Επιβεβαιώνει την συγκάλυψη το ακαταδίωκτο της επιτροπής Γεραπετρίτη

Στην τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια τακτική με το “ακαταδίωκτο” των τραπεζιτών το 2019 και των λοιμωξιολόγων το 2021. Τα μισόλογα του υφ. Μεταφορών όταν κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή για την τροπολογία που ψηφίστηκε.

Την εικόνα συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών ολοκληρώνει η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προστατεύσει με «ακαταδίωκτο» τα μέλη που διόρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου. Η σχετική ρύθμιση εισήχθη και ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες χθες στην Βουλή και μάλιστα στο ίδιο νομοσχέδιο που προβλέπονται διατάξεις στήριξης των θυμάτων της σύγκρουσης των τραίνων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «ντροπή» αλλά και για επιβεβαίωση του ρόλου που καλείται να παίξει αυτή η επιτροπή.

Θυμίζουμε ότι η ανάθεση της διερεύνησης σε τριμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανακοινώθηκε αρχικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην συνέχεια εξειδικεύθηκε από τον στενό συνεργάτη του Γιώργο Γεραπετρίτη που ανέλαβε την θέση του μεταβατικού υπουργού Μεταφορών. Μάλιστα η αρχική της σύνθεση άλλαξε μετά την παραίτηση του Αθανάσιου Ζηλιασκόπουλου που υπήρξε διοικητής τη ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλαδή αρμόδιος για το σιδηροδρομικό δίκτυο, οπότε καλούνταν να ελέγξει τον εαυτό του. Η παραίτηση επήλθε λόγω των έντονων αντιδράσεων στην κυβερνητική μεθόδευση.

Είναι η 3η φορά

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σε σημαντικά ζητήματα και κομβικές στιγμές το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει την θέσπιση του «ακαταδίωκτου» είτε για επιτροπές που έχει διορίσει, είτε για περιπτώσεις που διατηρεί ειδικές σχέσεις.

Η αρχή έγινε τον Νοέμβριο του 2019 όταν σε νομοσχέδιο για την αλλαγή του ποινικού κώδικα η κυβέρνηση τροποποίησε το άρθρο 390 του Π.Κ ορίζοντας πως τα τραπεζικά στελέχη δεν μπορούν να διώκονται από τρίτους για τις αποφάσεις τους παρά μόνον από την τράπεζα στην οποία εργάζονται. Δημιουργώντας έτσι ένα κέλυφος προστασίας γι αυτό που αποκλήθηκε «έγκλημα του λευκού κολάρου». Είχε μάλιστα επικαλεστεί τότε πως έτσι «προστατεύεται η ελευθερία άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας». Εκ των υστέρων έγινε σαφές ότι η εξέλιξη αυτή συνδέονταν με σειρά άλλα ζητήματα αλλά κυρίως με την μεταγενέστερη έλευση του νέου πτωχευτικού κώδικα που οδήγησε στην απελευθέρωση 700.000 πλειστηριασμών.

Η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση θεσμοθέτησε ανάλογη διάταξη ήταν στην καρδιά της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα στις 22 Απριλίου του 2021 όταν με τροπολογία του υπουργείου Υγείας ορίστηκε «ακαταδίωκτο» για τα μέλη της λεγόμενης «επιτροπής των λοιμωξιολόγων», της οποίας οι αποφάσεις έντονα αμφισβητούνταν από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως αποτέλεσμα κυβερνητικών πιέσεων. Μάλιστα η διάταξη εκείνη είχε πολλά κοινά στην διατύπωση με αυτή που ψηφίστηκε χθες. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση»

“Σκοτεινές” δικαιολογίες

Ενδεικτική του «σκότους» που περιβάλλει την απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει το ακαταδίωκτο της Επιτροπής Γεραπετρίτη ήταν το σκεπτικό που διατύπωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος εισηγούμενος την τροπολογία. Υποστήριξε πως έτσι «θωρακίζεται η ανεξαρτησία του Προέδρου και των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου». Πρόσθεσε επίσης ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζει ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ασκούν τα καθήκοντά τους δίχως τον κίνδυνο οποιωνδήποτε παρεμβάσεων, κακόβουλων διώξεων ή παρελκυστικών ενδίκων βοηθημάτων». Δίχως πάντως να διευκρινίσει το …από ποιον προέρχονται οι «κίνδυνοι» που επικαλέστηκε, ούτε και το ποιοι μπορεί κακόβουλα να στραφούν εναντίον των εμπειρογνωμόνων.

Μάλιστα ο υφυπουργός Μεταφορών φάνηκε να έρχεται σε δύσκολη όταν δήλωσε άγνοια προκειμένου να απαντήσει στο ερώτημα του αν πρόκειται για κυβερνητική πρωτοβουλία ή για αίτημα των μελών της επιτροπής. Το ερώτημα έθεσε χθες στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ το επανέφερε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Γιαννούλης. Ρώτησε αν «το ακαταδίωκτο σας το ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες ή είναι δική σας πρωτοβουλία να τους το παρέχετε, όπως κάνατε επί μακρόν σε τραπεζίτες, διοικητικούς υπαλλήλους; Σας το ζήτησαν οι εμπειρογνώμονες ή είναι δική σας απόφαση;». Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος απέφυγε ουσιαστικά την απάντηση λέγοντας βιαστικά πως «όσον αφορά τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δεν ξέρω αν το ζήτησαν, πάντως είθισται να λειτουργεί έτσι και είναι για να θωρακίζεις την ανεξαρτησία του Προεδρείου και των μελών της Επιτροπής».

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα

Όπως προαναφέραμε σειρά ερωτημάτων γύρω από την επιτροπή που διόρισε το υπουργείο Μεταφορών διατύπωσε στην χθεσινή του παρέμβαση ο Αλέξης Τσίπρας. Θύμισε πως την «σπουδή του Πρωθυπουργού την επόμενη κιόλας μέρα του δυστυχήματος, και ενώ είχε ήδη από την πρώτη στιγμή επιληφθεί η δικαιοσύνη, να ορίσει ο ίδιος και η Κυβέρνησή του τριμελή επιτροπή πραγματογνωμόνων για το δυστύχημα; Πού ακούστηκε αυτό; Οι ελεγχόμενοι μετά από ένα μεγάλο δυστύχημα που έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, μάλιστα, να ορίζουν την επιτροπή που θα τους ελέγξει». Επισήμανε στην στην συνέχεια «δεν κρατήσατε ούτε τα προσχήματα. Ορίσατε τον Πρόεδρο του ΟΣΕ, την περίοδο της συντριπτικής απαξίωσης του ΟΣΕ το 2010-2015, να βγάλει πόρισμα για τις διαχρονικές ευθύνες, δηλαδή ο ίδιος για τον εαυτό του που ήταν τότε επικεφαλής και μετά την κατακραυγή τον αλλάξατε με έναν άλλο που, επίσης, όμως, στο παρελθόν είχε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στον ΟΣΕ».

Μετά από αυτά ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «σήμερα έρχεστε να κάνετε κάτι ακόμα πιο προκλητικό, κάτι ακόμα πιο προσβλητικό για τις πενήντα επτά οικογένειες και για την ελληνική κοινωνία που αναζητά την αλήθεια. Έρχεστε να ψηφίσετε σε αυτό το νομοσχέδιο το ακαταδίωκτο αυτών των τριών ανθρώπων της επιτροπής που εσείς ορίσατε για να σας ελέγξει. Και διερωτώμαι: Τι φοβάστε και θέλετε να μην διώκονται οι πραγματογνώμονες που ορίσατε; Την αλήθεια δεν υποτίθεται ότι θα κληθούν αυτοί να διερευνήσουν; Φοβάστε μην διωχθούν για την αλήθεια; Και, αλήθεια, οι ίδιοι το γνωρίζουν αυτό; Σας το ζήτησαν ή εσείς τους το προσφέρετε δίχως να το ζητήσουν; Το γνωρίζουν και ζητάνε ακαταδίωκτο; Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια, δεν φοβάται. Η αλήθεια δεν φοβίζει κανέναν. Το σκοτάδι και η συγκάλυψη φοβίζουν. Και αλήθεια, εσείς ως Κυβέρνηση τι ακριβώς κάνετε; Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν. Αυτό κάνετε και αυτό είναι ντροπή».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις