O απερχόμενος ΓΓ της ΓΣΕΕ και εργαζόμενος στην Hellenic Train, Νίκος Κιουτσιούκης, μιλώντας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8 επιβεβαίωσε την αποκάλυψη του enikos.gr για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την παροχή bonus σε κουπόνια για να μην πάρουν άδεια και να εργαστούν παραπάνω ημέρες. Ενώ αποκάλυψε ότι μηχανοδηγοί δουλεύουν από 7 έως 9 ημέρες χωρίς ρεπό.
«Προφανώς είναι πιεσμένο το σύστημα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταβάλει κάθε χρόνο για τους μισθούς των εργαζομένων με το 8ωρο τους 23 εκατ. ευρώ μισθοδοσία. Και άλλα 21 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που δίνει για δευτερεύουσες απολαβές δηλαδή υπερωρίες, «καμένα» ρεπό, μη χορήγηση άδειας κτλ. Αυτό δείχνει ότι τα 1.200 άτομα που σήμερα υπηρετούν στην Hellenic Train θα έπρεπε να είναι 2.200 για να υπάρχει σοβαρότητα μιας εταιρείας. Αν τα βάλεις κάτω άλλα 1.200 άτομα θα έπρεπε να εργάζονται» σχολίασε αρχικά.
«Η Hellenic Train από την ημέρα που ιδιωτικοποιήθηκε, ως ΤΡΑΙΝΟΣΕ χρησιμοποίησε ένα μπερδεμένο σύστημα αμοιβής των εργαζομένων που δεν συνάδει με την ελληνική πραγματικότητα. Κάποιοι μας είπαν (ο πρώην και νυν διευθύνων σύμβουλος) ότι αυτό το σύστημα ισχύει και στην Ιταλία. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με 40 χρόνια που είναι μηχανοδηγός, με έναν εργαζόμενο 40 χρόνια που είναι τεχνίτης, έχουν μισθολογική διαφορά 150 ευρώ. Από εκεί και μετά υπάρχουν δευτερεύουσες απολαβές, που λαμβάνει ο μηχανοδηγός γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό. Αυτό το σύστημα που εφαρμόζει με τα περιοδικά bonus πχ σου δίνω bonus για να μην πάρεις άδεια, ή σου δίνω κουπόνια για να μην πάρεις άδεια, δεν το έχουμε ξαναδεί. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ξανά» επεσήμανε.
«Υπάρχει υπογραφή σε συλλογική σύμβαση εργασίας από το προηγούμενο σωματείο που προβλέπεται διάταξη που μιλάει για 7ήμερη έως 9ήμερη εργασία και όποιος δεν θέλει να δουλέψει 7 ή 9 ημέρες θα κάνει αίτηση. Δηλαδή απόλυτη στοχοποίηση αυτού που θέλει να εφαρμόσει τον νόμο περί πενθήμερης εργασίας. Κατά την άποψή μου πρέπει να εργάζονται 5 ημέρες, κάθε τι που υπερβαίνει τον νόμο, δεν είναι νόμιμο. Την υπέγραψε το προηγούμενο σωματείο της Hellenic Train και είναι λάθος. Για αυτό το λάθος γίναμε μαλλιά – κουβάρια μέσα στην εταιρεία, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να φτάνουν σε αυτό το σημείο, όμως δυστυχώς το διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποίησε και ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος αλλά και ο νυν, είναι αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια της εταιρείας» υπογράμμισε.
Όπως σημείωσε ο κ. Κιουτσιούκης με τα υποτιθέμενα bonus και τις επιταγές αυτές για τα σούπερ μάρκετ που προφανώς δεν φορολογούνται η εταιρεία γλιτώνει χρήματα, ενώ αν πληρώνει προσωπικό δεν γλιτώνει χρήματα. «Έχουμε παραβίαση της νομοθεσίας κατά τη γνώμη μου» κατέληξε.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Έδιναν κουπόνια για να μην πληρώνουν υπερωρίες
Έγγραφο της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποκαλύπτει την πρακτική που… ήθελαν να εφαρμόσουν για να επιβραβεύσουν τους υπαλλήλους στα τρένα.
Στο έγγραφο με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2021 η Διεύθυνση Προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προτείνει στην Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού την παροχή bonus σε κουπόνια για να μην πάρουν άδεια και να εργαστούν παραπάνω ημέρες. Όπως έχει γίνει γνωστό και μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, οι εργαζόμενοι ήταν αναγκασμένοι λόγω του φόρτου εργασίας και των σημαντικών ελλείψεων να κάνουν υπερωρίες προκειμένου να καλύψουν τα κενά.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών και με σκοπό η εταιρεία να επιβραβεύσει το προσωπικό του κλάδου κίνησης για την εργασία του προτείνει την παροχή bonus με την μορφή κουπονιών». Όπως φαίνεται στην συνέχεια πρόκειται για προσπάθεια ώστε να μην πληρωθούν οι υπερωρίες, καθώς η πρόταση της περιλαμβάνει:
- «Παροχή κουπονιών 60 ευρώ/την ημέρα για όσους υπαλλήλους από το προσωπικό κίνησης (που εργάζονται επί των αμαξοστοιχιών) λάβουν έως και 5 ημέρες συνεχόμενης άδειας για το χρονικό διάστημα από 1/7 έως 5/9.
- Παροχή κουπονιού 30 ευρώ για κάθε ανάπαυση του προσωπικού που θα συμμετέχει στην ανωτέρω ρύθμιση, με την προϋπόθεση ότι όλες οι αναπαύσεις τους θα βρίσκονται στην διακριτική ευχέρεια του γραφείου προγραμματισμού εργασίας» όπως σημειώνεται χαρακτηριστικό στο έγγραφο.
Το έγγραφο, το οποίο υπογράφουν η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καταλήγει ζητώντας από τους εργαζομένους να τους ενημερώσουν αν είναι σύμφωνοι με την παραπάνω πρόταση.
Ουσιαστικά, η διοίκηση πρότεινε στους εργαζόμενους να μην παίρνουν άδεια τους θερινούς μήνες που υπήρχαν αυξημένες ανάγκες και έκτακτα δρομολόγια, και για αντάλλαγμα να τους δίνει bonus σε κουπόνια για κάθε μέρα υπερεργασίας.
Δείτε το έγγραφο με την πρόταση για τα κουπόνια:
Η καταγγελία για τα Τέμπη
Μία νέα διάσταση στο θέμα των υπερωριών που είναι αναγκασμένοι να κάνουν οι εργαζόμενοι, δίνει και η καταγγελία της αδελφής της 55χρονης Μαρίας Μίαρη που εργαζόταν ως ελεγκτής στην μοιραία αμαξοστοιχία 62 και έχασε τη ζωή της στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Σε δηλώσεις της υποστήριξε πως η αδελφή της σκοτώθηκε καθώς, για μία ακόμη φορά, έκανε υπερωρία, διαφορετικά δεν θα βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο τρένο.
«Επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμα άτομα να εργαστούν ανέλαβε μαζί με τον σύντροφο της να δουλέψουν υπερωρία. Και έκαναν συχνά πολλοί εργαζόμενοι το ίδιο για να εξυπηρετούν συναδέλφους λόγω ελλείψεων. Αυτό το ταξίδι ήταν μοιραίο. Εκείνη την ημέρα είχε βάρδια Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που δούλευε υπερωρίες. Αν είχε σχολάσει στην ώρα της θα ήταν Θεσσαλονίκη και θα ανέβαινε στο τρένο την επόμενη ημέρα για Αθήνα, όπως ήταν να κάνει κανονικά. Αλλά έπρεπε να καλύψουν τις βάρδιες μεταξύ τους γιατί υπήρχε έλλειψη σε προσωπικό», τόνισε.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις