Μερικώς όπισθεν κάνει, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση στο τελετουργικό της κηδείας του έκπτωτου μονάρχη Κωνσταντίνου, υπό το βάρος των εσωτερικών πιέσεων και του νέου κύκλου εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία που προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να απορρίψει το αίτημα της οικογένειας να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Από αργά χθες το βράδυ έγινε ατύπως γνωστό ότι πιθανόν και μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθεί η δυνατότητα να προσκυνήσουν τη σορό του τέως βασιλιά όσοι το επιθυμούν, πιθανότατα από τις 06.00 έως τις 10.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας. Υπενθυμίζεται ότι αρχικώς το Μέγαρο Μαξίμου είχε διαρρεύσει ότι αν η οικογένεια επέλεγε τη Μητρόπολη Αθηνών, τότε δεν θα μπορούσε να ικανοποιηθεί το αίτημα του προσκυνήματος της σορού.
Αναγκάστηκε, ωστόσο, να ανακρούσει πρύμναν, μερικώς έστω, καθώς η απόφαση να κηδευτεί ως ιδιώτης, προκάλεσε μεγάλες εσωτερικές αντιδράσεις.
Τα πολιτικά γραφεία αρκετών γαλάζιων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και μετριοπαθείς, βρέθηκαν αντιμέτωπα με οργισμένες αντιδράσεις ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ «κύματα» δυσαρέσκειας καταγράφηκε και στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς.
Τέτοια, που όπως μαθαίνουμε, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό για το εκλογικό αποτύπωμα που θα αφήσει η υπόθεση αυτή.
Την πλευρά των έντονα δυσαρεστημένων εξέφρασε χθες με αιχμηρό και ηχηρό τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εμμέσως, αλλά σαφέστατα, όχι μόνο έβαλε κατά της απόφασης του Μεγάρου Μαξίμου αλλά ουσιαστικά ταύτισε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με «αυταρχικά καθεστώτα που συνηθίζουν να «σβήνουν φωτογραφίες» και σελίδες ολόκληρες.
«Γαλάζιοι» βουλευτές στην κηδεία του τέως
Η μεγάλη αγωνία στο πρωθυπουργικό επιτελείο εφεξής είναι τί θα γίνει στην κηδεία του εκλιπόντος τη Δευτέρα το μεσημέρι. Πέραν του γεγονότος ότι εκ των πραγμάτων θα πάρει πολύ μεγάλη διάσταση και δημοσιότητα λόγω των δεκάδων υψηλών προσκεκλημένων που θα καταφτάσουν στην Αθήνα για την εξόδιο ακολουθία και την ταφή, στο κυβερνητικό επιτελείο προεξοφλούν ότι και κόσμος θα σπεύσει στη Μητρόπολη Αθηνών και πιθανότατα και γαλάζιοι βουλευτές.
Γι αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να μην εκδοθεί ούτε τυπικά ούτε άτυπα «απαγορευτικό». Άλλωστε, πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η άνωθεν απόφαση, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να παραστεί στην κηδεία, ενώ στη Μητρόπολη προεξοφλείται ότι θα βρεθεί και η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βαφτιστήρα του τέως Βασιλιά. Και μάλλον, δε θα είναι οι μόνοι, όπως πληροφορείται το iEidiseis.gr
Το ερώτημα είναι αν θα παραστούν ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, συνεργάτες του δεν αποσαφηνίζουν ακόμα τις προθέσεις του, αν και όσοι τον γνωρίζουν καλά, προεξοφλούν ότι θα παρευρεθεί, διότι πάντοτε είναι συνεπής με τις απόψεις του.
Η μεγάλη προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου στρέφεται προς την πλευρά των υπουργών. Κι από εκεί, οι ενδείξεις είναι μάλλον ενθαρρυντικές για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του «Βασιλέως», φαίνεται ότι δεν θα παραστεί. Επίσης, οι υπουργοί Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης θα βρίσκονται στο εξωτερικό.
Χωρίς σχόλιο η παρέμβαση Σαμαρά
Aπό την προσοχή του «στρατηγείου» του Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητη και η επίθεση στην κυβερνητική απόφαση για ιδιωτική κηδεία των Κων. Μπογδάνου, Φαήλου Κρανιδιώτη και Θάνου Τζήμερου, οι οποίοι επιχειρούν να διευρύνουν την εκλογική τους επιρροή στα δεξιά της ΝΔ.
Ενδεικτικός της αμηχανίας που έχει προκαλέσει η υπόγεια μουρμούρα και οι έντονες αντιδράσεις κομματικών στελεχών και ψηφοφόρων της ΝΔ ήταν ο απολογητικός τόνος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, προέβη σε εκτενή ανάπτυξη του σκεπτικού της κυβέρνησης να διαχειριστεί με τον τρόπο που αποφάσισε η διυπουργική σύσκεψη το ζήτημα της κηδείας του τέως βασιλιά, αναδεικνύοντας μάλιστα το γεγονός, κατά το Μαξίμου, ότι η απόφαση έγινε απολύτως κατανοητή από την οικογένεια του Κωνσταντίνου.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Οικονόμου, απέφυγε να σχολιάσει την αιχμηρή παρέμβαση Σαμαρά και επικέντρωσε την επιχειρηματολογία του στην ανάγκη να μην υπάρξουν «εντάσεις», «εσωστρέφεια» και «διχασμός» με «αναφορά στο παρελθόν» που δεν είναι της ώρας καθώς «το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι η διαχείριση του παρελθόντος».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις