Η ΑΔΑΕ συνεχίζει τους ελέγχους για το σκάνδαλο, εξετάζοντας τις καταγγελίες άλλων πέντε με έξι πολιτικών και δημοσιογράφων
Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στο μέτωπο των υποκλοπών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) συνεχίζει κανονικά τους ελέγχους για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, εξετάζοντας τις καταγγελίες πολιτικών, δημοσιογράφων και πολιτών που έχουν προσφύγει στην ΑΔΑΕ για να μάθουν εάν παρακολουθούνταν.
Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι στους τηλεφωνικούς παρόχους συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, και είναι θέμα χρόνου η ΑΔΑΕ να καταλήξει σε νέες περιπτώσεις πολιτικών και δημοσιογράφων (πέντε με έξι) που μπήκαν στη «φάκα» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια.
Ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, ακόμα κι όταν η ΑΔΑΕ επιβεβαιώσει τις παρακολουθήσεις με τον πλέον επίσημο τρόπο, θα έρθει αντιμέτωπη με το πέπλο σιωπής που έχει επιβάλει η κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως μας εξήγησε, άλλωστε, άνθρωπος που γνωρίζει καλά την υπόθεση, «η κυβέρνηση, αφότου κατάλαβε πως δεν μπορεί να ελέγξει τον Χρήστο Ράμμο και να σταματήσει τις ενέργειες της ΑΔΑΕ, προτίμησε απλά να της δέσει μέσω νόμου τα χέρια».
Το βασικότερο όπλο της κυβέρνησης στη μάχη απέναντι στην αποκάλυψη της αλήθειας ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων της Μεταπολίτευσης έχει να κάνει με τον νέο νόμο τον οποίο ψήφισε η πλειοψηφία για το απόρρητο. Αυτός ο νόμος συνιστά ένα πολιτικό έγκλημα, όπως έχει επισημάνει μια σειρά νομικών, καθώς, ακόμα κι αν η ΑΔΑΕ καταλήξει στο ποιοι έπεσαν θύματα παρακολούθησης από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η πληροφορία θα μείνει στο… συρτάρι.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η αρμοδιότητα διαχείρισης των αιτημάτων των πολιτών για παρακολουθήσεις ανήκει όχι -όπως μέχρι πρότινος- στην ΑΔΑΕ, αλλά σε τριμελές όργανο αποτελούμενο από τους εισαγγελείς που υπηρετούν στην ΕΥΠ και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ ως απλό μέλος.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ακόμα κι όταν η ΑΔΑΕ έχει έτοιμο τον φάκελο με τα θύματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μάθουν αν έπεσαν θύματα παρακολούθησης τρία χρόνια μετά και μόνο αν αποφασίσει κατά πλειοψηφία το τριμελές όργανο, στο οποίο πλειοψηφούν οι δύο εισαγγελείς της ΕΥΠ. Κοινώς, ο παρακολουθητής θα μπορεί να αποφασίζει αν ο παρακολουθούμενος θα μπορεί να μάθει τρία χρόνια μετά το αν έπεσε θύμα παρακολούθησης και για ποιους λόγους.
Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν εκεί. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το αρμόδιο τριμελές όργανο δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά, ενώ ακόμα και σήμερα είναι άγνωστο του πού θα στεγάζεται. Όλα αυτά ενισχύουν, αν όχι επιβεβαιώνουν, την άποψη πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το περίφημο «όλα στο φως» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, με την πραγματικότητα να είναι τελείως διαφορετική.
Φυσικά, πέρα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση, δεν λείπουν και οι έμμεσοι εκφοβισμοί από την κυβέρνηση προς τα μέλη της ΑΔΑΕ και προσωπικά κατά του Χρήστου Ράμμου. Δεν είναι τυχαίο πως πριν από δύο εβδομάδες ο Μάκης Βορίδης ήταν έτοιμος να περάσει στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών διάταξη με την οποία τα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών που… παραβίασαν το απόρρητο των πληροφοριών και των στοιχείων που περιήλθαν σε γνώση τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα διώκονταν. Αυτή η αναφορά θεωρείται ότι φωτογράφιζε ουσιαστικά τα μέλη της ΑΔΑΕ και ιδίως τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο, αφού ταυτίζεται με την κριτική που άσκησε στην ανεξάρτητη Αρχή η κυβέρνηση, όταν επιβεβαίωσε την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ύστερα από έρευνα που διενήργησε και για την οποία θέλησε να ενημερώσει τη Βουλή.
Αυτή η κατάσταση, όπως πληροφορούμαστε, έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα ματαιότητας σε όσους ανέδειξαν αλλά και συμμετείχαν στη μάχη για την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, καθώς γνωρίζουν πως με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο η κυβέρνηση έχει βάλει έναν… φράχτη στην αποκάλυψη της αλήθειας.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επισημαίνεται από τους ίδιους πως σε περίπτωση αλλαγής των κοινοβουλευτικών συσχετισμών η αλλαγή του ισχύοντος νόμου πρέπει να γίνει άμεσα. Σε διαφορετική περίπτωση, μας εξηγούν, η υπόθεση των υποκλοπών θα παραμείνει στο κενό και η πληγή για την Ελληνική Δημοκρατία θα παραμείνει ανοιχτή.
Στην παρούσα φάση, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει καμία αλλαγή στην ΑΔΑΕ, αφήνοντας στις θέσεις τους ακόμα και τα μέλη της Αρχής των οποίων η θητεία έχει λήξει και δεν έχει ανανεωθεί. Εξάλλου, στο Μαξίμου εκτιμούν πως όποια παρέμβαση στο ζήτημα της ΑΔΑΕ θα ανοίξει τον φάκελο των υποκλοπών, κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να συμβεί έναν μήνα πριν από τις εκλογές.
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να επανεκλέγει ως πρωθυπουργός, τότε η σύνθεση της ΑΔΑΕ την επομένη των εκλογών θα είναι τελείως διαφορετική. Εξάλλου, η ανεξάρτητη αυτή Αρχή κατάφερε να αποκαλύψει ένα εκ των μεγαλύτερων και σκοτεινότερων σκανδάλων της Μεταπολίτευσης.
Σάλος με την αποκάλυψη του Βαρβιτσιώτη για την πώληση του Predator στο Σουδάν
Πονοκεφάλους στην κυβέρνηση έχει δημιουργήσει και η περίφημη υπόθεση χρήσης και εξαγωγής του Predator, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα διπλό χτύπημα από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη αλλά και από την Άρτεμις Σίφορντ, η οποία μίλησε στην Pega και εξέθεσε την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μπορεί να ανακάλεσε λέγοντας πως το παράνομο λογισμικό δεν εξήχθη με άδεια του ΥΠΕΞ στο Σουδάν, όμως το θέμα έχει φτάσει ήδη στην Ευρώπη και ο ισραηλινός Τύπος επιμένει πως το παράνομο λογισμικό βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών του Σουδάν.
Η περίφημη ΕΔΕ του υπουργείου Εξωτερικών για το αν και πού έχει εξαχθεί το Predator με άδεια του υπουργείου φαίνεται πως έχει κολλήσει και τα αποτελέσματα αυτής σίγουρα δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από τις εθνικές εκλογές.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις