Μεσαία τάξη, νέοι, αγρότες, στρατιωτικοί, είναι οι ομάδες ψηφοφόρων που καλείται να πείσει η κυβέρνηση, ενώ ετοιμάζει παροχές για Φλεβάρη, με πιθανότερες τις εκλογές τον Απρίλιο

Κατά τη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε χθες για την οικονομία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, “έδειξε” νέες παροχές το Φεβρουάριο και ενίσχυσε έτσι τα σενάρια για εκλογές στις 9 Απριλίου.

Και αυτό καθώς, προανήγγειλε αποφάσεις για νέα μέτρα ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο που θα διαφανεί το Φεβρουάριο (παρέπεμψε πάντως τη συζήτηση για μείωση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη τετραετία), αν και υποστήριξε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Απριλίου δε συνδέεται με τις εκλογές, αλλά με την ανάγκη να καλυφθούν οι εποχιακοί εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Σημειωτέον επίσης ότι ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ιερώνυμο, με τον οποίο συζήτησε για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και ειδικότερα για την προώθηση της επένδυσης στο Σχιστό, προφανώς ως αντίδωρο για να μην αντιδράσει η Εκκλησία σε πιθανές κάλπες την 9η Απριλίου που είναι Κυριακή των Βαϊων.

Ενώ η κυβέρνηση έχει πιέσει τον ΑΣΕΠ να πραγματοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ ο μεγάλος γραπτός διαγωνισμός, πριν τις 10 Μαρτίου, σε ένα προεκλογικό παιχνίδι με 108.000 υποψηφίους.

Μέχρι όμως τις εκλογές, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις της με κοινά, τα οποία χάνει και πρώτα από όλα με τη μεσαία τάξη.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν χάνει βέβαια ευκαιρία να καταγγέλει την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και να υπερθεματίζει τη δική του πολιτική μείωσης φόρων, αλλά και την επιστρεπτέα προκαταβολή και λοιπά μέτρα επί πανδημίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η μεσαία τάξη υφίσταται μεν τις συνέπειες της ακρίβειας, αλλά μένει εκτός των τελευταίων μέτρων στήριξης και επιδομάτων, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και το Power Pass.

Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε πάντως ότι εκτός Market Pass θα μείνει μόνο το 10% των νοικοκυριών, αλλά επίσης υποστήριξε ότι τα δύο χρόνια του κορονοϊού αυξήθηκαν οι καταθέσεις στις τράπεζες, άρα υπάρχει “απόθεμα” για να σηκώσουν τα νοικοκυριά το βάρος του πληθωρισμού.

Δοκιμάζονται όμως οι σχέσεις της ΝΔ και με άλλα παραδοσιακά της κοινά, όπως οι αγρότες και οι στρατιωτικοί. Ο κ.Μητσοτάκης έδειξε πάντως να αψηφά την απειλή των αγροτικών μπλόκων. “Κάθε Ιανουάριο και Φεβρουάριο γίνεται κουβέντα για κινητοποιήσεις. Μέχρι στιγμής, νομίζω τα πράγματα είναι ήρεμα. Εμείς πάντα με καλό διάλογο μιλάμε με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα και προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις, όπου αυτό είναι εφικτό”, δήλωσε.

Οργή στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει προκαλέσει εν τω μεταξύ το άρθρο 53 του νομοσχεδίου για θέματα μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δημιουργεί αδικίες στη βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών. Οι γαλάζιοι βουλευτές μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και το κυβερνών κόμμα, έχουν γίνει δέκτες πλήθους παραπόνων, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο κατατάθηκε στη Βουλή χωρίς διορθώσεις, παρόλο που στη δημόσια διαβούλευση υπήρξαν πάνω από 11.000 σχόλια.

Ο πρωθυπουργος πάντως ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε άγνοια του θέματος και δεσμεύτηκε να το εξετάσει, προσθέτοντας: “Οι επενδύσεις που έχουμε κάνει στην άμυνα της χώρας δεν αφορούν μόνο σε τορπίλες, φρεγάτες και Rafale. Αφορούν πρωτίστως και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, από την κατάργηση της πρόσθετης φορολόγησης του πτητικού επιδόματος, μέχρι μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις”.

Ήδη πάντως στις Ένοπλες Δυνάμεις υπήρχε δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι έλαβαν έκτακτο επίδομα 600 ευρώ αστυνομικοι και λιμενικοί, όχι όμως οι στρατιωτικοί.

Η εκλογική ομάδα όμως που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη ΝΔ, είναι οι νέοι. Το κυβερνών κόμμα είναι πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ πάνω από δέκα μονάδες στις ηλικίες 17- 24 που αθροίζουν σχεδόν 700.000 ψηφοφόρους.

Και το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια προηγείτο με οκτώ μονάδες στις ηλικίες 17-24 και με έξι μονάδες στις ηλικίες 25-34, αλλά αυτό δεν άλλαξε το εκλογικό αποτέλεσμα. Τώρα όμως, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, η ΝΔ έχει απώλειες προς τα δεξιά και προς το κέντρο και συνεπώς χρειάζεται κάθε ψήφο για την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, αλλά και για τις κρίσιμες πολιτικές εντυπώσεις στις πρώτες. Για αυτό άλλωστε, πολλοί γαλάζιοι υποστήριζαν πως θα ήταν καλύτερα οι εκλογές να γίνουν όσο πιο κοντά στο καλοκαίρι, ώστε να ενισχυθεί η τάση των νεότερων για αποχή.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες έσπευσε να μιλήσει σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ, επισείοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας λόγω της απλής αναλογικής, αλλά και καρφώνοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις καμπάνιες με βιντεάκια που απευθύνονται στους νέους. Σε μία προσπάθεια μάλιστα να μιλήσει τη γλώσσα των εφήβων και πιτσιρικάδων, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “κάποιους που αντί για λύσεις προτιμούν σποτάκια με ‘how to’, χωρίς όμως να έχουν το ‘know-how’. Και μάλιστα με πρωταγωνιστή έναν αρχηγό που θέλει να φανεί «trendy» αλλά κινδυνεύει να καταλήξει, όπως θα έλεγαν τα παιδιά μου, ‘cringy’.”

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις