Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει παραδόσεις παλαιών μαχητικών στην Ουκρανία – Aπό Tornado μέχρι και… F-16

12

«Υπάρχουν πολλοί πιλότοι ανάμεσα στους Δυτικούς μισθοφόρους του Κιέβου για να τα πετάξουν» λένε οι Ρώσοι

Ο διαβόητος Ουκρανός διπλωμάτης, τώρα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Andriy Melnyk, πρότεινε στο Βερολίνο να παραδώσει στην Ουκρανία εκατό μαχητικά αεροσκάφη Tornado.

H Γερμανία επρόκειτο να αλλάξει αυτά τα παλιά μαχητικά με τα νέα F-35 και Eurofighter.

Ποιο είναι το νόημα της δήλωσης του Μέλνικ και θα παραλάβει η Ουκρανία το αεροσκάφος που παροπλίστηκε στη Γερμανία;

Τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, πρώην πρεσβευτής στο Βερολίνο Andriy Melnyk  δήλωσε ότι «έχει μια δημιουργική πρόταση στους Γερμανούς φίλους μας».

«Η Bundeswehr διαθέτει 93 πολεμικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων Tornado, τα οποία σύντομα θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν από F-35.

Αν και είναι ένα παλιό μαχητικό τζετ, εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρό. Γιατί να μην βάλετε αυτούς τους «ανεμοστρόβιλους» στην Ουκρανία;» μετέδωσε το TASS.

Θυμηθείτε ότι πριν από την προαγωγή του στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών ως Πρέσβης στη Γερμανία, ο Μέλνικ έμεινε στη μνήμη για τη σύγκριση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με ένα «προσβεβλημένο λουκάνικο από συκώτι».

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο αναπληρωτής επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μέλνικ, χαρακτήρισε μη πειστικές τις αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς κατά της προμήθειας αρμάτων μάχης Leopard και οχημάτων μάχης πεζικού Marder στο Κίεβο.

Πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα χρειαστούν επίσης γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Fuchs, καθώς και οχήματα μάχης Wiesel.

Και στις 7 Ιανουαρίου, ο ίδιος διπλωμάτης απηύθυνε έκκληση στους δυτικούς συμμάχους ζητώντας περισσότερα όπλα για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων τανκς μάχης, μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, βαλλιστικούς πυραύλους και συστήματα αεράμυνας.

Επιστρέφοντας στην τρέχουσα «δημιουργική πρόταση» για τη μεταφορά μαχητικών Tornado στο Κίεβο, σημειώνουμε: Αν μπορεί κανείς να συμφωνήσει με τον Μέλνικ σε ένα πράγμα, είναι ότι πρόκειται για σχετικά ξεπερασμένα μηχανήματα και η Γερμανία σχεδιάζει πραγματικά να αναβαθμίσει τον στόλο των μαχητικών.

Όπως σημείωσε προηγουμένως η εφημερίδα VZGLYAD , στα μέσα Μαρτίου του περασμένου έτους, το υπουργικό συμβούλιο του Scholz αποφάσισε να αγοράσει 35 αμερικανικά F-35 για να επανεξοπλίσει την Αεροπορία της Bundeswehr.

Σχεδιάζεται να αντικαταστήσουν τα Tornado σε υπηρεσία με την κοινή παραγωγή της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. 

Τα μαχητικά Tornado  έχουν  αντικαταστήσει τα αμερικανικά F-104 Starfighter και Fiat G.91, τα οποία ήταν σε υπηρεσία με τις αεροπορικές δυνάμεις της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ιταλίας στις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Το μαχητικό Panavia Tornado, το οποίο υπάρχει σε δύο παραλλαγές – ένα μαχητικό-βομβαρδιστικό (GR4) και ένα αναγνωριστικό-αναχαιτιστικό (GR4A), αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Οι “ομότιμοι” αυτού του μηχανήματος στη σοβιετική αεροπορική βιομηχανία μπορούν να θεωρηθούν τροποποιήσεις του μαχητικού-βομβαρδιστικού Su-17 – του πρώτου αεροσκάφους στον κόσμο με πτέρυγα μεταβλητής γεωμετρίας.

Το «βάπτισμα του πυρός» το  μαχητικό-βομβαρδιστικό Tornado το πέρασε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου. Στην επιχείρηση Desert Storm, τα πληρώματά τους είχαν τα δύσκολα καθήκοντα να επιτεθούν σε αεροδρόμια που διέθεταν ένα αρκετά ισχυρό σύστημα αεράμυνας και να καταστρέψουν ιρακινά αντιαεροπορικά συστήματα.

Ένα συγκεκριμένο μοτίβο εντοπίζεται επανειλημμένα στην προμήθεια όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία. Νωρίτερα, η εφημερίδα VZGLYAD το  ανέλυσε  χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της μεταφοράς από το Λονδίνο αρμάτων μάχης Challenger 2 και αυτοκινούμενων πυροβόλων AS-90.

Πρώτον, γίνεται προώθηση στα μέσα ενημέρωσης για να ελεγχθεί η αντίδραση της Μόσχας, μετά αρχίζει μια συζήτηση και διαψεύδονται πληροφορίες για φερόμενες προγραμματισμένες παραδόσεις.

Και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, ο εξοπλισμός μεταφέρεται στο Κίεβο.

Ένα παρόμοιο μοτίβο μπορεί να εντοπιστεί στο μήνυμα ότι η Βαρσοβία αποφάσισε  να προμηθεύσει το  Κίεβο με μια παρτίδα γερμανικής κατασκευής τανκς Leopard, τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία με τον πολωνικό Στρατό.

Παλαιότερα, αυτό συνέβαινε και με τη μεταφορά πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων δυτικού τύπου στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Ο ειδικός αεροπορίας Oleg Panteleev,  αξιολογώντας  την επιθυμία της Ουκρανίας να πάρει τον Tornado, σημείωσε ότι «Μαζί με αυτά, ο ουκρανικός στρατός θα έχει πρόσβαση σε μια ευρύτερη και ανανεώσιμη βάση πόρων όπλων του ΝΑΤΟ».

 «Ακόμη και αν η Ανατολική Ευρώπη δεν έχει ακόμη ξεμείνει από αεροσκάφη MiG και Su, αυτό θα συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κατανοούν ότι αυτά τα αεροσκάφη δεν θα τους φέρουν μεγάλη επιτυχία», είπε.

«Δεν υπάρχουν πουθενά ανταλλακτικά για σοβιετικά μοντέλα αεροσκαφών, αφού τα αποθέματα στις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Ταυτόχρονα, η μετάβαση στον στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ δίνει πρόσβαση σε ειδικούς, ανταλλακτικά και ό,τι είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των αεροσκαφών », λέει ο Panteleev.

«Δεδομένου ότι η Δύση επανεξοπλίζεται ενεργά με έναν πιο σύγχρονο τύπο αεροσκαφών, αεροσκάφη όπως το Tornado, τα οποία είναι ξεπερασμένα, πολλές χώρες μπορούν να τα παρατήσουν χωρίς να μετανιώσουν», πιστεύει ο ειδικός.

Ταυτόχρονα, δεν είναι καθόλου απαραίτητο η ουκρανική αεροπορία να επανεκπαιδεύει ντόπιους πιλότους, αφού και ξένοι μπορούν να πετάξουν δυτικά μαχητικά, σημείωσε ο Παντελέγιεφ.

«Η Ουκρανία το νομιμοποίησε. Επιπλέον, υπό τις συνθήκες μιας κορεσμένης ρωσικής αεράμυνας, δεν έχει νόημα να ξοδεύουμε πολύ χρόνο και προσπάθεια για την εκπαίδευση των πληρωμάτων πτήσης. Δεν θα πετάξουν για πολύ», πιστεύει ο ειδικός.

Με τη σειρά του, ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντενισέντσεφ σημειώνει ότι «έχουν απομείνει πραγματικά λίγα MiG στην Ανατολική Ευρώπη, εξάλλου, συχνά έχουν ήδη εξαντλήσει τους πόρους του πλαισίου αεροσκαφών τους». «Τα αεροσκάφη της οικογένειας Su-27 δεν παραδόθηκαν καθόλου στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

«Επιπλέον, το Tornado ως αεροσκάφος κρούσης είναι ισχυρότερο από το MiG-29. Το δυτικό ανάλογο μπορεί να μεταφέρει περισσότερο φορτίο, έχει μεγαλύτερο εύρος πυρομαχικών, μέχρι πυραύλους κρουζ Shadow με βεληνεκές 250 km, δεν υπάρχουν τέτοιοι πύραυλοι στο MiG », είπε ο ειδικός.

«Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι Ουκρανοί γνωρίζουν ότι η Luftwaffe της Bundeswehr αποσύρει σταδιακά τα Tornado τους από την υπηρεσία, αντικαθιστώντας τα με πιο σύγχρονα Eurofighter. Το Κίεβο θέλει να παίξει με το γεγονός ότι η Γερμανία δεν θέλει καν να δώσει τα παλιά της αεροπλάνα, τα οποία δεν χρειάζεται, στην Ουκρανία. Με αυτό οι Ουκρανοί προσπαθούν να αλλάξουν την κοινή γνώμη και να ασκήσουν πίεση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους», πιστεύει ο συνομιλητής.

«Το ποιος θα πετάξει αυτά τα αεροπλάνα δεν είναι τόσο ασήμαντο. Στην Ουκρανία υπάρχουν πολλοί μισθοφόροι από όλο τον κόσμο και πιλότους του Tornado θα βρεθούν, για παράδειγμα, από τους Βρετανούς», είναι σίγουρος ο Ντενισέντσεφ.

«Το πιο σημαντικό, η Ουκρανία θέλει να αποκτήσει τουλάχιστον μερικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ για να δημιουργήσει προηγούμενο. Τότε θα μπορούμε να πούμε «καλά, αφού το Tornado έχει ήδη παραδοθεί, ας πάμε τώρα το F-16». Το κουτί της Πανδώρας με την προμήθεια δυτικών πολεμικών αεροσκαφών θα ανοίξει», πιστεύει ο ειδικός.

Σχολιάζοντας το θέμα της βάσης των αεροσκαφών σε περίπτωση μεταφοράς τους στο Κίεβο, ο Ντενισέντσεφ σημείωσε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πιθανότατα θα τα κρύψουν στη Δυτική Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τοποθεσίες στο κεντρικό τμήμα της χώρας ως «αεροδρόμια άλματος». «Η ουκρανική Αεροπορία λειτουργεί επίσης τώρα», πρόσθεσε.

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like