Η κυβέρνηση αποφάσισε… στα μουλωχτά να μη δώσει παράταση στην ισχύ του νόμου 4674 του που είχε ψηφίσει το 2020 και προέβλεπε τον συντελεστή 0% έως το τέλος του 2022

Με το εκρηκτικό κοκτέιλ κορωνοϊού και γρίπης να χτυπά «κόκκινο» και τους ειδικούς να μιλούν για 200.000 κρούσματα ημερησίως, ακόμα ένα κόστος θα βαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ακριβότερα θα αγοράζουν πλέον από τα φαρμακεία ή θα κάνουν τα rapid tests οι πολίτες. Με βάση νέα εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, τα rapid, self και μοριακά tests θα υπάγονται όχι σε μηδενικό συντελεστή, όπως ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά σε μειωμένο συντελεστή 6% από την 1η Ιανουαρίου 2023 και στο εξής. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε… στα μουλωχτά να μη δώσει παράταση στην ισχύ του νόμου 4674 του Υπουργείου Οικονομικών που η ίδια είχε ψηφίσει το 2020 και προέβλεπε τον ορισμό συντελεστή 0% μέχρι το τέλος του 2022, μετά από εντονότατες τότε αντιδράσεις από τους πολίτες, την ιατρική κοινότητα και την αντιπολίτευση. Με το εκρηκτικό κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης να χτυπά «κόκκινο» και τους ειδικούς να μιλούν για 200.000 κρούσματα ημερησίως, πρόκειται για ακόμα ένα κόστος που θα βαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εν μέσω του σφοδρού κύματος ακρίβειας που μαστίζει τη χώρα και τα ελληνικά νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, αλλά και υγειονομικοί υπάγονται σε εβδομαδιαία rapid test με δικά τους έξοδα ενώ, πολλοί είναι εκείνοι που προμηθεύονται και self test για να μπορούν να κάνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ: Εμβόλια κατά των σχετιζόμενων με το SARS κορονοϊών (είδος SARS-CoV), της Δ.Κ. 3002 για τον άνθρωπο, διαγνωστικά τεστ rapid, διαγνωστικά τεστ PCR, διαγνωστικά τεστ αντισωμάτων και λοιπά διαγνωστικά για Covid-19 για τον άνθρωπο, που αποτελούν σημαντικά αγαθά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υπάγονται στον κατώτατο εφαρμοζόμενο συντελεστή ΦΠΑ (υπερμειωμένος συντελεστής 6%), διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό την πρόσβαση των φορέων υγείας και του γενικότερου πληθυσμού της χώρας στα εν λόγω αγαθά, ώστε να καταπολεμηθεί ο ιός και να αποφευχθεί η διάδοσή του, χωρίς να τίθεται χρονικός περιορισμός για την εφαρμογή του. Σε περίπτωση που κατά την παράδοση διαγνωστικών rapid tests στους καταναλωτές από φαρμακεία, τα οποία αναλαμβάνουν, χάριν διευκόλυνσης των καταναλωτών, και τη διεξαγωγή τους, το τυχόν επιπλέον τίμημα που αυτά λαμβάνουν προσαυξάνει τη φορολογητέα αξία της κύριας πράξης, ήτοι της παράδοσης του διαγνωστικού τεστ rapid, υπαγόμενο ως εκ τούτου στον ίδιο συντελεστή ΦΠΑ, 6%. Σε κάθε περίπτωση, η διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19 από ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια του Π.Δ. 84/2001 ή άλλους φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται (rapid test ή PCR) απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 22, παρ. 1, περ. ε’ του Κώδικα ΦΠΑ, χωρίς να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνθηκαν οι σχετικές εισροές.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις