Στοχευμένες νομοθετικές παρεμβάσεις και ρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της νοθείας και των ελληνοποιήσεων του ελληνικού μελιού, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, κατά την ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς και επαγγελματίες του κλάδου.
Η αγορά
Όπως ανέφεραν κύκλοι της αγοράς, «δεν μπορεί να είναι Ελληνικό μέλι αυτό το κίτρινο πηχτό υγρό, που πωλείται στα σούπερ μάρκετ με 5€ το κιλό. Το μέλι έχει ΦΠΑ 13% και μια παροχή – προμήθεια στο κατάστημα λιανικής 30 – 35%. Αν αφαιρέσουμε τα έξοδα συσκευασίας, τα εργατικά και τα μεταφορικά, τότε η τιμή του θα πέσει στα 2,35 €. Ποιος Έλληνας παραγωγός πουλά μέλι προς 2.35 € το κιλό, είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να διερευνήσει και να απαντήσει το κράτος».
ΕΛΣΤΑΤ
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι η Ελλάδα εισήγαγε μέλι από την Βουλγαρία προς 1,65 € το κιλό. Στην αγορά όμως το μέλι από τη Βουλγαρία εισάγεται προς 3 € το κιλό. Αν ανατρέξουμε στα στοιχεία της Κίνας, βλέπουμε ότι εξάγει μέλι (μίγμα με σιρόπι) στα 1,60 € το κιλό. Συνάγεται το συμπέρασμα πως ίσως το μέλι Κίνας (μίγμα με σιρόπι), μέσω Βουλγαρίας να εισάγεται στην Ελλάδα και να πωλείται στους Έλληνες καταναλωτές ως Ελληνικό.
Τι λέει Ειδικός
Σύμφωνα με το Σύμβουλο Διαχείρισης Κρίσεων και Γενικό Διευθυντή της Α&Κ Risk Management Consulting κ. Άγγελο Αγραφιώτη, εκτός της παράνομης ελληνοποίησης Κινέζικου μελιού μέσω Βουλγαρίας, που διενεργείται από εταιρείες Carousel οι οποίες μετέρχονται και άλλες μεθόδους φοροκλοπής και αποφυγής καταβολής ΦΠΑ μέσω παρένθετων εταιρειών, υπάρχουν και οι εταιρείες που «παρασκευάζουν μέλι» με τη χρήση νερού, χημικών, και ζάχαρης κακής ποιότητας εισαγόμενης δίχως λήψη υγειονομικών μέτρων από τη Βουλγαρία. Οι εταιρείες αυτές έχουν κατορθώσει εξαιτίας της χαμηλής τιμής που πωλούν το “χημικό προϊόν” τους ως μέλι, να εισέλθουν και να πωλούν το προϊόν αυτό στα Ελληνικά super markets, εξαπατώντας τους καταναλωτές.
Ο κ Αγραφιώτης θέτει θέμα με τον υπάρχοντα νόμο στην Ελλάδα, αφού και όταν ακόμη ο ΕΦΕΤ πιστοποιεί ακαταλληλότητα του πωλούμενου μελιού, αυτό αποσύρεται από τα ράφια των super markets, επιστρέφει στους «κατασκευαστές» του, επανατυποποιείται, και το επόμενο 15νθήμερο επιστρέφει στα ράφια των super markets, αφού οι «κατασκευαστές» του πληρώσουν ένα υποτυπώδες πρόστιμο, το οποίο μπορούν να καλύψουν μιας και αποκερδαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από το “χημικό μέλι” που πωλούν. Και η βιοτεχνία τους συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και ανενόχλητη…
Ο κ Αγραφιώτης αποτρέπει τους καταναλωτές να αγοράζουν φτηνό μέλι, το οποίο τελικά μόνο μακροχρόνια προβλήματα θα δημιουργήσει στον οργανισμό τους, και τους προτρέπει να προτιμούν μέλι επώνυμων Ελληνικών εταιρειών, οι οποίες συσκευάζουν και πωλούν μέλι με σταθερή ποιότητα και ποικιλίες .
Πως οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν καλό Ελληνικό μέλι;
Ο κ Αγραφιώτης απαντά, πως πρώτη ένδειξη σωστής επιλογής για τον καταναλωτή, είναι η τιμή του Ελληνικού μελιού στο ράφι, να μην είναι χαμηλότερη από 14 € το κιλό, αφού αυτή η τιμή διασφαλίζει τον κόπο-κόστος του παραγωγού, το κόστος μεταφοράς/τυποποίησης της βιομηχανίας εμπορίας του μελιού, και το κέρδος του super market. Δευτερεύουσες ενδείξεις επιλογής του μελιού για τους καταναλωτές, είναι η όμορφη συσκευασία και η γεύση που προτιμά ο κάθε καταναλωτής.
Στέφανος Παπαδόπουλος
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις