Η απόφαση δεν έχει ουσιαστική ισχύ λόγω της στάσης της Τουρκίας και της Ουγγαρίας
Ωστόσο, η απόφαση δεν έχει ουσιαστική ισχύ, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να μπλοκάρει τη διαδικασία και η Ουγγαρία καθυστερεί.
«Το να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλεια της Σουηδίας και να συμβάλουμε στην ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Τομπιάς Μπίλστρομ, μιλώντας στη βουλή πριν την ψηφοφορία.
Εμμένει στο «όχι» η Τουρκία
Ήδη, η Φινλανδία, που είχε υποβάλλει αίτηση ένταξης ταυτόχρονα, πέρυσι τον Μάιο, βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση από τη Σουηδία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ουγγαρία πρόκειται να επικυρώσει τη φινλανδική ένταξη τη Δευτέρα, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το πράσινο φως της Άγκυρας στο Ελσίνκι την περασμένη εβδομάδα, με την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την επικύρωση της φιλανδικής ένταξης να διεξάγεται πιθανώς πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου.
Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της Σουηδίας. Η Ουγγαρία και ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δεν έχουν καθορίσει ημερομηνία ψηφοφορίας. Αντίστοιχα, ο Ερντογάν εμμένει στην άρνησή του να γίνει η χώρα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα, μια διαδικασία όπου τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.
«Αν και ο νόμος λέει ότι “η προτεινόμενη τροπολογία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία που προτείνει η κυβέρνηση”, αυτό σημαίνει ότι η ημερομηνία ορίζεται από τον Ερντογάν και τον Όρμπαν», είπε ο Χάκαν Σβένελινγκ, βουλευτής του Αριστερού Κόμματος. Μόνο το κόμμα του και οι περιβαλλοντολόγοι των Πρασίνων είναι αντίθετοι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις