Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 55 από τους 120 βουλευτές, εννέα καταψήφισαν, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε την αποχή – Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ψηφοφορίες
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν σήμερα 55 από τους 120 βουλευτές, εννέα καταψήφισαν, ενώ μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης επέλεξε την αποχή. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ψηφοφορίες στη βουλή, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση.
Το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή σε «τρομοκράτες» κατατέθηκε στην Κνεσέτ από τη βουλευτή Λιμόρ Σον Χαρ-Μέλεχ του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη». Το 2003, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε με τον σύζυγό της. Εκείνος σκοτώθηκε, ενώ η ίδια – έγκυος τότε στον έβδομο μήνα –είχε τραυματιστεί σοβαρά.
Επικεφαλής του κόμματος στο οποίο ανήκει η Λιμόρ Σον Χαρ-Μέλεχ είναι ο νυν υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, γνωστός για τις σκληρές θέσεις του έναντι των Παλαιστινίων. Είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προωθούσε την επιβολή θανατικής ποινής στους καταδικασθέντες για τρομοκρατικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε Ισραηλινούς και έθεσε το ζήτημα ως προαπαιτούμενο στις διαβουλεύσεις που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών έχει καταδικάσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το «σκληρό, βάρβαρο και απάνθρωπο».
Το ανεξάρτητο κέντρο Israel Democracy Institute έχει επικρίνει το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές του κράτους του Ισραήλ και στο διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πολίτες κρατών στα οποία η θανατική ποινή παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.
ΑΠΕ – ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις