Με την έλευση της βιομετρικής αναγνώρισης προσώπου και του ψηφιακού ελέγχου διαβατηρίων, οι συνοριακοί έλεγχοι επιταχύνουν τον τρόπο με τον οποίο εισερχόμαστε και εξέρχόμαστε από χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, με βάση την τεχνολογική πρόοδο, αρχίζουν να εξαφανίζονται ακόμα και οι περιβόητες ταξιδιωτικές σφραγίδες.
Το διεθνές πρότυπο για τη διέλευση των συνόρων ήταν η σφράγιση του διαβατηρίου κάθε ταξιδιώτη, αλλά είναι αναμφίβολα μια χρονοβόρα διαδικασία και όχι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τους συνοριακούς ελέγχους, όπως αναφέρει το «Condé Nast Traveller».
«Οι σφραγίδες συχνά δεν είναι η καλύτερη λύση» δήλωσε η Σάλι Φρεντς, ταξιδιωτική εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας: «Εάν είναι κακοτυπωμένες, μπορεί να είναι δύσκολο να έχετε πρόσβαση αργότερα σε αυτές. Συχνά τοποθετούνται τυχαία στα διαβατήρια, γεγονός που μπορεί να κάνει δύσκολη την εύρεσή τους και μπορούν, επίσης, να παραποιηθούν εύκολα».
Βέβαια, οι ΗΠΑ κινούνται προς πιο απλουστευμένες ψηφιακές διαδικασίες με ηλεκτρονικά αρχεία και ταχύτερες μεθόδους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τελωνείων και της Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ. Μάλιστα, μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές έρχεται, αργότερα φέτος, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Πώς θα γίνονται τα ταξίδια με διαβατήριο στην Ευρώπη
Η Ε.Ε. ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία, τον Νοέμβριο, το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES), το οποίο θα αυτοματοποιήσει τη διαδικασία διέλευσης των συνόρων και θα καταργήσει εντελώς τη σφράγιση των διαβατηρίων. Για όσους χρειάζονται βίζα για την είσοδο, θα χρησιμοποιείται η αναγνώριση προσώπου, καθώς τα δακτυλικά τους αποτυπώματα έχουν ήδη ληφθεί κατά τη διαδικασία αίτησης για βίζα, ενώ όσοι δεν χρειάζονται βίζα, θα πρέπει να ταυτοποιηθούν με τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα και με αναγνώριση προσώπου.
Το σύστημα θα εφαρμόζεται σε όσους δεν είναι πολίτες χώρας της Ε.Ε., οι οποίοι ταξιδεύουν για διαμονή έως 90 ημέρες μέσα σε μια χρονική περίοδο 180 ημερών, και θα χρησιμοποιείται σε 29 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Λετονία, το Λιχτενστάιν, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία.
Η Σάντρα Βάιναχτ του «Inside Europe», η οποία ταξίδεψε στην Ευρώπη αυτόν τον μήνα, δήλωσε ότι ορισμένα αεροδρόμια διαθέτουν ήδη τα ηλεκτρονικά συστήματα χωρίς σφραγίδα, ενώ ένας υπάλληλος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, στη Γερμανία, της είπε ότι αυτό εφαρμόζεται εδώ και «μήνες». Όταν, όμως, έφτασε στο αεροδρόμιο της Πίζας, στην Ιταλία, συνάντησε Αμερικανούς ταξιδιώτες που είχαν φτάσει μέσω του Χίθροου του Λονδίνου (σ.σ. το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα) και της έδειξαν με υπερηφάνεια τις σφραγίδες τους στα διαβατήριά τους, σημειώνοντας ότι είναι μερικά από τα «πιο πολύτιμα ενθύμιά τους».
ieidiseis.gr
Unsplash | @convertkit
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις