Παραδοχή Δένδια: «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω» την ΑΟΖ!

132

Δένδιας: «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω» την ΑΟΖ! Οι «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας με την Αίγυπτο – Στη δημοσιότητα το κείμενο της συμφωνίας

Ούτε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά δήλωσή του σε συνέντευξη που έδωσε χθες, δεν γνώριζε ότι πηγαίνει στην Αίγυπτο για να υπογράψει τη μερική οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ. Ομολογία, η οποία εκπλήσσει, δεδομένου ότι είχαν γίνει πολύμηνες διεργασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και, εν τέλει, να πέσουν οι υπογραφές.

“Να σας πω την αλήθεια, ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω”, είπε ο κ.Νίκος Δένδιας. Και πρόσθεσε: “Πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμειναν, όταν έγινε φανερό, το ίδιο πρωί που είχα την τελευταία μου προ αναχώρησης συνομιλία με τον κ. Shoukry, ότι πλέον οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες”.

Αμερικανο-γερμανικό αποτύπωμα;

Παρα τον ισχυρισμό του, ιδιαιτέρως ενδιαφέρον, όπως ο ίδιος σημείωσε κατά τη συνέντευξή του, είναι ότι την ώρα που βρισκόταν στο Κάϊρο, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, τηλεφώνησε στον δεύτερο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, κ.Μάϊκ Πομπέο. Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί, όχι μόνον ήταν ενήμεροι για την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά ουσιαστικά αυτή έγινε με τις ευλογίες τους.

Κατά τη συνέντευξή του στον “Σκάϊ”, ανέφερε επίσης ότι ήταν ενήμερη για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ. “Και προς τη γερμανική πλευρά, στην Καγκελαρία, είχε υπάρξει ενημέρωση ότι εμείς διαπραγματευόμαστε με τους Αιγύπτιους”, είπε.

Και, αναφερόμενος με νόημα στο τηλεφώνημα του κ.Μ. Πομπέο, πρόσθεσε: “Όσον αφορά την αμερικανική πλευρά, δεν φαντάζομαι ότι ο κ. Πομπέο πήρε τη στιγμή που ήμουν με τον κ.Shoukry κατά τύχη, δηλαδή έψαχνε τον κατάλογό του και έλεγε «σε ποιον να τηλεφωνήσω τώρα… σε ποιον να τηλεφωνήσω….; Ας πάρω αυτούς τους δυο, που είναι εκεί»!”

Στη δημοσιότητα η οριοθέτηση της ΑΟΖ

Στο μεταξύ, “διέρρευσε” στη δημοσιότητα η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Αποτελείται από έξι σελίδες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα πέντε άρθρα της συμφωνίας, οι γεωγραφικές συντεταγμένες και ο σχετικός χάρτης, που ήδη το Armyvoice.gr έχει παρουσιάσει

Στο κείμενο, μεταξύ των άλλων:

-Αναφέρεται ότι η συμφωνία αφορά τη μερική και όχι ολοκληρωτική οριοθέτηση της ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Ειδικότερα, “με την παρούσα συμφωνία ορίζεται η μερική θαλάσσια οριοθετική γραμμή μεταξύ των δύο μερών”.

-Γίνεται γενικώς αναφορά σε μελλοντική διευθέτηση ολόκληρης της ΑΟΖ, δίχως όμως να προσδιορίζεται κάτι τέτοιο χρονικά.

“Η ολοκλήρωση της οριοθέτησης θα λάβει χώρα, όπου αρμόζει, μέσω διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο μερών πέραν του σημείου Α και του σημείου Ε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.

Το σημείο Α είναι ανατολικά, ακριβώς στο ύψος του 28ου Μεσημβρινου, και το σημείο Ε είναι δυτικά, προς την κατεύθυνση της “υποθετικής” ΑΟΖ της Ελλάδας με τη Λιβύη (βλέπε χάρτη).

-Προβλέπεται ότι τα όρια, τα οποία χαράχθηκαν με την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να οριοθετηθούν στο μέλλον οι γραμμές της ΑΟΖ με άλλες χώρες. Στην προκειμένη, εννοείται η Λιβύη, ενώ είναι γνωστό ότι διεκδικήσεις σε αυτές ακριβώς τις περιοχές εγείρει η Τουρκία.

Ειδικότερα, στο κείμενο αναφέρεται ότι “οι γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου Α μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα Ανατολικά και του σημείου Ε προς τα Δυτικά, με συμφωνία μεταξύ των δυο μερών, σε περίπτωση μελλοντικής οριοθέτησης της ΑΟΖ με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη, υπό την προϋπόθεση ότι η αναθεώρηση περιορίζεται στην περίπτωση αυτή στο σημείο Α προεκτεινόμενο προς τα Ανατολικά και στο σημείο Ε προεκτεινόμενο προς τα Δυτικά”.

ΑΟΖ
Δένδιας: «Ούτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω για να υπογράψω» την ΑΟΖ!

Οι «γκρίζες ζώνες» της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Οι αναφορές αυτές στο κείμενο της συμφωνίας εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά. Θα προεκτείνουν στο μέλλον η Ελλάδα και η Αίγυπτος την γραμμή της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε, προς Ανατολάς, στις θαλάσσιες περιοχές, δηλαδή, που διεκδικεί τώρα η Τουρκία, μεταξύ Ρόδου, Καστελόριζου, Κύπρου και Αιγύπτου;

Εάν ναι, τότε γιατί δεν συμφώνησαν κάτι τέτοιο τώρα η Αθήνα και το Κάϊρο, και το άφησαν για το μέλλον; Γιατί, άραγε, οριοθέτησαν μερικώς την ΑΟΖ και όχι ολοκληρωτικά;

Να σημειωθεί ότι η κάθετη γραμμή χάραξης της ΑΟΖ είναι ο 28ος Μεσημβρινός, ο οποίος μάλιστα έκοψε στα δυο την Ρόδο. Για να μην μιλήσει κανείς για το Καστελόριζο, το οποίο εξαιρέθηκε ολοκληρωτικά από την οριοθέτηση.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί ότι, από τον 28ο Μεσημβρινό που πέφτει πάνω στη Ρόδο, μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό που περνάει κάθετα δίπλα από την Κύπρο και μπαίνει μέσα σε “οικόπεδα” της ΑΟΖ της, η Αγκυρα εγείρει αξιώσεις. Πολύ περισσότερο, στόχος της είναι να προχωρήσει κάποια στιγμή σε συμφωνία με την Αίγυπτο, οριοθετώντας μαζί της την ΑΟΖ Αιγύπτου – Τουρκίας κάπου στη μέση.

Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, με τόσες “γκρίζες ζώνες” που αφήνει, αποτελεί το ιδανικό πρόσχημα για να “κατεβεί” η Τουρκία προς τις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και της Αιγύπτου. Κάτι, άλλωστε, που ήδη κάνει, με την αποστολή ερευνητικών και πολεμικών πλοίων της στην περιοχή, δήθεν για έρευνες υδρογονανθράκων.

“Γκρίζες ζώνες”, ωστόσο, αφήνει η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία και προς Δυσμάς, προς Λιβύη, δεδομένου ότι μόνον ένα πολύ μικρό κομμάτι της Κρήτης (ανατολικά) ελήφθη υπόψιν στον υπολογισμό της ΑΟΖ. Κάποια στιγμή, όμως, και η Ελλάδα, αλλά και η Αίγυπτος θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση με τη Λιβύη.

πηγή πληροφοριών armyvoice.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like