντε χώρες συνθέτουν τον «άξονα του κακού», σε αντίθεση προφανώς με την Άγκυρα που αντιπροσωπεύει το… «καλό και θεάρεστο» και ασφαλώς το μόνο που συμπλέει με το Διεθνές Δίκαιο, καταλήγει ως εξής:

«Καλούμε όλες αυτές τις χώρες να ενεργήσουν με κοινή λογική, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω γνήσιου και ρεαλιστικού διαλόγου και συνεργασίας παρά με την προσπάθεια δημιουργίας άξονα του κακού».

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις