Παραιτήσεις γιατρών, νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, προβλήματα στις εφημερίες, τις ΜΕΘ, τις θεραπείες καρκινοπαθών και στις διακομιδές ασθενών, έχουν αναδείξει τις τελευταίες ημέρες τις μεγάλες αδυναμίες του ΕΣΥ.Το υπουργείο Υγείας, αντί για λύσεις, προσπαθεί να θεραπεύσει τους ασθενείς… με “ασπιρίνες”.

Μπλακ άουτ έχουν προκαλέσει στη δημόσια υγεία τα δεκάδες προβλήματα που αναδεικνύονται καθημερινά, με εκατοντάδες ασθενείς, ακόμα και καρκινοπαθείς και παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Παράλληλα, οι παραιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών λόγω burn out αυξάνονται, νοσοκομεία μένουν χωρίς θέρμανση, δεν υπάρχουν κενές παιδιατρικές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην περιφέρεια, το ΕΚΑΒ αδυνατεί να εξυπηρετήσει σε αρκετές περιπτώσεις και οι ασθενείς διακομίζονται με ιδιωτικά μέσα στα νοσοκομεία.

Ράντζα και εφημερίες στην Αττική

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολεί τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, είναι οι εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής.

Πρωταρχικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα ράντζα που αναπτύσσονται τον τελευταίο μήνα, ακόμη και σε παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων.

Μάλιστα, για να διαχειριστεί το θέμα το υπουργείο Υγείας, είχε ξεκινήσει τις συζητήσεις από τον Δεκέμβριο, με άμεση ενημέρωση και του Μεγάρου Μαξίμου.

Κι αυτό διότι τα προβλήματα από τις δομές της δημόσιας υγείας που βιώνουν καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς, είναι σαφές ότι έχουν ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο κατά την προεκλογική περίοδο.

Παρόλο, όμως, που η εξεύρεση λύσεων έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα, τα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς» και «Λαϊκό», συνεχίζουν να αναπτύσσουν ράντζα σχεδόν σε κάθε εφημερία.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η πίεση αφορά τους παθολογικούς τομείς των νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοοκομείου «Γεννηματάς», όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη ειδικευόμενων παθολόγων γιατρών και στις τρεις Παθολογικές Κλινικές.

Μάλιστα, οι γιατροί καταγγέλλουν ότι οι εφημερίες χωρίς τον απαραίτητο αριθμό παθολόγων είναι εφιαλτικές.

Λόγω της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών, για να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες από αυτά τα νοσοκομεία, θα πρέπει σε κάθε εφημερία να συνεπικουρούνται από κάποια άλλα, τα οποία θα υποδέχονται ορισμένα από τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας.

Ένα από τα επικουρικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να είναι το ΝΙΜΤΣ, το οποίο ενδέχεται να ενισχύσει τη γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού», με στόχο να μειωθούν τα ράντζα.

Συζητείται επιπλέον η συνδρομή και άλλων μικρότερων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, όπως το Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής και η «Παμμακάριστος».

Παράλληλα, εξετάζεται η σύμπραξη με ιδιωτικές κλινικές, ώστε και αυτές να δεσμεύουν για λογαριασμό του ΕΣΥ κλίνες στις οποίες θα μπορούν να νοσηλεύονται ασθενείς από τις γενικές εφημερίες.

Κάτι, βέβαια, που σημαίνει ότι αντί να ενισχυθεί οικονομικά το ΕΣΥ, για ακόμη μία φορά το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει μέρος του προϋπολογισμού του στην ιδιωτική υγεία.

Υπό διαμόρφωση είναι και η διαδικασία μέσω της οποίας θα διακομίζονται τα περιστατικά στις συνεπικουρούσες δομές, καθώς το ΕΚΑΒ είναι ήδη αρκετά πιεσμένο και δεν είναι εύκολη διαδικασία να μεταφέρει ασθενείς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.

Μπαράζ παραιτήσεων γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των… γιατρών και κατ’ επέκταση των ασθενών, εγκυμονούν οι συνθήκες που επικρατούν σε αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από τα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Γιαννιτσών, όπου οι γιατροί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον.

Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιανουάριο παραιτήθηκαν 3 γιατροί από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχαν παραιτηθεί από το ίδιο νοσοκομείο 12 γιατροί, όλοι λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Ως εκ τούτου, στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία της προβλέπονται 6 παθολόγοι, έχουν παραμείνει μόνο 2.

Το μεγάλο κύμα φυγής γιατρών χτύπησε και το νοσοκομείο Γιαννιτσών, και πάλι λόγω των μόνιμων προβλημάτων υποστελέχωσης.

Τους τελευταίους μήνες παραιτήθηκαν ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και δύο επιμελητές παθολόγοι.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, άλλοι πέντε ειδικευόμενοι παθολόγοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη δουλειά τους σε άλλα νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, δύο παθολόγοι στο ίδιο νοσοκομείο έλαβαν αναρρωτική άδεια λόγω burn out.

Στην πραγματικότητα, οι παραιτήσεις στο νοσοκομείο έχουν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021, όταν και οι αποχωρήσεις όλων των γιατρών που στελέχωναν τη ΜΕΘ οδήγησε στη συγχώνευση της εν λόγω Εντατικής, με αυτήν της Εδεσσας (από δύο κλινικές ΜΕΘ στον νομό, έμεινε μία, δηλαδή).

Στο Νοσοκομείο της Εδεσσας έχουν απομείνει δύο παθολόγοι, με δύο ιδιώτες να συνδράμουν όποτε αυτό είναι δυνατό, στις εφημερίες.

Μάλιστα, τα νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας εφημερεύουν όλες τις ημέρες του μήνα.

SOS από τους γιατρούς στο «Δαφνί»

Τη σημαντική υποστελέχωση σε προσωπικό στις δομές ψυχικής υγείας, καταγγέλλουν οι γιατροί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ειδικευομένων Ιατρών του νοσοκομείου, οι δομές παρουσιάζουν πολλές ιδιαιτερότητες και ανάγκες, με κυρίαρχη αυτή της διακομιδής σε άλλο νοσοκομείο ψυχικά πασχόντων, όταν χρειάζεται να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

Οι σκηνές που περιγράφουν είναι πραγματικά ανησυχητικές:

«Συνάδελφοι μας συμμετείχαν σε διακομιδές οι οποίες κατέληξαν σε οικτρές σκηνές έντασης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) γενικών νοσοκομείων. Ασθενής που βρισκόταν σε διέγερση και έχρηζε επείγουσας ιατρικής βοήθειας, κατέληξε δυστυχώς να αντιμετωπίζεται με κυνηγητά σε διαδρόμους, άσκηση σωματικής βίας από αστυνομικά όργανα και ένα διάχυτο πνεύμα σύγχυσης καθηκόντων που απειλούσε την ασφάλεια ασθενών και συναδέλφων και παρακώλυε την λειτουργία των ΤΕΠ. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα ακόμα που προστέθηκε στην λίστα των όσων αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο εργασιακό μας πλαίσιο», τονίζουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου.

Ένας προς 15 η αναλογία νοσηλευτή–ασθενών στο «Δαφνί»

Όλα αυτά, όπως λένε, διαδραματίζονται σε έναν χώρο που αποτελεί τη μεγαλύτερη δημόσια δομή ψυχικής υγείας της χώρας, ενώ από την πλευρά των αρμοδίων, αλλά και των ίδιων των πολιτών, υπάρχει ένα «πέπλο άγνοιας και αδιαφορίας».

«Βιώνουμε καθημερινά την τραγική υποστελέχωση προσωπικού που σε συνδυασμό με την υπερπλήρωση των κλινών δημιουργεί τεράστιο φόρτο εργασίας, χαμηλό επίπεδο θεραπευτικής φροντίδας και κακές συνθήκες νοσηλείας (ενδεικτικά αναφέρουμε πως συχνά σε βάρδιες η αναλογία νοσηλευτή – ασθενή είναι ένα προς δεκαπέντε, χωρίς βοήθεια από λοιπό προσωπικό). Επιπλέον, η έλλειψη 24ωρης κάλυψης ειδικοτήτων πρώτης γραμμής και η αδυναμία διενέργειας βασικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, εντείνει την επισφάλεια στην ήδη επιβαρυμένη λειτουργία του νοσοκομείου και οδηγεί στην ανάγκη μεταφοράς ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η δε μεταφορά αυτή εγκυμονεί επιπρόσθετους κινδύνους, καθώς το υπάρχον ασθενοφόρο δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένο, τόσο υλικοτεχνικά όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Πρόβλημα θέρμανσης στο νοσοκομείο Χανίων

Σοβαρό πρόβλημα θέρμανσης αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χανίων. Οι ασθενείς ζεσταίνονται με ηλεκτρικά σώματα, ενώ τα ΤΕΠ και στο Παιδιατρικό Ιατρείο δεν είχαν καθόλου θέρμανση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, οι σωληνώσεις της θέρμανσης εδώ και πολλά χρόνια είναι σάπιες, ενώ εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση στο νοσοκομείο για αντικατάσταση των σωληνώσεων και τονίζει πως το καλοκαίρι δεν υπάρχει ψύξη και το χειμώνα δεν υπάρχει θέρμανση.

Το πρόβλημα παραδέχθηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας και διαβεβαίωσε πως «σε πέντε με επτά ημέρες το έργο θα έχει ολοκληρωθεί», αντί να έχει μεριμνήσει εδώ και μήνες να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.

Νοσοκομείο Άργους σε επίτοκες: «Γεννάτε με δική σας ευθύνη»

Πρωτόγνωρες συνθήκες βιώνουν και οι ετοιμόγεννες γυναίκες που απευθύνονται στο νοσοκομείο του Άργους για να γεννήσουν.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι επίτοκες υποχρεώνονται είτε να έχουν το δικό τους προσωπικό ιδιώτη παιδίατρο ή να παραπεμφθούν σε άλλο νοσοκομείο, είτε να υπογράψουν ότι θα γεννήσουν με κίνδυνο για τη ζωή του παιδιού (κάτι που επισημαίνεται και στην υπεύθυνη δήλωση), αν η γέννα πραγματοποιηθεί εκεί και σημειωθεί οποιασδήποτε επιπλοκή.

Στη βεβαίωση αναφέρεται ότι:

«Η κάτωθι υπογεγραμμένη επίτοκος ενημερώθηκα επαρκώς και κατανοητά από τον εφημερεύοντα γυναικολόγο παρουσία της υπεύθυνης μαίας ότι σήμερα δεν εφημερεύει παιδίατρος και ως εκ τούτου η γέννηση επί απουσίας παιδιάτρου του παιδιού διατρέχει κινδύνους για τη ζωή του σε περίπτωση οποιασδήποτε επιπλοκής και μού συστήθηκε η παραπομπή σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα. Παρά ταύτα, επιθυμώ την εισαγωγή στη Μαιευτική Γυναικολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδος ΝΜ Αργους και αναλαμβάνω εγώ προσωπικά τη συνδρομή δικού μου παιδιάτρου».

Το έγγραφο που πρέπει να υπογράψουν οι επίτοκες
Το έγγραφο που πρέπει να υπογράψουν οι επίτοκες

Το πρόβλημα της έλλειψη παιδιάτρου οδηγεί καθημερινά επίτοκες σε νοσοκομεία εκτός νομού σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Κόρινθο ακόμη και Αθήνα, καθώς σε όλη την Αργολίδα, υπάρχει μόνο ένας νοσοκομειακός παιδίατρος, στο νοσοκομείο του Ναυπλίου, που καλείται να καλύψει ανάγκες σε όλο το νομό.

Κέρκυρα: διακομιδή ασθενούς σε καρότσα και προβλήματα στις αεροδιακομιδές

Σε καρότσα φορτηγού μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας ποδοσφαιριστής του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην Κέρκυρα, καθώς δεν ήταν διαθέσιμο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, την Κυριακή.

Ήταν ακόμα περιστατικό που ήρθε να προστεθεί σε διακομιδές και αεροδιακομιδές στην Κέρκυρα, που είτε δεν έγιναν είτε έγιναν μετ΄ εμποδίων.

Για τα προβλήματα τόσο της υποστελέχωσης του νοσοκομείου στην Κέρκυρα αλλά και τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, έχουν εκδώσει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας οι τοπικοί ιατρικοί φορείς και σωματεία, ενώ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.

 

«Οδύσσεια» και για δύο νεαρά παιδιά την Παρασκευή και το Σάββατο, όταν λόγω της μη λειτουργίας του αεροδρομίου, του οποίου επισκευάζεται ο διάδρομος προσγείωσης, στη μία περίπτωση, το ελικόπτερο από Αθήνα έκανε 8 ώρες να τον παραλάβει και να τον διακομίσει στην πρωτεύουσα.

Στην άλλη περίπτωση ενώ στην άλλη, ο ασθενής μεταφέρθηκε με πλοίο στην Ηγουμενίτσα, με ασθενοφόρο στα Γιάννενα και από εκεί με αεροπλάνο στην Αθήνα επειδή δεν ήταν διαθέσιμο ελικόπτερο να τον παραλάβει από το νησί των Φαιάκων.

«Μεταξά»: 120 καρκινοπαθείς έλαβαν με καθυστέρηση χημειοθεραπείες

Η υποστελέχωση του φαρμακείου του Νοσοκομείου «Μεταξά», ήταν η αιτία για την αναβολή χημειοθεραπειών των καρκινοπαθών επί δύο συνεχόμενες ημέρες την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, στο Φαρμακευτικό Τμήμα υπηρετούσε μόνο ένας μόνιμος φαρμακοποιός «ο οποίος την προηγούμενη Τρίτη βγήκε θετικός στην Covid και απέμεινε η επικουρική συνάδελφος, η οποία είχε έρθει από το Τζάνειο προσωρινά για κάποιους μήνες για να βοηθήσει και η οποία εξαναγκάστηκε να δουλέψει αν και ήταν και η ίδια άρρωστη με πυρετό». Για την φαρμακοποιό, μάλιστα, έγινε ανάκληση της μετακίνησή της και επιστρέφει άμεσα στο Τζάνειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου «αυτό είχε ως συνέπεια να ειδοποιηθούν ήδη από την Κυριακή οι ασθενείς για την αναβολή της θεραπείας τους».

Απαντώντας, ωστόσο, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Σαράντος Ευσταθόπουλος, υποστήριξε πως δεν είναι ένας ο εργαζόμενος στο Φαρμακείο που αρρώστησαν , αλλά δύο (ένας με γρίπη και ένας με Covid) και επιπλέον ακόμα ένας εργαζόμενος, ο οποίος δεν έχει προλάβει να εκπαιδευτεί.

Σοβαρά προβλήματα με τις ΜΕΘ παιδιών και ενηλίκων

Η περιπέτεια του 6χρονου από τα Γρεβενά, ο οποίος έχασε τη ζωή του λίγο μετά από μια περιπετειώδη διακομιδή, ανέδειξε το πρόβλημα των λιγοστών ΜΕΘ Παίδων στη χώρα μας.

Το αγόρι είχε μεταφερθεί διασωληνωμένο από το νοσοκομείο των Γρεβενών, έπειτα από ανακοπή καρδιάς που είχε υποστεί, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο.

Παρότι το κοντινότερο νοσοκομείο με ΜΕΘ Παίδων ήταν το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, το τελευταίο, δεν μπορούσε να αναλάβει τον 6χρονο, μιας και ήταν κατειλημμένες και οι 8 κλίνες ΜΕΘ Παίδων που διαθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, σε όλη τη χώρα λειτουργούν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, οι 32 εκ των οποίων βρίσκονται στην Αττική και οι 23 στην περιφέρεια.

Στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και Νήσων (πλην Κρήτης) δεν υπάρχουν ΜΕΘ Παίδων.

Η Βόρεια Ελλάδα στηρίζεται μόνο σε οκτώ παιδιατρικές κλίνες εντατικής θεραπείας στο «Ιπποκράτειο», όπου υπάρχουν και 2 κλίνες ΜΕΘ-Covid και άλλες 2 για νεογνά.

Από τη στιγμή που ξεκίνησαν φέτος με ένταση οι ιώσεις και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι 8 κλίνες του «Ιπποκράτειου» είναι σχεδόν πάντα κατειλημμένες.

Σοβαρά είναι και τα προβλήματα και στις ΜΕΘ ενηλικών, καθώς ήδη το ΕΣΥ έχει ήδη νοικιάζει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, αφού οι δικές του παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα.

 

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις