Ξέφραγο αμπέλι τα σωφρονιστικά ιδρύματα: Κρατούμενοι ανεβάζουν «βιντεοκλίπ» στο TikTok, ενώ στήνουν τσιμπούσια πίσω από τα κάγκελα
«Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζουν πολλά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από την επίσημη πολιτική ηγεσία και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής όπου προΐσταται ο Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο οποίος διαδέχτηκε τη Σοφία Νικολάου.
Αυτό προκύπτει από το πρόσφατο ρεπορτάζ των Data Journalists και του Βαγγέλη Τριάντη, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα πως η κ. Νικολάου έδινε υποσχέσεις πως θα πατάξει την μαφία των φυλακών, οι οποίες αποδείχθηκαν «κούφιες» καθώς το μόνο που κατάφερε να πατάξει τελικά είναι η νομιμότητα.
Οι ουκ ολίγες μεγαλόστομες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών καταρρίπτονται από τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας που δημοσιεύουν οι Data Journalists. Πρόκειται για μία σειρά από φωτογραφικά ντοκουμέντα και βίντεο που έχουν τραβηχτεί από κρατούμενους, μέσα σε διάφορες φυλακές της χώρας, κυρίως σε περιφερειακά σωφρονιστικά καταστήματα, τα οποία είναι σε γνώση των Data Journalists.
Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, κρατούμενοι φωτογραφίζονται ανενόχλητοι μέσα στα κελιά τους, σαν να βρίσκονται σε διακοπές και ανεβάζουν τις σχετικές φωτογραφίες στα social media. Στη μία από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουν οι Data Journalists, οκτώ κρατούμενοι έχουν μαζευτεί στο κελί συγκρατουμένου τους, ο οποίος έχει τη γιορτή του.
Οι κρατούμενοι έχουν στρώσει τραπέζι και το γιορτάζουν, τρώγοντας όλοι μαζί ενώ βγάζουν και αναμνηστική φωτογραφία. Είναι Ιανουάριος του 2023 και ο εορτάζων ανεβάζει στη συνέχεια τη φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ενώ παράλληλα ευχαριστεί όσους του ευχήθηκαν για τη γιορτή του. Λίγους μήνες μετά ο ίδιος κρατούμενος ανεβάζει ακόμη μια φωτογραφία. Αυτή τη φορά στο κελί άλλου συγκρατούμενου που γιορτάζει.
Βιντεοκλίπ και τραπ
Άλλοι κρατούμενοι προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα. Με τα κινητά τους τηλέφωνα, όχι μόνο βγάζουν βίντεο μέσα από τις φυλακές αλλά τα «ντύνουν» με μουσική και τα «ανεβάζουν» στη δημοφιλή πλατφόρμα TikTok, λες και πρόκειται για «βιντεοκλίπ». Μάλιστα όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, τα βίντεο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες διθυραμβικά σχόλια, ενώ οι χρήστες απαντούν κανονικά στους «θαυμαστές» τους. Καμία μέριμνα και κανένας φραγμός από την επίσημη πολιτεία.
Πιο αναλυτικά σε βίντεο 18 δευτερολέπτων που έχει ανέβει στο ΤikΤok, κρατούμενος ποζάρει χαμογελαστός, υπό τους ήχους μουσικής. Από ότι φαίνεται βρίσκεται σε κάποιο διάδρομο και γύρω του υπάρχουν και άλλοι κρατούμενοι. Κοιτώντας το «φακό» πλησιάζει έναν συγκρατούμενο και μαζί περπατούν προς την κάμερα και χαμογελούν. Το βίντεο έχει αναρτηθεί στο ΤikΤok τον Ιούλιο του 2022 και μέχρι και σήμερα έχει πάνω από 27.000 likes και 584 σχόλια.
Σε ένα ακόμη βίντεο κρατούμενος έχει κάνει «συρραφή» φωτογραφιών με τον ίδιο μέσα στο κελί της φυλακής. Έχει φωτογραφηθεί σε διάφορες «πόζες» πιθανότατα από άλλους συγκρατούμενούς του μέσω κινητού τηλεφώνου ή φωτογραφικής μηχανής.
Το βίντεο είναι σαν βιντεοκλίπ τραγουδιού τραπ μουσικής καθώς ο κρατούμενος τραγουδά και φαίνεται να έχει γράψει και τους στίχους. Όπως μπορεί να δει κανείς, στο ΤikΤok έχει και αρκετούς θαυμαστές οι οποίοι τον αποθεώνουν για τη μουσική εκτέλεση του τραγουδιού.
Αγώνας ποδοσφαίρου μετά μουσικής
Εντυπωσιακό είναι και ένα ακόμη βίντεο που δημοσιεύουν οι Data Journalists. Κρατούμενοι παίζουν ποδόσφαιρο στο προαύλιο των φυλακών ενώ το βίντεο έχει και μουσική. Η άθληση εντός των φυλακών είναι βέβαια κάτι το φυσιολογικό για τους κρατουμένους.
Ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση, οι κρατούμενοι βιντεοσκοπούν ανενόχλητοι στο προαύλιο της φυλακής. Σε ένα σημείο που υποτίθεται ότι βρίσκονται κάτω από τα άγρυπνα μάτια των αρμοδίων της φυλακής.
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σε ό,τι αφορά στη χρήση κινητών τηλεφώνων, ενώ φαίνεται ότι αγνοούν προκλητικά τις αρχές. Σε σημείο που αναρωτιέται κανείς, εάν όλα αυτά τα κάνουν απλοί κρατούμενοι των φυλακών τότε η αποκαλούμενη και ως «μαφία», δηλαδή οι «νονοί» του οργανωμένου εγκλήματος τι κάνουν μέσα στις φυλακές;
Έκθετη η Πολιτεία
Όλα αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και της πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου που τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες φορές επαίρονταν για τη δήθεν «πάταξη της μαφίας των φυλακών» και «βομβάρδιζαν» με διάφορες επιτυχίες.
Ήταν Σεπτέμβριος του 2020, όταν φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κυκλοφορούσαν με πηχυαίους τίτλους όπως «χαρτοπαικτική Λέσχη στις… Φυλακές Κορυδαλλού», ή «οπλοστάσιο βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. στις φυλακές Κέρκυρας». Είχαν προηγηθεί έλεγχοι στα κελιά των φυλακών με τη Σοφία Νικολάου να πανηγυρίζει στο twitter:
«Δεν κάνουμε πίσω. Η πάταξη της μαφίας των φυλακών και η επιβολή του νόμου είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης».
Ωστόσο από ό,τι φαίνεται όλα αυτά ήταν μόνο επικοινωνιακές σοφιστείες από κυβερνητικά στελέχη που στόχο είχαν να δημιουργήσουν μια εικόνα «νόμου και τάξης» στις φυλακές της χώρας. Κάτι που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης προς άγρα ψήφων αλλά αποδεικνύεται ότι έμεινε στα χαρτιά.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις