Προβληματισμός από τη διασπορά του Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία! Θα καταλήξουν 6 στους 10 ασθενείς που θα προσβληθούν

Συνεχίζεται διεθνώς η επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά τη μεγάλη διασπορά του μύκητα Candida Auris στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, οι 6 στους 10 ασθενείς που θα προσβληθούν από τον μύκητα θα καταλήξουν. Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα δεν υπάρχει λεπτομερής καταγραφή.

Σε Ευρώπη και Αμερική έχει σημάνει συναγερμός, ενώ και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα -κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής- ο πολυανθεκτικός αυτός μύκητας έχει προσβάλει πολλούς ασθενείς, με κάποιους από αυτούς να τους έχει οδηγήσει στον θάνατο.

Στην Ελλάδα η διασπορά δεν έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Candida Auris. Το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο ήπιο και να ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών με τα μέτρα που έχουν στα νοσοκομεία για να περιοριστεί το φαινόμενο. Σύμφωνα με όσα είπε στο iatropedia.gr ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας -ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο για τον κίνδυνο από τον μύκητα Candida Auris-, «έχουν καταλήξει ασθενείς σε ΜΕΘ οι οποίοι είχαν μυκηταιμία από τον μύκητα. Ασφαλώς υπάρχουν θύματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια πολύ σαφής καταγραφή για να σας πω ποσοστά ή νούμερα, αλλά ασφαλώς υπάρχουν θύματα, εννοείται».

Ο καθηγητής αναφέρει πως έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά Candida Auris: «Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα στην Αττική. Εχουμε πολύ μεγάλη διασπορά στα νοσοκομεία και είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήδη το αντιμετωπίζουμε. Και βέβαια γίνονται πολλές προσπάθειες από τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων στο κάθε νοσοκομείο, που αφορούν κυρίως την απομόνωση αυτών των ασθενών, τη σωστή απολύμανση του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση του προσωπικού». Κατάσταση που όμως έως τώρα δεν είναι τόσο ανησυχητική στην Ελλάδα, καθώς κυκλοφορεί ένα στέλεχος του μύκητα το οποίο καταπολεμάται από τουλάχιστον δύο αντιβιοτικά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Σύψας, «δεν έχει πάρει στην Ελλάδα τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει στο εξωτερικό».

Επεκτείνεται ραγδαία

Από το 2019, όταν εντοπίστηκε πρώτη φορά σε αυτί ασθενούς έως σήμερα, ο μύκητας Candida Auris έχει την τάση να επεκτείνεται ραγδαία σε όλη την υφήλιο. Από το 2020 έως το 2021 κατάφερε να τριπλασιαστεί η παρουσία της λοίμωξης στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, ενώ εξαπλώνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο μύκητας Candida Auris καταλαμβάνει μόλις το 4,4% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ στο 40% κυριαρχούν η Klebsiella και το Αcinetobacter. Το τελευταίο ταξινομείται στα πανανθεκτικά παθογόνα που δεν υποχωρούν σε καμία θεραπεία και αντιβιοτικό.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις