Το “φταίμε όλοι”, που είπε ο πρωθυπουργός για την τραγωδία των Τεμπών, ισοδυναμεί με το “δεν φταίει κανένας”. Και αυτό είναι η επιτομή της ανευθυνότητας και ανήθικο σύνθημα.

Τα συλλογικά εγκλήματα δεν ενοχοποιούν κανέναν” (Ναπολέων Βοναπάρτης).

Όταν κάποιος δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη για ένα έγκλημα, το κάνει με την πονηρή μέθοδο της διάχυσης των ευθυνών, που χρησιμοποιούν οι δικηγόροι. Ο αείμνηστος τραγουδοποιός Λουκιανός Κηλαηδόνης το είχε πει με το δικό του τρόπο: «Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίνε κι άλλοι, φταίει κι ο Χατζηπετρής»!

‘Ετσι, το «φταίμε όλοι», που είπε ο πρωθυπουργός για την τραγωδία των Τεμπών, ισοδυναμεί με το «δεν φταίει κανένας». Και αυτό είναι η επιτομή της ανευθυνότητας και ανήθικο σύνθημα.

Οι κυβερνήσεις, οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί εκλέγονται για να διορθώνουν όσα στραβά άφησαν οι προκάτοχοί τους. Και όταν έχουν φτάσει σχεδόν στο τέλος της θητεία τους, δεν δικαιούνται να επικαλούνται ευθύνες των προκατόχων τους.

Όταν συνέβη η τραγωδία στο Μάτι, ο αντιπολιτευόμενος Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είπαν «φταίμε όλοι» . Καταλόγισαν όλη την ευθύνη-και σωστά- στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, στο τέλος της θητείας του, μοιράζει τις δικές του ευθύνες «σε όλους».

Όχι, δεν φταίμε όλοι που δεν είχε εγκατασταθεί το σύστημα τηλεειδοποίησης, το οποίο θα απέτρεπε την τραγωδία. Κι αν φταίνε διοικήσεις και κυβερνήσεις του 2015, του 2012, του 2010 και του 2003, ο σημερινός πρωθυπουργός δεν δικαιούται να τις επικαλείται. Διότι το γνώριζε από το 2019. Και πέρασαν σχεδόν τέσσερα, χρόνια χωρίς η δική του κυβέρνηση να το εγκαταστήσει.

Όχι, δεν φταίμε όλοι. Φταίει η διοίκηση που η δική του κυβέρνηση διόρισε και δεν έκανε τίποτα για να αλλάξει αυτό που παρέλαβε.

Όχι, δεν φταίμε όλοι. Φταίει ο δικός του υπουργός, που διαβεβαίωνε ανερυθρίαστα ότι «πρώτο μέλημά του είναι η ασφάλεια» και μετά βούρκωνε στον τόπο της τραγωδίας.Είναι ο ίδιος υπουργός που πέταξε στο καλάθι του τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων ότι επίκειται ατύχημα.

Όχι, δεν φταίμε όλοι. Και δεν φταίνε οι «συντεχνίες» και οι «εργατοπατέρες», όπως θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Διότι αυτοί φώναζαν, έστελναν εξώδικα, έκαναν απεργίες, αλλά οι υπουργοί του έλεγαν ότι το κάνουν για να υπονομεύσουν το έργο τους. Όχι, δεν είπαν όλοι αυτοί «δεν μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας στα τρένα, γιατί δε θα έμπαινε κανείς μέσα». Αυτήν την κυνική ομολογία την έκανε δικός του υπουργός.

Τέλος, όχι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί «απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα». Διότι την προηγούμενη φορά που έδωσε την ίδια εγγύηση(σκάνδαλο παρακολουθήσεων), ακούστηκαν ηχηρά γέλια από την επικράτεια των κοριών.

Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε βέρτιγκο. Αν νομίζουν ότι θα βγουν από αυτήν την κατάσταση, με μετάθεση και διάχυση των ευθυνών τους και με τη χρήση προπαγανδιστικών συνθημάτων του τύπου «όλοι φταίμε», είναι γελασμένοι.

Ένα “mea culpa” θα ήταν απείρως πιο αποτελεσματικό…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις