Λαθραία χάπια σε κιβώτια με ρούχα

24
Κύκλωμα παράνομης εξαγωγής φαρμάκων καταδιώκει το ΣΔΟΕ
Στα ίχνη κυκλώματος παράνομης εξαγωγής φαρμάκων σε Γαλλία και Αγγλία βρίσκονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ελεγκτές του τμήματος Διακίνησης Εμπορευμάτων του ΣΔΟΕ. Κατόπιν συνεργασίας τους με εταιρείες ταχυμεταφορών εντόπισαν δέματα με δεκάδες χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα και παραλήπτες πιθανότατα αραβικής καταγωγής άτομα στη Γαλλία.

Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί δύο αποστολές, με πάνω από 20.000 αντιεπιληπτικά χάπια κρυμμένα σε κιβώτια με δηλωμένο προϊόν ρούχα. Στην Ελλάδα τα εν λόγω σκευάσματα περιέχουν τη δραστική ουσία πρεγκαμπαλίνη, χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ σε Γαλλία και Αγγλία είναι χαρακτηρισμένα ως ναρκωτικές ουσίες κατηγορίας Γ΄. Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να διαδραματίζει Γάλλος υπήκοος, ο οποίος έχει εντοπιστεί να επισκέπτεται συστηματικά φαρμακεία στο λεκανοπέδιο. Αναζητείται για να εξεταστεί από τα στελέχη του ΣΔΟΕ.

Το θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται στις 10 Ιανουαρίου όταν οι αξιωματούχοι του τμήματος Διακίνησης Εμπορευμάτων ενημερώθηκαν από εταιρεία courier για ένα κιβώτιο που περιείχε 6.500 χάπια, χωρίς τα αναγκαία παραστατικά διακίνησης. Το κιβώτιο ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε ότι στο εσωτερικό του υπήρχαν χιλιάδες καρτέλες με αντιεπιληπτικά χάπια δύο διαφορετικών εμπορικών επωνυμιών.

Προορισμός των αντιεπιληπτικών σκευασμάτων ήταν η Γαλλία, όπου χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και κοστίζουν σχεδόν 4 φορές περισσότερο.

Ως αποστολέας εμφανιζόταν ένας αλλοδαπός αραβικής καταγωγής, όπως εξάλλου και ο παραλήπτης των σκευασμάτων στη Γαλλία. Οι καρτέλες με τα χάπια δεν ήταν μέσα στα κουτιά τους, αφενός για οικονομία χώρου (σ.σ. προκειμένου να χωρέσουν περισσότερες καρτέλες σε μια κούτα) και αφετέρου προκειμένου, σε περίπτωση που το φορτίο εντοπιζόταν, να καθίστατο δυσκολότερη η ιχνηλάτησή του.
Και δεύτερο κιβώτιο

Δύο εβδομάδες αργότερα βρέθηκε δεύτερο κιβώτιο με ακόμα 16.500 αντιεπιληπτικά χάπια καλυμμένα μάλιστα μέσα σε ρούχα. Και αυτή η αποστολή είχε προορισμό τη Γαλλία. Με βάση τις εμπορικές επωνυμίες που αναγράφονταν στις καρτέλες οι ερευνητές εντόπισαν τις φαρμακοβιομηχανίες που παρασκευάζουν τα χάπια (η μία στην Πολωνία και η δεύτερη στην Ελλάδα), τις φαρμακαποθήκες που τα διακινούν και εντέλει τα φαρμακεία από τα οποία είχαν αγοραστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κατά μέσο όρο τα φαρμακεία πωλούν 10 σκευάσματα τον μήνα, εντοπίστηκαν φαρμακεία που είχαν διαθέσει έως και 500 στο ίδιο διάστημα.

Στην Ελλάδα τα εν λόγω σκευάσματα διατίθενται χωρίς συνταγή προς 21 ευρώ το κουτί. Στη Γαλλία και στην Αγγλία για την προμήθειά τους απαιτείται ιατρική συνταγή και διατίθενται προς 78 ευρώ. Από τις έως τώρα έρευνες έχει προκύψει ότι επικεφαλής του κυκλώματος των παράνομων εξαγωγών είναι αλλοδαπός υπήκοος, πιθανότατα Γάλλος. Μαζί με συνεργούς του πραγματοποιούν επιχειρήσεις «σκούπα» στα φαρμακεία του λεκανοπεδίου απ’ όπου προμηθεύονται αντιεπιληπτικά. Στη συνέχεια, τα εξάγουν στο εξωτερικό, όπου καταναλώνονται ως ναρκωτικές ουσίες αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.
kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like