Εφιάλτης για το Μέγαρο Μαξίμου τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ανεξάρτητη αρχή. Τεκμηριώνεται η παρακολούθηση υπουργού αλλά και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Άμεση ενημέρωση της Βουλής ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Τα τέσσερα αυτά γράμματα μοιάζουν να έχουν γίνει ο εφιάλτης της κυβέρνησης. Τα στοιχεία που φέρεται να διαθέτει σχετικά με τις παρακολουθήσεις υπουργών και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αποκάλυψε το σχετικό ρεπορτάζ του News 24/7, απειλούν να «σπάσουν» εκκωφαντικά την «ομερτά» που το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να επιβάλει στο σκάνδαλο των υποκλοπών, μέχρι η χώρα να φτάσει στις κάλπες. Για τον λόγο αυτό καταβάλλονται «θεσμικές» όσο και παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε η ανεξάρτητη αρχή να σιωπήσει. Κάτι όμως που κάθε άλλο παρά φαίνεται στον ορίζοντα.
Οι έρευνες της ΑΔΑΕ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε το News 24/7 το Σάββατο, η ΑΔΑΕ φέρεται να έχει διενεργήσει από την 1η έως τις 10 Ιανουαρίου έναν πρώτο γύρο ερευνών στους παρόχους επικοινωνιών (Cosmote, Vodafone, Wind) αναζητώντας τις εντολές επισυνδέσεων που δέχθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Μάλιστα φέρεται να πραγματοποίησε τις έρευνες μετά το αίτημα που διατύπωσε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να της υποδείξει τα πρόσωπα που εικάζει ότι τέθηκαν υπό παρακολούθηση. Έτσι η ανεξάρτητη αρχή φαίνεται να έχει στοιχειοθετήσει τις υποκλοπές σε 6 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας υπουργός, με παγιδευμένα τηλέφωνα. Μάλιστα κάποιες από τις παρακολουθήσεις φαίνεται να διενεργούνται επί έναν χρόνο.
Υπό δίωξη
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ βρίσκεται υπό καθεστώς … δίωξης από πολλές πλευρές.
Θυμίζουμε πως την αρμοδιότητά της προκειμένου να ενημερώσει για την παρακολούθηση προσώπων έχει ήδη αμφισβητηθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στην περίφημη γνωμοδότησή του, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ο Ισίδωρος Ντογιάκος εκτιμά ότι η αρμοδιότητα αυτή έχει πλέον περιέλθει στην 3μελή επιτροπή που θεσμοθέτηση το νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στις 9 Δεκεμβρίου του 2022. Μάλιστα στην ίδια γνωμοδότηση η ΑΔΑΕ απειλείται με ποινικές διώξεις και κάθειρξη.
Παράλληλα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο φαίνεται πως έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αλλάξει η σύνθεση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ. Με την κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως πλειοψηφία 3/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, το διακομματικό όργανο που αποφασίζει για την στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών στις περιπτώσεις που λήγει η θητεία των μελών της. Η Ν.Δ επιθυμεί την αντικατάσταση μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ προκειμένου να αλλάξουν οι υφιστάμενοι συσχετισμοί επικαλούμενη την ολοκλήρωση της θητείας κάποιων μελών της.
Αυτό παρότι από την νομοθεσία προβλέπεται πως τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών που λήγει η θητεία τους συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους έως επιτευχθεί πολιτική συναίνεση για την αντικατάστασή τους. Επίσης παρά το γεγονός ότι μια τέτοια πράξη όταν μια τόσο σημαντική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη συνιστά προφανώς παρέμβαση. Παρόλα αυτά έως στιγμής η Ν.Δ δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει σύγκλιση με κανένα κόμμα της αντιπολίτευση ώστε να προχωρήσει το σχέδιο αυτό.
Επίσης φημολογείται ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις σε μέλη της Ολομέλειας της Ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να υπαναχωρήσουν από την θέση τους, υπέρ της διαλεύκανσης του «Σκανδάλου των Υποκλοπών». Σημειώνουμε ότι έως τώρα οι αποφάσεις της αρχής λαμβάνονταν με πλειοψηφία 4 έναντι 3 μελών.
Από την ΑΔΑΕ στην Βουλή
Το ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι το πότε και πώς τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει (κι όπως φαίνεται θα συνεχίσει να συγκεντρώνει) η ΑΔΑΕ, θα φθάσουν στην Βουλή. Αφού το κοινοβούλιο είναι η αρχή από την οποία εποπτεύεται η ανεξάρτητη αρχή και σύμφωνα με το Σύνταγμα και την εφαρμοστική αυτού νομοθεσία, στην οποία είναι υποχρεωμένη να λογοδοτεί. Σε αυτά τα ερωτήματα θα κληθεί να απαντήσει σε συνεδρίαση της τις επόμενες ημέρες η ΑΔΑΕ, αφού η συνεδρίαση που είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Παρασκευή δεν πραγματοποιήθηκε λόγω ασθένειας ενός μέλους της.
Από τις περεταίρω κινήσεις της ανεξάρτητης αρχής θα καθορισθούν εν πολλοίς και οι κινήσεις της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο. Το αίτημα αναμένεται να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για το δημοσίευμα του News 24/7 επισήμανε μεταξύ άλλων πως αποτελεί «συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να γίνουν οι εκλογές στο σκοτάδι και σε τοξικό κλίμα, είναι μια επικίνδυνη επιλογή για τη χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες, όπου πρέπει να προκρίνονται το πολιτισμένο κλίμα αντιπαράθεσης και η θεσμική συμπεριφορά».
Μάλιστα το θέμα των υποκλοπών και της ΑΔΑΕ φαίνεται πως θα τεθεί την ερχόμενη Πέμπτη οπότε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει με αντικείμενο τις συνακροάσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Περισσό. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερμηνεία που γίνεται από βουλευτές της αντιπολίτευσης ακόμη και στο πρόσφατο νόμο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Τονίζεται πως ακόμη και με τον νόμο αυτό ορίζεται πως η ΑΔΑΕ οφείλει να ενημερώσει για τις έρευνές της τόσο τον Πρόεδρο της Βουλής όσο και τους αρχηγούς των κομμάτων.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις