Ελλάδα και Τουρκία «να δούμε τα πράγματα που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν», πρότεινε, μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας του «Σκάι 100,3», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Έθεσε δε, το εκλογικό δίλημμα με τα εξής λόγια: δωρεές, όπως είπε, δισ. που «θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό και ενδεχομένως σε νέα μνημόνια» από τη μια, το «κεφάλαιο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας απέναντι στους πολίτες», που η κυβέρνηση έχει χτίσει, όπως είπε, από την άλλη. Επανέλαβε, μάλιστα, πως «αντέξαμε σε ποικιλόμορφες κρίσεις χάρη στη σταθερή κυβέρνηση».
Ξεκινώντας από την τραγωδία στην Τουρκία, ο υπουργός Επικρατείας είπε πως είναι μια καλή αφορμή να επανεξετασθεί η θέση της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα, «να δούμε τα πράγματα που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν». Διευκρίνισε, βέβαια, ότι δεν ήταν θέμα δημόσιας πολιτικής να είμαστε στην εμπροσθοφυλακή της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά είναι θεμελιώδης η θέση μας να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όποιον πλήττεται. Η χώρα μας είναι παρούσα, με τις δύο ομάδες της ΕΜΑΚ, την αποστολή βοήθειας αλλά και την εκ μέρους του πρωθυπουργού, ανάληψη πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάσκεψη δωρητών.
Η γεωγραφία δεν θα αλλάξει, αλλά, πρότεινε, «να βρούμε επιτέλους, Ελλάδα και Τουρκία, μια κοινή ζώνη να προσγειωθούμε, να προχωρήσουμε τα ζητήματα που μας διχάζουν επί δεκαετίες». Και, παρότι είναι «εξαιρετικά πολυτελές», να μιλά κανείς για δημόσια διπλωματία ενώ η τραγωδία είναι σε εξέλιξη, παρά ταύτα, με μια επώδυνη, δραματική αφορμή μπορούμε «να δούμε τα πράγματα στη διάστασή τους».
Κληθείς, παραλλήλως, να σχολιάσει αν πρέπει να επανασχεδιασθούν οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, στο βαθμό που θα αναβληθούν, όπως ακούγεται, οι εκλογές στην Τουρκία, ο Γ. Γεραπετρίτης εξέφρασε την προσωπική του θέση ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Έχουμε κατακτήσει να μην ετεροκαθοριζόμαστε στη βάση του τι πράττει είτε ο σύμμαχος είτε ο ο αντίπαλός μας. Εμείς οδηγούμε τις εξελίξεις, δεν συρόμαστε από αυτές, ανέφερε.
Από τον Απρίλιο σε εκλογική ετοιμότητα
Στη δημοσιογραφική διαπίστωση ότι «μυρίζει» εκλογές, στο βαθμό που το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, επιπλέον θα ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού, αντέτεινε πώς ο εν λόγω διαγωνισμός έχει αναγγελθεί εδώ και ένα χρόνο, ενώ είναι η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού. Όλα γίνονται βάσει χρονοδιαγράμματος, είπε, παραπέμποντας και στον ετήσιο σχεδιασμό του Υπουργικού Συμβουλίου, κάθε Δεκέμβριο και για όλο το επόμενο έτος. Ο Απρίλιος δεν είναι δεδομένος (για εκλογές), αλλά, «όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, «από τον Απρίλιο και εντεύθεν είμαστε σε εκλογική ετοιμότητα». Δεν τίθεται, ως εκ τούτου, θέμα πολιτικού αιφνιδιασμού -και αυτό είναι μία κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα.
Η κυβέρνηση έχει πολλά ακόμη να κάνει, έχουν πολλά να γίνουν στη χώρα και «εμείς έχουμε το κέφι», σημείωσε με έμφαση σε άλλο σημείο της συνέντευξης. Επιπλέον, «σπάσαμε αυγά, λύσαμε θέματα που χρόνιζαν», σημείωσε χωρίς να αρνηθεί ότι δίπλα στο πλούσιο κυβερνητικό έργο υπήρξαν και λάθη και καθυστερήσεις. «Είμαστε ταγμένοι στην υπηρεσία του πολίτη», υπογράμμισε και μιλώντας σε προσωπικό τόνο, παρατήρησε πως διακατέχεται από …ενοχές για μεγαλύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ίσως, γιατί, όπως είπε, ό,τι πέτυχε στη ζωή του το χρωστά στην πατρίδα. Σε άλλο σημείο δήλωσε πως είναι σε διαρκή επαφή με το Πανεπιστήμιο και τα παιδιά. Και αποκάλυψε ότι σε κάθε δύσκολη απόφαση που εκλήθη να πάρει, το πρώτο που σκεφτόταν, ήταν τα νέα παιδιά, τη νέα γενιά.
Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πολιτική που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, διαβεβαίωσε ο Γ. Γεραπετρίτης, περιγράφοντας ως πρώτιστο καθήκον τη διατήρηση των κεκτημένων. Όμως, συμπλήρωσε, όσο παράγεται πρωτογενής πλούτος, αυτός θα διοχετεύεται στην κοινωνία και τους πιο ευάλωτους, χωρίς να κλυδωνίζεται η οικονομία. «Ό,τι και αν συμβεί, δεν θα τάξουμε σε κανέναν κάτι που δεν θα μπορούμε να υλοποιήσουμε. Εξαγγελίες για φορολογικές, ασφαλιστικές δωρεές που κοστίζουν δισ. και προφανώς θα οδηγήσουν σε εκτροχιασμό και ενδεχομένως σε νέα μνημόνια, δεν θα τα ακούσετε από εμάς. Έχουμε ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας απέναντι στους πολίτες, που θα συνεχίσουμε», επεσήμανε ακόμη.
Με αφορμή τον ορισμό συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις παρακολουθήσεις, παρατήρησε πως αυτή θα γίνει κατόπιν πρωτοβουλίας της ομάδας των Σοσιαλιστών, δήλωσε δε, πως βλέπει χρονική συσχέτιση και πολιτική στόχευση σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Στο περίπτερο διαπιστώνει κανείς την ελευθερία του Τύπου, παρατήρησε σε επόμενο σημείο, υποστηρίζοντας πως εδώ η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο εν σχέσει με το εξωτερικό. Και σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, συνέστησε: «Καλό είναι να μην πηγαίνουμε στο εξωτερικό μόνο για να διαβάλλουμε τη χώρα, αλλά και εποικοδομητικά. Είμαστε πρωτίστως Έλληνες και πατριώτες».
Στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αφού επανέλαβε ότι άρσεις απορρήτου δεν κάνει η κυβέρνηση, επέμεινε πως η κυβέρνηση δεν γνωρίζει και δεν πρέπει να γνωρίζει για κανένα. «Ούτε εγώ ούτε ο πρωθυπουργός γνωρίζει για το εάν υπάρχουν τα συγκεκριμένα ονόματα, υπουργοί ή στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων», που παρακολουθούνταν. Ποιος γνωρίζει ότι εδώ και μήνες έχει γίνει άρση απορρήτου;», διερωτήθηκε και σε επόμενη φράση του, σημείωσε: «ο κ. Τσίπρας και οι δημοσιογραφικοί του βραχίονες αναφέρουν ονόματα εδώ και τρεις μήνες, που ήταν υπό παρακολούθηση». Με τη διευκρίνιση, εξ’ άλλου, ότι στον πρωθυπουργό, στον ίδιον και τον υπουργό Εξωτερικών θα φθάσουν μόνο πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και όχι τα πρόσωπα που τίθενται σε παρακολούθηση, επέμεινε πως σε όλες τις σοβαρές χώρες οι υπηρεσίες πληροφοριών δρουν χωρίς να λογοδοτούν στις κυβερνήσεις. Όσον αφορά την παρακολούθηση του πρώην υπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, διευκρίνισε πως η κυβέρνηση επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση εξ’ αιτίας της δήλωσης Τσίπρα ότι δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα.
«Εθνική υπεκφυγή» από ΣΥΡΙΖΑ για διάταξη Κασιδιάρη
Στο θέμα του νόμου πλέον, που αποκλείει από τις εκλογές πολιτικά κόμματα που προσιδιάζουν σε εγκληματικές οργανώσεις, είπε πως η κυβέρνηση με την προταθείσα διάταξη επέκτεινε την απαγόρευση και στην πραγματική ηγεσία. Άλλωστε, συνέχισε, η διάταξη είναι συνταγματική και οδηγεί σε δημοκρατική διέξοδο. Αλλά και το Κίνημα Αλλαγής τήρησε «δημιουργική στάση στη Βουλή κάνοντας προτάσεις που έγιναν αποδεκτές».
Στον αντίποδα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε την «εθνική υπεκφυγή απέχοντας από την ψηφοφορία». Απαντώντας στη μομφή Τσίπρα ότι το κυβερνών κόμμα προσδοκά στις ψήφους Κασιδιάρη, αντέτεινε ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που διαχρονικά θωράκισε το πολίτευμα από τέτοια μορφώματα που προσιδιάζουν σε εγκληματικές ομάδες. Η ΝΔ έχει επιδείξει συνεπή και αυστηρή στάση έναντι της δημοκρατίας. «Εμείς δεν πρόκειται να πάρουμε από αυτή τη δεξαμενή γιατί εμείς σταθήκαμε απέναντι», τόνισε χαρακτηριστικά.
Με αφορμή τη συμφωνία κυβερνώντος κόμματος και ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη ρύθμιση που αποκλείει πολιτικά κόμματα από τις εκλογές, παρατήρησε πως τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε ένα πεδίο που είναι αυτονόητο. Έσπευσε δε, να διευκρινίσει πως αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σκέψη για ευρύτερη συνεργασία.
Ο Γ. Γεραπετρίτης επέμεινε στο κεντρικό δόγμα της ΝΔ περί αυτοδυναμίας, λέγοντας: «Αντέξαμε σε ποικιλόμορφες κρίσεις χάρη στη σταθερή κυβέρνηση, η αυτοδυναμία είναι πολύ σημαντική».
Σε ερώτημα για δημοσίευμα του Politico, περί συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2030, σημείωσε πως υπάρχει μια γενικότερη αθλητική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, δεν έχει υπάρξει οριστική απόφαση και δεν υπάρχει κάτι οριστικό.
Κλείνοντας με τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, αφού παρατήρησε πως είναι ένας κλάδος με ιδιαίτερες ευαισθησίες, υποστήριξε πως υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης. Και τούτο γιατί οι αλλαγές που επιφέρει το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, δεν αφορούν την απασχόληση του καλλιτέχνη με την ιδιότητά του αυτή, αλλά την δυνητική πρόσληψή του στο Δημόσιο σε διοικητική θέση και όπου το πτυχίο του δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τα πανεπιστημιακά πτυχία, όπως αποσαφήνισε. Καμία υποβάθμιση στις σπουδές των καλλιτεχνών δεν συντελείται, αντιθέτως η κυβέρνηση μελετά πλαίσιο ανωτάτων σπουδών. Όμως, προσέθεσε, «δεν θα κάνουμε αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις νυχτερινές τροπολογίες, με σύσταση πανεπιστημιακών τμημάτων και κατάργηση ΤΕΙ».
Με αφορμή δε, το τραγούδι «Χαιρετίσματα στην εξουσία» που επέλεξε ο υπουργός να ακουσθεί κατά την διάρκεια της ωριαίας εκπομπής, σχολίασε πως «η εξουσία δεν είναι μια φυσική κατάσταση του ανθρώπου», επίσης πρέπει να ασκείται με μέτρο και φειδώ και πάντοτε στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η εξουσία δεν είναι παντοτινή, συνέχισε, και τα πρόσωπα που την ασκούν δεν πρέπει να ιδρυματοποιούνται. Μιλώντας δε, για τον εαυτό του παρατήρησε πως τα τέσσερα αυτά χρόνια φρόντισε να αφουγκράζεται συνεχώς την κοινωνία.
thestival.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις