Κρίσιμη αναμένεται να είναι η απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος έως τις 5 Μαΐου σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Κασιδιάρης: Τα νομικά «τερτίπια» του για να παρακάμψει το «μπλόκο» – Παραδίδει το τιμόνι σε πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Της Εύης Κατσώλη

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις του πολιτικού και νομικού κόσμου για το «τρικ» το οποίο φαίνεται να χρησιμοποιεί για να ξεπεράσει τον νόμο – μπλόκο στην κάθοδό του στις εκλογές.  Η δημόσια τοποθέτηση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου ότι θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος Κασιδιάρη έπειτα από επαφές που είχε με τη διοικούσα επιτροπή, όπως είπε και εφόσον γίνουν κάποιες αλλαγές στο καταστατικό, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Βάσει του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή απαγορεύεται η κάθοδος στις εκλογές υποψηφίων που έχουν ακόμη και πρωτόδικες καταδίκες για ορισμένα αδικήματα, μεταξύ αυτών και εκείνα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Η απαγόρευση αυτή ισχύει και στις περιπτώσεις εκείνες που οι καταδικασθέντες δεν ηγούνται κομματικών σχηματισμών, αλλά αποτελούν την πραγματική τους ηγεσία.

Και αυτό είναι το κομβικό σημείο καθώς ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να αποφασίσει αν το κόμμα «Έλληνες» υπό την προεδρία του Αναστάσιου Κανελλόπουλου είναι στην πραγματικότητα κόμμα που καθοδηγείται από τον Ηλία Κασιδιάρη.

Εκπρόσωποι του νομικού κόσμου μιλούν στο enikos.gr για τις συγκεκριμένες εξελίξεις και αναφέρουν επί της ουσίας ότι ο νόμος δίνει ξεκάθαρες κατευθύνσεις και θα πρέπει να αποκλειστεί το «κόμμα Κασιδιάρη» από τις εκλογές.

Κωνσταντίνος Μποτόπουλος (Συνταγματολόγος)

«Ο νόμος δίνει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Ειδικά στην περίπτωση που ο Ηλίας Κασιδιάρης κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής είναι καθαρή η κατεύθυνση του νόμου. Βάσει αυτού θα πρέπει να αποκλειστεί ολόκληρο το κόμμα από την εκλογική διαδικασία. Ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει καταδικαστεί, όχι αμετάκλητα αλλά σε οποιονδήποτε βαθμό σε τρία συγκεκριμένα εγκλήματα, την εσχάτη προδοσία, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου δύναται να θέσει το κόμμα αυτό εκτός εκλογικής διαδικασίας. Οπότε σε αυτή την περίπτωση ο Άρειος Πάγος έχει δικαίωμα – και καθήκον κατά την προσωπική μου άποψη- να πει «όχι» στο κόμμα του για κάθοδο στις εκλογές.

Κώστας Μποτόπουλος

Η απόφαση θα… δυσκολέψει αν δεν είναι υποψήφιος ο Ηλίας Κασιδιάρης καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κριθεί η σχέση που μπορεί να έχει ο ίδιος με το κόμμα. Θα πρέπει ο Άρειος Πάγος να βρει απαντήσεις, δηλώσεις, πράξεις, στοιχεία για να κρίνει αν αυτό το πρόσωπο είναι ο πραγματικός ηγέτης και έχει βάλει κάποιον άλλον “μπροστινό”.

Σίγουρα πάντως θα είναι ένα σημαντικό βήμα και μόνο να μην είναι υποψήφιος ο Ηλίας Κασιδιάρης στις εκλογές» τόνισε συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος και πρόσθεσε:

«Η ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο δεν έχει νομική επιρροή από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι καταδικασμένο πρόσωπο. Βάσει Συντάγματος δεν μπορούμε να κρίνουμε τις πολιτικές απόψεις κανενός προσώπου. Αυτό που έχει νομική επιρροή είναι το εάν ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει σχέση με το κόμμα».

Χαράλαμπος Τσιλιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου)

Ο αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Χαράλαμπος Τσιλιώτης τόνισε στο enikos.gr ότι «ο νόμος που ψηφίστηκε, ορίζει ότι για να συμμετάσχει ένα κόμμα στις εκλογές θα πρέπει η ηγεσία του κόμματος και τα μέλη του να μην έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα. Σε αυτά περιλαμβάνεται το αδίκημα της σύστασης, συμμετοχής και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Θα πρέπει επιπλέον η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Χαράλαμπος Τσιλιώτης

Όπως είπε ο κ. Τσιλιώτης, «ο Νόμος δίνει κατεύθυνση στον εφαρμοστή του, δηλ. εν προκειμένω στον Άρειο Πάγο ότι δεν εξυπηρετείται η λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δίνει κατεύθυνση και για το ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές κόμμα όταν υπάρχει καταδίκη σε οποιοδήποτε βαθμό υποψήφιων βουλευτών ή της ηγεσίας του ή διατελέσαντων προέδρων. Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι σωρευτικές. Αν δεχτούμε ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι η πραγματική ηγεσία καθώς είναι και ιδρυτικό μέλος και διατελέσας πρόεδρος τότε πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον αποκλεισμό του κόμματος».

Αντώνης Ρουπακιώτης (Δικηγόρος, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης)

«Μεταξύ ιλαρότητας, αποδοκιμασίας και ανησυχίας μας οδηγεί το γεγονός, ότι ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος θέλησε  να υποκαταστήσει κατ’ ουσίαν ως αρχηγός κόμματος, τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ιλαρότητα, όχι μόνο γιατί ο Εισαγγελέας είναι γνωστός και από άλλες «περίεργες» αποφάσεις του, όταν ήταν εν «ενεργεία», αλλά και για την ίδρυση του κόμματος του «ΕΑΝ», με έμβλημα «ένας εισαγγελέας για την Ελλάδα».

Αντώνης Ρουπακιώτης

Αποδοκιμασία, επειδή επιλέγει να αναλάβει αυτός, ένας πρώην ανώτατος εισαγγελέας, τη συνέχεια της κοινοβουλευτικής παρουσίας της Χρυσής Αυγής, ενός ναζιστικού εγκληματογόνου μορφώματος,- όπως και αν μετονομαστεί αυτή.

Ανησυχία επειδή διανύουμε περίοδο διάχυσης ή και επικράτησης της ακροδεξιάς σε χώρες ακόμη και με μακρά σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, γι’ αυτό η ψευδονομιμοποίηση του όποιου ακροδεξιού μορφώματος με τη διάτρητη μάσκα πρώην ανώτατου δικαστικού, πρέπει να αποτραπεί» τονίζει ο δικηγόρος, Αντώνης Ρουπακιώτης και συνεχίζει:

«Σχετικώς, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατά την συζήτηση του σχετικού νόμου (άρθρο 102 Ν. 5019/23) δεν δέχτηκε τις έγκυρες προτάσεις διακεκριμένων συνταγματολόγων (Γ. Σωτηρέλη, Ν. Αλιβιζάτος κ.α.), αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να αποκλείσει από τη συμμετοχή σε εκλογικούς σχηματισμούς και ως υποψήφιους βουλευτές στελέχη της Χ.Α. (υστερόβουλη χαρακτήρισε τη σχετική διάταξη ο συνταγματολόγος Αντ. Μανιτάκης), πιστεύω ότι, πέραν της τυπικής ισοκυρίας των άρθρων 29 παρ. 1 και 51 παρ. 3 Συντάγματος, πρέπει να κατισχύσει η εφαρμογή του πρώτου, που ορίζει άλλως προτάσσει την ανάγκη- υποχρέωση όλων θα έλεγα, συνεπώς και του Α΄ Τμήματος Αρείου Πάγου, για την «εξυπηρέτηση στην ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Εύη Κατσώλη

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις