Η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα σχολίασε ο πρωθυπουργός
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «είχαν προηγηθεί 12 γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι τον 13ο στον οποίο καταλήξαμε τελικά στη συμφωνία. Kαι πιστεύω ότι προς όλους -εντός και εκτός Ελλάδας- στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό σε όλους: Ότι η διπλωματία όταν λειτουργεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και ότι μόνο το Διεθνές Δίκαιο είναι αυτό το οποίο εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών έχουμε. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλοι, όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπότε από αυτής της πλευράς ήταν γουρλίδικη η Χάλκη και η Ρόδος που συνέπεσε η επίσκεψή μου με αυτήν την σημαντική για τα εθνικά συμφέροντα εξέλιξη».
Με την αναφορά για μήνυμα και εντός Ελλάδας, ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως πλην σαφέστατα στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ,ο οποίος θέτει ερωτήματα για εξαίρεση του Καστελόριζου από τη συμφωνία και μειωμένη επήρεια της Κρήτης, δεδομένου ότι στην περιοχή του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας βάσει της συμφωνίας η Αίγυπτος λαμβάνει το 56% της ΑΟΖ και η χώρα μας το υπόλοιπο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Τουρκία προσέφερε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό της ΑΟΖ στην Αίγυπτο ως δέλεαρ για μία συμφωνία, ωστόσο το Κάιρο με δεδομένες και τις απειλές Ερντογάν για στήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, επέλεξε μία συμφωνία με την Ελλάδα και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Η Αθήνα υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία με Αίγυπτο για την ΑΟΖ διασφαλίζει κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών και ακυρώνει στην πράξη το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης, καλώντας τόσο την Άγκυρα όσο και την Τρίπολη να το εγκαταλείψουν και να συζητήσουν με την Ελλάδα για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Με τη συμφωνία με Αίγυπτο, η οποία είναι βεβαίως πράγματι μερική οριοθέτηση, διεμβολίζεται το τουρκολιβυκό σύμφωνο και δημιουργούνται νομικά οι συνθήκες προκειμένου οι τέσσερις χώρες να προσφύγουν στη Χάγη.
Η οριοθέτηση είναι μερική και από τον 26ο μεσημβρινό δυτικά φτάνει ανατολικά μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, που διατέμνει τη Ρόδο. Συνεπώς, ένα κομμάτι της Ρόδου και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε μία νέα συμφωνία, καθώς η παρούσα συμφωνία έχει χαρακτήρα τμηματικό.
Το βασικό είναι πως επικαλύπτεται τμήμα της περιοχής που ορίζει το μνημόνιο Τουρκίας- Αγκυρας και ότι η συμφωνία με Αίγυπτο όπως και η συμφωνία με Ιταλία βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, γεγονός που καθιστά το τουρκολιβυκό συμφωνο μία εξαίρεση στην περιοχή και άρα ενδυναμώνει τα ελληνικά επιχειρήματα, σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία. Για αυτό ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από χθες έκανε λόγο για επαναφορά της νομιμότητας στην Ανατολικη Μεσόγειο.
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις