Το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επί μιάμιση ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έντονο παρασκήνιο με κύρια θεματολογία τα ελληνοτουρκικά.
Για οτιδήποτε άλλο οι Αμερικανοί έχουν πάρει ότι θέλουν και ότι έχουν ζητήσει, αυτό που τους ενδιαφέρει τώρα, είναι η αναθέρμανση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ικανοποίηση κάποιων τουρκικών απαιτήσεων.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο της συζήτησης στο δείπνο.
Με λίγα λόγια το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου παραδέχεται ότι συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Μάλιστα ο Α.Μπλίνκεν φέρεται να απηύθυνε το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό πώς βλέπει η ελληνική πλευρά το «άνοιγμα» που επιχειρείται από μέρος Τουρκίας και εκφράστηκε δημοσίως μέσα στο Σαββατοκύριακο από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν η εξής: Ο σεισμός έφερε τους δύο λαούς πιο κοντά, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ουσιαστική βάση, ώστε να επανεκκινήσουν διαδικασίες, όπως τα ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο ή οι διερευνητικές επαφές.
Ποιες διερευνητικές επαφές; Για να συζητηθούν μόνο τα τουρκικά αιτήματα και οι τουρκικές απαιτήσεις;
Οι δικές μας απαιτήσεις ποιες είναι;
Τα όσα συνέβησαν με τον διπλό φονικό σεισμό στην Τουρκία, στην Ουάσινγκτον τα θεωρούν «ευκαιρία» για να προωθήσουν την δική τους ατζέντα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.
Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (μέσα σε ένα ορίζοντα πενταετίας), έναρξη κοινών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, συνέχιση των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών (σ.σ.: οι οποίες συζητούν ΜΟΝΟ τις τουρκικές απαιτήσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων), επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αναγνώριση «πακέτου» δικαιωμάτων στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Δωδεκανήσων.
Αυτά είναι τα έξι μέτρα που ζήτησε η Τουρκία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποκάλυψε χθες το pronews.gr, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών».
Αυτά συζητήθηκαν στις μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης του Ιμπραήμ Καλίν, συμβούλου του Ταγίπ Ερντογάν, με την Άννα-Μαρία Μπούρα, διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αποκάλυψαν σήμερα τουρκικές πηγές, αλλά και έθιξε -χωρίς να τα κατονομάσει συνολικά- ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.
Το κακό είναι πως όλα αυτά οι Αμερικανοί τα αποδέχονται και τα προωθούν.
Βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της Ουκρανίας. Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί θα ήθελαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να δώσουν άρματα Leopard στους Ουκρανούς.
Ο πρωθυπουργός, προ εβδομάδων, από την Ιαπωνία διεμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν θα δώσει τα δικά της Leopard 2. Υπάρχουν όμως τα Leopard-1.
Αυτά οι Αμερικανοί θα ήθελαν πάρα πολύ να τα δουν στις ουκρανικές πεδιάδες.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις