Ελβετία: Εκτός νόμου οι συναλλαγές μόνο με πιστωτικές κάρτες – Παραβιάζουν τα ατομικά δικαιώματα

16

Δημοψήφισμα υπέρ των μετρητών

Όπως και στη Γερμανία και Αυστρία, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι βασιλιάς στην Ελβετία, αν και πολύ μειωμένα.

Αλλά οι Ελβετοί θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να ψηφίσουν για το αν θα διατηρήσουν τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα επ’ αόριστον σε κυκλοφορία στη χώρα τους.

Αλλά οι Ελβετοί θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να ψηφίσουν για το αν θα διατηρήσουν τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα επ’ αόριστον.

Αυτή είναι μια σπάνια θετική είδηση που, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, έχει λάβει σχεδόν καθόλου προσοχή πέρα από τα ελβετικά σύνορα.

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, μια ελβετική ομάδα πίεσης με ελευθεριακές τάσεις που ονομάζεται Swiss Freedom Movement (FBS) ανακοίνωσε ότι είχε συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές (111.000) για να προκαλέσει εθνικό δημοψήφισμα για τη διατήρηση των μετρητών.

Εάν εγκριθεί, η πρωτοβουλία θα απαιτούσε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι τα νομίσματα και τα τραπεζογραμμάτια είναι πάντα διαθέσιμα σε επαρκείς ποσότητες.

Επιπλέον, οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασης του ελβετικού φράγκου με ένα άλλο νόμισμα – πιθανότατα αναφορά σε ψηφιακό νόμισμα της κεντρικής τράπεζας – θα πρέπει επίσης να τεθεί σε ψηφοφορία.

Η ρήτρα για τα τραπεζογραμμάτια

Οι Ελβετοί πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι η οικονομία τους δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τα μετρητά, δήλωσε η ομάδα πίεσης, αφού συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές τη Δευτέρα για να προκαλέσει μια λαϊκή ψηφοφορία για το θέμα.

Το Free Switzerland Movement (FBS) λέει ότι τα μετρητά διαδραματίζουν συρρικνούμενο ρόλο σε πολλές οικονομίες, καθώς οι ηλεκτρονικές πληρωμές γίνονται μομόδρομος για συναλλαγές σε όλο και πιο ψηφιοποιημένες κοινωνίες, διευκολύνοντας το κράτος να παρακολουθεί τις ενέργειες των πολιτών του.

Θέλει να προστεθεί μια ρήτρα στον νόμο περί νομισμάτων της Ελβετίας, η οποία διέπει τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση διαχειρίζονται την προσφορά χρήματος, ορίζοντας ότι μια «ικανή ποσότητα» τραπεζογραμματίων ή κερμάτων πρέπει να παραμένει πάντα σε κυκλοφορία…

Παρακολουθήσεις από το κράτος

Σύμφωνα με το σύστημα άμεσης δημοκρατίας της Ελβετίας, η πρόταση θα γίνει νόμος εάν εγκριθεί από τους ψηφοφόρους, αν και η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα αποφάσιζαν πώς θα εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.

Η FBS λέει ότι τα μετρητά διαδραματίζουν μειούμενο ρόλο σε πολλές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, καθώς οι μέθοδοι ψηφιακών πληρωμών έρχονται στο προσκήνιο, διευκολύνοντας το κράτος και την κεντρική τράπεζα να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των πολιτών.

«Είναι σαφές ότι… η απαλλαγή από μετρητά δεν αγγίζει μόνο ζητήματα διαφάνειας, απλότητας ή ασφάλειας… αλλά εγκυμονεί επίσης έναν τεράστιο κίνδυνο ολοκληρωτικής επιτήρησης», δήλωσε ο πρόεδρος της FBS Richard Koller στον ιστότοπο της ομάδας.

Cash Still King…

Όπως και στη γειτονική Γερμανία και Αυστρία, τα μετρητά εξακολουθούν να είναι βασιλιάς στην Ελβετία, αν και ο ρόλος τους έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας για τις καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων, που διεξήχθη το φθινόπωρο του 2020, το 97% των Ελβετών πολιτών εξακολουθούν να κρατούν μετρητά στο πορτοφόλι τους ή στο σπίτι για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, τα οποία είναι σημαντικά υψηλότερα από τις περισσότερες χώρες.

Το 40% των συναλλαγών εξακολουθούσαν να γίνονται με μετρητά, το οποίο είναι επίσης υψηλότερο από πολλούς από τους πιο χωρίς μετρητά ευρωπαίους γείτονες της Ελβετίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 15%), η Σουηδία (κάτω από 10%) και η Νορβηγία (3-4%, το χαμηλότερο επίπεδο χρήσης μετρητών στον κόσμο).

Αλλά αυτό μειώθηκε από περίπου 70% τρία χρόνια νωρίτερα.

Επιπλέον, όσον αφορά την αξία συναλλαγής, η χρεωστική κάρτα ξεπέρασε πρόσφατα τα μετρητά ως η μέθοδος πληρωμής με το υψηλότερο μερίδιο για μη επαναλαμβανόμενες πληρωμές.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι, όσον αφορά τον αριθμό των πληρωμών που έγιναν, τα μετρητά συνεχίζουν να είναι το μέσο πληρωμής που χρησιμοποιείται συχνότερα από τον ελβετικό πληθυσμό», δήλωσε ο Fritz Zurbrugge, τότε αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

«Σε σύγκριση με το 2017, ωστόσο, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα τρόπων πληρωμής, το μερίδιο χρήσης του έχει μειωθεί σημαντικά.

 Η ώθηση με την πανδημία

Η πανδημία του κορωνοϊού έδωσε πρόσθετη ώθηση σε αυτή τη στροφή από τους τρόπους πληρωμής με μετρητά σε μη μετρητά».

Όπως γνωρίζουν καλά οι αναγνώστες, η πανδημία ενέτεινε γρήγορα τις προϋπάρχουσες δυνάμεις, κυρίως λόγω των αβάσιμων φόβων ότι τα μετρητά θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την εξάπλωση του COVID.

Αυτοί οι φόβοι τροφοδοτήθηκαν και μεγεθύνθηκαν από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και εκμεταλλεύτηκαν ορισμένοι λιανοπωλητές (όπως το βρετανικό σούπερ μάρκετ Tesco) για να δικαιολογήσουν την ενθάρρυνση όλους τους πελάτες να αποφύγουν τις πληρωμές με μετρητά.

Ακόμη και σήμερα, με τα περισσότερα μέτρα για τη δημόσια υγεία (τουλάχιστον της μη φαρμακευτικής ποικιλίας) να αποστέλλονται στο πίσω μέρος, οι λιανοπωλητές σε ορισμένες χώρες συνεχίζουν να απορρίπτουν μετρητά.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like