Η «μαύρη τρύπα» της Σαγιάδας στα ελληνο-αλβανικά σύνορα και ο θάνατος της σκυλίτσας Λέσυ.

Στις 3 το μεσημέρι της 11ης Μαρτίου, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών στην Ηγουμενίτσα ξεκίνησαν να ακολουθούν ένα γαλάζιο Opel με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Όταν σταμάτησαν για έλεγχο το αυτοκίνητο, μέτρησαν στο πορτ-μπαγκάζ και τα πίσω καθίσματα 45 δέματα ακατέργαστης αλβανικής κάνναβης, συνολικού βάρους 66,9 κιλών, τα οποία ήταν πρόχειρα σκεπασμένα με μία πράσινη πετσέτα. Ήταν μια εύκολη επιχείρηση, όμως η έκπληξη ήρθε αμέσως μετά.

«Είμαι άστεγος. Κοιμάμαι στην πλατεία στα Κάτω Πατήσια με άλλους άστεγους», είπε στους αστυνομικούς ο οδηγός του αυτοκινήτου, ένας Έλληνας, 51 ετών. «Την Τρίτη που μας πέρασε με πλησίασε ένα άγνωστος, ο οποίος μου συστήθηκε ως “Γιάννης”. Όπως κατάλαβα από την προφορά του, ήταν Αλβανός. Με ρώτησε αν ενδιαφερόμουν για δουλειά. Εγώ φυσικά του απάντησα ότι ενδιαφέρομαι». Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί άκουγαν την ίδια ιστορία. Το δίκτυο που μεταφέρει την κάνναβη από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα στην Αθήνα στρατολογεί αστέγους και αχυρανθρώπους που δεν έχουν πολλά περιθώρια να το αρνηθούν.

Ο οδηγός στην Ηγουμενίτσα συνέχισε: «Μου είπε ότι θα μου έδινε 2.000 ευρώ, αν μετέφερα για λογαριασμό του κάποια πράγματα. Τον ρώτησα τι πράγματα και μου είπε πως καταλαβαίνω (…) Σήμερα το πρωί έφτασε στην πλατεία που κοιμάμαι με το αυτοκίνητο που με πιάσατε. Μου έδωσε λεφτά για τα διόδια, για βενζίνη και αέριο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Μου είπε πως τα υπόλοιπα λεφτά θα μου έδινε όλα στο χέρι, όταν θα επέστρεφα με τα πράγματα στην Αθήνα».

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι αυτοκίνητο ανήκε σε έναν 81χρονο, κάτοικο Αθηνών, τον οποίο ξεκίνησαν να αναζητούν. Νωρίς το ίδιο απόγευμα, εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα της δυτικής Αττικής για να δηλώσει την κλοπή του οχήματος και συνελήφθη. Είπε ότι είχε δώσει το αυτοκίνητο για λίγες ώρες σε έναν Αλβανό, με τον οποίο γνωρίζονταν τους τελευταίους μήνες, όμως παραδέχτηκε ότι ήξερε ελάχιστα πράγματα για εκείνον.

«Άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος διακίνησης ναρκωτικών χρησιμοποίησαν ως αχυράνθρωπο τον εντολέα μου, ο οποίος τυγχάνει χρόνιος χρήστης ινδικής κάνναβης», είπε στο Magazine ο δικηγόρος του 81χρονου, Κώστας Δημόπουλος. «Η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αποδυναμώθηκε από τα ίδια τα στοιχεία που εισφέρθηκαν κατά την ανακριτική διαδικασία, αλλά και από αντικειμενικά γεγονότα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αστυνομικός στην Ήπειρο με μακρά υπηρεσία στη Δίωξη Ναρκωτικών είπε στο Magazine ότι δεν άκουγε πρώτη φορά μία παρόμοια ιστορία. «Το δίκτυο που κερδίζει εκατομμύρια από το εμπόριο κάνναβης στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, κάποιες φορές επιλέγει αστέγους για τη μεταφορά. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη και το δίκτυο τούς θεωρεί αναλώσιμους. Στη χειρότερη περίπτωση, δηλαδή τη σύλληψή τους, το δίκτυο αντιλαμβάνεται ότι απλώς θα χάσει ένα φορτίο ναρκωτικών».

Ο ίδιος αστυνομικός ανακάλεσε μια παλιότερη υπόθεση, έξω από τα Γιάννενα. «Είχαμε σταματήσει ένα αυτοκίνητο λίγο μετά το τελωνείο της Κακαβιάς. Ήταν φορτωμένο με περισσότερα από 100 κιλά κάνναβης, όμως το ιδιαίτερο στοιχείο ήταν ο οδηγός. Μας είπε αμέσως πως ήταν άστεγος, για την ακρίβεια ζούσε μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο εκτός από τα ναρκωτικά, υπήρχαν κουβέρτες, γκαζάκια και πακέτα με ζάχαρη». Ο ίδιος άνθρωπος είπε ότι πληρώθηκε 1.500 ευρώ για να μεταφέρει την κάνναβη από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα στην Αθήνα, με το μικρότερο δυνατό ρίσκο για τα υψηλόβαθμα μέλη του δικτύου.

Άνθρωποι στα σύνορα εξηγούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών που κατάσχονται στην Ηγουμενίτσα, παραδόξως δεν περνούν από το λιμάνι, αλλά φτάνουν στην Ελλάδα με έναν λιγότερο γνωστό τρόπο: Από τη λεγόμενη «κόκκινη ζώνη» της Σαγιάδας. Πρόκειται για μία λωρίδα ελληνικού εδάφους στο τελευταίο άκρο της Θεσπρωτίας, λίγο βορειότερα της Ηγουμενίτσας, η οποία μπαίνει για αρκετά χιλιόμετρα προς την Αλβανία.

Στην πραγματικότητα, είναι μια ερημική παραλία με σχεδόν μηδενική ανθρώπινη δραστηριότητα, αν εξαιρέσει κανείς τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν εκεί. Στην απέναντι πλευρά των συνόρων, υπάρχουν αλβανικά χωριά. Στην περιοχή λειτουργεί συνοριακό πέρασμα (τελωνείο Μαυρομάτι), ωστόσο τα σύνορα στη Σαγιάδα είναι αφύλακτα. «Έχουν περάσει τόνοι κάνναβης», ήταν η φράση του ίδιου αστυνομικού με μακρά υπηρεσία στη Δίωξη. Το ζήτημα είναι ότι τα φορτία χρεώνονται στην Ηγουμενίτσα κι έτσι σπάνια γίνεται αναφορά στο πέρασμα της Σαγιάδας.

Η ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΛΕΣΥ

Τον πρώτο ρόλο στις κατασχέσεις ναρκωτικών στην περιοχή κατέχει φυσικά το λιμάνι. Το Magazine έχει δει δικόγραφα για κατασχέσεις σημαντικών φορτίων από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα, όχι μόνο κάνναβης. Ξεχωρίζουν δύο: To 2020 είχε συλληφθεί ένας Ιρανός με βρετανικό διαβατήριο, στο αυτοκίνητο του οποίου κατασχέθηκαν 10,2 κιλά αφγανικού οπίου. Είχε παραλάβει τα ναρκωτικά από την Κωνσταντινούπολη και ταξίδευε με το πλοίο της γραμμής για την Ανκόνα, με τελικό προορισμό το Νότιγχαμ της Αγγλίας.

Μία δεύτερη περίπτωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ηγουμενίτσα ήταν η κατάσχεση 148 κιλών σκανκ, στα μέσα του 2021, τα οποία ήταν κρυμμένα σε φορτηγό με βουλγάρικες πινακίδες. Τα ναρκωτικά είχαν τοποθετηθεί σε 16 χάρτινα κιβώτια, τυλιγμένα με νάιλον, ανάμεσα σε λιπάσματα, πετσέτες μπάνιου και σακιά με ηλιόσπορο. Ο 50χρονος Έλληνας οδηγός του φορτηγού φέρεται να παραδέχτηκε ότι παρέλαβε το παράνομο φορτίο σε έναν πάρκινγκ στο Αλικάντε – δηλαδή είχε κάνει ένα παράδοξα μεγάλο δρομολόγιο.

Ηγουμενίτσα: Το δίκτυο στρατολογεί αστέγους για τη μεταφορά της κάνναβης

Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις, τα ναρκωτικά ανιχνεύτηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας από τους αστυνομικούς σκύλους, Λέσυ και Βλαντ. Η πρώτη ήταν θρύλος στο Λιμενικό, που την αποχαιρέτισε με συγκίνηση τον περασμένο μήνα. Είχε υπηρετήσει για 12 χρόνια στην Ηγουμενίτσα, έχοντας εντυπωσιακές κατασχέσεις στο παλμαρέ της – ναρκωτικά, όπλα και λαθραία φορτία καπνού. Στις αρχές της χρονιάς η σκυλίτσα «Λέσυ Κ9» είχε μάλιστα τιμηθεί από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Απόστρατοι λιμενικοί αποχαιρέτησαν τη Λέσυ με το παρακάτω μήνυμα: «Πριν ημέρες βραβεύτηκε για το έργο της και τις ικανότητες της από τον ΥΝΑΝΠ η σκυλίτσα ΛΕΣΥ Κ19 του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας μαζί με τον καθοδηγητή της και συνοδό συνάδελφο Τσάκαλο Χαράλαμπο. Σήμερα δυστυχώς μάθαμε τον θάνατο της και λυπούμαστε πολύ. Επί χρόνια η ΛΕΣΥ ήταν η προέκταση της πείρας και της ασύγκριτης τεχνικής δραστηριότητας του συνοδού της, με πολλές επιτυχίες στη δίωξη και τον εντοπισμό ναρκωτικών. Θα την θυμόμαστε με αγάπη. Στο νέο αντικαταστάτη της, ΒΛΑΝΤ, ευχόμαστε να συνεχίσει το έργο της».

Κώστας Κουκουμάκας

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις