Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως την ξέρουμε, εκτιμά ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε εκτενή συνένεντευξή του στο independent.
Όπως σημειώνει, αυτή η κρίση δεν ειναι συγκρίσημη με καμία προηγούμενη.
«Ο Covid-19, έχει διαταράξει εντελώς τη ζωή των ανθρώπων, απαιτεί πολύ διαφορετική συμπεριφορά και θέτει πραγματικά σε κίνδυνο την επιβίωση του πολιτισμού μας», λέει ενώ τονίζει πόσο εκπληκτικό είναι το γεγονός, ότι βρήκε τις χώρες απροετοίμαστες παρόλο που στο παρελθόν η ανρθωπότητα αντιμετώπισε πανδημικές μολυσματικές ασθένειες, όπως η πανούκλα, η ισπανική γρίπη στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η γρίπη των χοίρων πριν από μια δεκαετία.
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την επιβίωση της ΕΕ, επειδή είναι μια ελλιπής ένωση. Ήταν στη διαδικασία δημιουργίας. Αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και αυτό καθιστά την Ευρώπη εξαιρετικά ευάλωτη – πιο ευάλωτη από τις ΗΠΑ όχι μόνο επειδή είναι μια ελλιπής ένωση αλλά και επειδή βασίζεται στο κράτος δικαίου. Και οι τροχοί της δικαιοσύνης κινούνται πολύ αργά, ενώ απειλές όπως ο ιός Covid-19 κινούνται πολύ γρήγορα. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σχετικά με τις αντοχές της ΕΕ απέναντι στον κορωνοϊό.
Στο ερώτημα εάν ο ιός αλλάξει τη φύση του καπιταλισμού και οδηγήσει σε καταστροφική ύφεση ο Σόρος απαντά:
«Δεν θα επιστρέψουμε εκεί που βρισκόμασταν όταν ξεκίνησε η πανδημία. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο. Δεν νομίζω ότι ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί ο καπιταλισμός».
Το τέλος της ΕΕ όπως την γνωρίζουμε
Την περασμένη εβδομάδα το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε στην ΕΚΤ τρεις μήνες να εξηγήσει την αναλογικότητα των αγορών ομολόγων, ειδάλλως ρισκάρει να χάσει την γερμανική Bundesbank από μέλος. Κάλεσε επίσης το γερμανικό κοινοβούλιο και την κυβέρνηση να ζητήσουν εξηγήσεις από την ΕΚΤ για το ζήτημα.
Ο Soros πιστεύει ότι η κίνηση θα μπορούσε να καταστρέψει την ΕΕ ως θεσμό που στηρίζεται στο κράτος δικαίου διότι προέρχεται από ένα συνταγματικό δικαστήριο, τον πιο σεβαστό θεσμό στην Γερμανία.
«Η απόφαση αποτελεί απειλή που θα μπορούσε να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμικό όργανο που βασίζεται στο κράτος δικαίου, ακριβώς επειδή εκδόθηκε από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο είναι το πιο σεβαστό όργανο στη Γερμανία. Πριν εκδώσει την απόφασή του, είχε ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στη συνέχεια αποφάσισε να την προσβάλει. Τώρα έχετε μια σύγκρουση μεταξύ του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σόρος και συνεχίζει:
«Όταν η Γερμανία προσχώρησε στην ΕΕ, δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αλλά η απόφαση θέτει ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα: εάν το γερμανικό δικαστήριο μπορεί να αμφισβητήσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, μπορούν άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του; Μπορούν η Ουγγαρία και η Πολωνία να αποφασίσουν εάν ακολουθούν το ευρωπαϊκό δίκαιο ή τα δικά τους δικαστήρια – των οποίων η νομιμότητα έχει αμφισβητήσει η ΕΕ; Το ερώτημα αυτό βρίσκεται στην καρδιά της ΕΕ, η οποία βασίζεται στο κράτος δικαίου. Η Πολωνία ανέβηκε αμέσως στην υπόθεση και ισχυρίστηκε την υπεροχή των δικαστηρίων που ελέγχονται από την κυβέρνηση έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου. Στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Ορμπάν έχει ήδη χρησιμοποιήσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Covid-19 και ένα κοινοβούλιο που συνελήφθη για να διοριστεί δικτάτορας. Το κοινοβούλιο διατηρείται σε συνάντηση για να σφραγίσει τα διατάγματα του, τα οποία σαφώς παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Εάν η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου εμποδίσει την ΕΕ να αντισταθεί σε αυτές τις εξελίξεις, θα είναι το τέλος της ΕΕ όπως τη γνωρίζουμε».
Θα χρειαστεί χρόνος για το εμβόλιο
«Μαθαίνουμε πολύ γρήγορα, και τώρα ξέρουμε πολλά περισσότερα για τον ιό από ό, τι κάναμε όταν εμφανίστηκε, αλλά πυροδοτούμε έναν κινούμενο στόχο, επειδή ο ίδιος ο ιός αλλάζει γρήγορα. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Και ακόμη και μετά την ανάπτυξη ενός εμβολίου, θα πρέπει να μάθουμε πώς να το αλλάζουμε κάθε χρόνο, γιατί ο ιός πιθανότατα θα αλλάξει. Αυτό κάνουμε με τη γρίπη κάθε χρόνο», αναφέρει ακόμα ο Σόρος, ενώ για το εάν η κρίση φέρει τους ανθρώπους – και τα εθνικά κράτη – πιο κοντά, απαντά:
«Μακροπρόθεσμα, ναι. Προς το παρόν, οι άνθρωποι κυριαρχούνται από φόβο. Και ο φόβος κάνει συχνά τους ανθρώπους να πληγώνονται. Αυτό ισχύει τόσο για τα άτομα όσο και για τα ιδρύματα, τα έθνη και την ίδια την ανθρωπότητα».
zougla.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις