Ξεθώριασε η εικόνα του μεταρρυθμιστή της χώρας μετά την τραγωδία των Τεμπών. Το Μαξίμου αναπροσαρμόζει την πολιτική ατζέντα με την επαναφορά των προεκλογικών παροχών.
Σε αδιέξοδο και αναζήτηση νέας στρατηγικής βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη δημοσκοπική καθίζηση λόγω της τραγωδίας των Τεμπών και των τεράστιων ευθυνών που καταλογίζει η κοινή γνώμη κυρίως στη δική του κυβέρνηση.
- Από τον Πάνο Σώκο
Ο αέρας της εκλογικής νίκης που είχε πριν από την τραγωδία έχει μετατραπεί σε θύελλα που σαρώνει και τον ίδιο, καθώς η προσωπική φθορά του είναι πρωτοφανής και η εικόνα του «μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού και του νέου σύγχρονου ηγέτη που αναμορφώνει τη χώρα», την οποία τόσο περίτεχνα του φιλοτεχνούσαν οι επικοινωνιολόγοι του και τα φιλικά προς αυτόν μέσα ενημέρωσης, έχει χαθεί.
Κατά συνέπεια, στο Μέγαρο Μαξίμου αναπροσαρμόζουν πλέον την τακτική τους σε όλα τα επίπεδα, επιχειρώντας κατά πρώτο λόγο να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα με την επαναφορά των προεκλογικών παροχών, όπως έδειξε η προχθεσινή ανακοίνωση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ομως στο Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι πλέον είναι εμφανής η αδυναμία να υποστηριχθούν τα προεκλογικά διλήμματα που έθετε ο πρωθυπουργός την προ Τεμπών περίοδο!
- Το εγωπαθές δίλημμα που τόσο αυτάρεσκα έθετε στους ψηφοφόρους ο κ. Μητσοτάκης πως «το ερώτημα αυτών των εκλογών είναι ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας» είναι δύσκολο πλέον να ξανατεθεί από τον ίδιο στην προεκλογική αρένα ή, κι αν το ξαναθέσει, δεν θα έχει καμία δυναμική λόγω της προσωπικής φθοράς του μετά τα Τέμπη.
- Εξαιρετικά αδύναμο μοιάζει πλέον τούτη τη στιγμή και το δίλημμα «αυτοδυναμία της Ν.Δ ή περιπέτειες», λόγω της δραστικής μείωσης των ποσοστών της που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Σε σχεδόν όλες βρίσκεται αρκετά κάτω από το 30%, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να αγγίζει τα όρια του στατιστικού λάθους πέριξ του 3%.
- Επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός ακύρωσε και το τρίτο δίλημμα που έθετε στους ψηφοφόρους: «Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά με τη Ν.Δ ή θα γυρίσουμε πίσω με τον ΣΥΡΙΖΑ;» Και το ακύρωσε με την παραδοχή του ότι στη χώρα συνεχίζει να κυριαρχεί «το σκοτεινό , αναχρονιστικό και βαθύ κράτος», που συνιστά ομολογία της αποτυχίας του να εκσυγχρονίσει το κράτος. Επειτα από τέσσερα χρόνια στην κυβέρνηση, όταν προβαίνεις σε αυτή την παραδοχή, ακυρώνεις το έργο σου και ομολογείς ότι απέτυχες σε αυτόν τον τομέα, λένε «γαλάζια» στελέχη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν πιστεύουν ότι θα χάσουν την πρώτη θέση και λένε πως, όσο απομακρύνεται χρονικά η τραγωδία των Τεμπών, η Ν.Δ. θα ανακάμπτει, οι δυσαρεστημένοι σε μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψουν και αυτό το στηρίζουν στα εξής: Πρώτον, στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν ενισχύεται, δεν εισπράττει από την κυβερνητική φθορά. Αυτό συμβαίνει, λένε, γιατί οι ψηφοφόροι που φεύγουν τούτη τη στιγμή ανήκουν στη δεξιά παράταξη, δεν θέλουν για ιδεολογικούς λόγους τον ΣΥΡΙΖΑ και οι πιο πολλοί θα επιστρέψουν, αρκεί να δουν κάποιες αξιόπιστες κινήσεις από την κυβέρνηση ως προς τη διερεύνηση του δυστυχήματος και τα μέτρα αναβάθμισης των υποδομών. Στην κυβέρνηση προβληματίζονται για τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο, εκτιμούν όμως ότι με την πάροδο του χρόνου θα υποχωρήσει κυρίως επειδή προέρχεται από ψηφοφόρους της Ν.Δ. που θα επιστρέψουν.
Δεύτερον, πιστεύουν ότι στην επιστροφή των δυσαρεστημένων θα παίξει ρόλο το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, που έδινε την εικόνα της υπεροχής μέχρι την ημέρα των Τεμπών. Θεωρούν, όπως λένε, πως οι ψηφοφόροι δεν θα ξεχάσουν όσα έγιναν για την οικονομία, την ανάπτυξη, τη στήριξη του εισοδήματος σε περιόδους μεγάλων κρίσεων με την αύξηση και του κατώτατου μισθού κ.ά.
Αυτοδυναμία… γιοκ!
Ομως αρχίζουν πιο σοβαρά από ποτέ να διερευνούν σενάρια συνεργασιών, γιατί η αυτοδυναμία φαντάζει πλέον αδύνατη με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, διότι προϋποθέτει ότι η Ν.Δ. στις πρώτες κρίσιμες κάλπες της απλής αναλογικής δεν θα περάσει κάτω από τον πήχη του 33%-34%. Επίσης, και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν μια τάση του εκλογικού σώματος υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, εύρημα που δεν περνάει απαρατήρητο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η συνεργασία θα αναζητηθεί ή προς το ΠΑΣΟΚ ή προς τα δεξιά, στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, «ποντάρουν» ωστόσο πιο πολύ στην Ελληνική Λύση. Ορισμένοι το έχουν και σίγουρο. Μπορεί ο κ. Βελόπουλος να αρνείται τη συνεργασία, αλλά αν από το αποτέλεσμα των -δεύτερων- εκλογών προκύψει η ανάγκη συνεργασίας για να κυβερνηθεί η χώρα, τότε όλα μπαίνουν στο τραπέζι και η προεκλογική ρητορεία παρακάμπτεται από όλους, λένε «γαλάζια» στελέχη.
Τα σενάρια για εκλογές τον Αύγουστο δείχνουν ηττοπάθεια
Ο χρόνος των εκλογών είναι ακόμα το ζητούμενο τούτης της περιόδου, αν και κερδίζει έδαφος ο Μάιος (το πιθανότερο στις 21 του μήνα). Η Βουλή για το Πάσχα θα κλείσει τη Μεγάλη Τετάρτη και όχι την Παρασκευή πριν από του Λαζάρου, όπως κλείνει κάθε χρόνο, για να ψηφιστούν έξι νομοσχέδια που εκκρεμούν, και δεν θα ανοίξει ξανά, όπως άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
Τα σενάρια που διακινούνται και από «γαλάζια» στελέχη για εκλογές το… κατακαλόκαιρο (διάλυση της Βουλής με τη λήξη της τετραετίας και εκλογές τον Αύγουστο), με επιχείρημα να μην ψηφίσουν οι νέοι που θα είναι διακοπές στα νησιά ή θα εργάζονται σε αυτά, επειδή η Ν.Δ. υστερεί σε επιρροή σε αυτές τις ηλικίες, οι πιο ψύχραιμοι και ρεαλιστές στην κυβέρνηση τα χαρακτηρίζουν «τρελά», γιατί δείχνουν ηττοπάθεια και μαρτυρούν πανικό. Μια τέτοια εξέλιξη θα γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί θα προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στους δικούς μας ψηφοφόρους, λένε. Ωστόσο τίποτα πλέον δεν πρέπει να μας εκπλήσσει και τίποτα δεν αποκλείεται. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται!
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις