Όχι απλώς δεν κατάφερε ο Θάνος Πλεύρης με τα κίνητρα που έδωσε να πείσει γιατρούς να εργαστούν στα νησιά. Αλλά και αρκετοί επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται σε ακριτικές περιοχές, αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλον. Ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα για τους γιατρούς σύμφωνα με έρευνα.
Αδειάζουν αντί να γεμίζουν τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές της χώρας από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), καθώς τα κίνητρα που έχει δώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν φαίνεται να τους έχουν πείσει, αλλά και ούτε να υπάρχει κάποια τάση που να φαίνεται ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αναφέρει ότι η φυγή των γιατρών από τα νησιά τείνει να λάβει επιδημικό χαρακτήρα.
«Τα κενά αυτά δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από τους ιδιώτες γιατρούς των περιοχών αυτών, ούτε με μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από μονάδες των αστικών κέντρων, οι οποίες είναι ήδη υποστελεχωμένες. Ως αποτέλεσμα το αίσθημα ανασφάλειας των νησιωτών αυξάνεται και οι συνθήκες εργασίας των γιατρών που απομένουν στα νησιά επιδεινώνονται περαιτέρω», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του επιμελητή Α’ του Περιφερειακού Ιατρείου Σερίφου, Αθανάσιου Κοντάρη, ο οποίος ήρθε από τη Σουηδία με στόχο να αναμορφώσει το ιατρείο του νησιού, όμως αποχώρησε λόγω ψυχικής εξάντλησης από τα πολλαπλά προβλήματα που αντί να λύνονται, συνέχισαν να γιγαντώνονται.
«Θα πρέπει να υπάρξουν φορολογικά, στεγαστικά, μισθολογικά, επιστημονικά και διοικητικά κίνητρα, ώστε τα νησιά να καταφέρουν και να προσελκύσουν, αλλά και να διατηρήσουν τις θέσεις των γιατρών. Μάλιστα, ο ΠΙΣ, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, έστειλε στους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας από τις 9 Φεβρουαρίου ολοκληρωμένη επικαιροποιημένη πρόταση για τη νομοθέτηση πλαισίου κινήτρων για γιατρούς ΕΣΥ άγονων νησιωτικών περιοχών», λέει στο NEWS 24/7 ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του ΠΙΣ.
Ειδικοί αναφέρουν στο NEWS 24/7 ότι το πρόβλημα με την κάλυψη των κενών θέσεων στα νησιά δεν είναι μόνο οικονομικά, όπως άλλωστε προκύπτει και από εκτενή έρευνα.
Καταβάλλεται επίδομα αγόνου με μισθούς του 1983
Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, το επίδομα αγόνου η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να το καταβάλει με βάση τους βασικούς μισθούς γιατρών ΕΣΥ του 1983 (με μετατροπή τους σε ευρώ) και όχι με βάση τους σημερινούς μισθούς.
Ως αποτέλεσμα, το επίδομα αυτό να έχει καταλήξει τόσο χαμηλό, ώστε να συνιστά εμπαιγμό για τους υγειονομικούς.
«Έτσι για τον υπολογισμό του μηναίου επιδόματος αγόνου θεωρείται ότι ο μισθός Επιμελητή Β΄ είναι 142,56 ευρώ, του Επιμελητή Α΄ 178,2 ευρώ, και του Διευθυντή 225,71 ευρώ», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Υπεράριθμες και απλήρωτες εφημερίες με συνθήκες γαλέρας
Πολλά είναι τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές της χώρας, όπου λόγω των πολλών κενών θέσεων, οι γιατροί υποχρεούνται και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με τη διαδικασία του «εντέλλεστε», να κάνουν πολλές υπεράριθμες εφημερίες τον μήνα.
Ωστόσο, για παράδειγμα στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη (Λασίθι), το υπουργείο Υγείας καθυστερεί, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 11 μήνες τις εν λόγω πληρωμές και μάλιστα δίχως καμία δικαιολογία.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν γιατροί στη χώρα που η κυβέρνηση τους χρωστά μέχρι και 5.000 ευρώ, καθώς δεν τους πληρώνει στην ώρα της τις υπεράριθμες εφημερίες που τους υποχρεώνει να κάνουν.
«Το φαινόμενο να μην πληρώνονται για πολλούς μήνες τις υπεράριθμες εφημερίες δεν είναι μόνο στο Λασίθι, αλλά είναι γενικό σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Μάλιστα, πρόκειται για εφημερίες που έγιναν με εντολή της διοίκησης του κάθε νοσοκομείου, καθώς δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός γιατρών στα συγκεκριμένα νοσοκομεία», εξηγεί στο NEWS 24/7 o Παναγιώτης Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος ΟΕΝΓΕ.
Ως εκ τούτου, όταν ο γιατρός γνωρίζει ότι για παράδειγμα στο Κρατικό Θεραπευτήριο της Λέρου υπάρχουν 4 θέσεις γιατρών και είναι καλυμμένη μόνο η μία, ξέρει πολύ καλά ότι θα κληθεί να κάνει 15 εφημερίες τον μήνα και επίσης είναι άγνωστο εάν και πότε θα τις πληρωθεί.
Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο για κάποιο γιατρό να αφήσει την εργασία του, να μετακομίσει για έξι μήνες, να υπερεργαστεί και να μην γνωρίζει εάν τελικά θα πληρωθεί.
Επίσης, επιβαρύνεται με τα έξοδα της μετακόμισης που πρέπει να γίνει δύο φορές μέσα σε έξι μήνες, και τα ενοίκια, που στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο είναι γνωστό ότι εκτοξεύονται και άλλα έξοδα.
Στο ίδιο πλαίσιο είναι σχεδόν αδύνατο για τους επαγγελματίες υγείας που καλύπτουν τέτοιου είδους θέσεις, να απουσιάσουν ακόμα και δύο ημέρες, σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, ή απλώς επιθυμούν να δουν την οικογένειά τους.
Έρευνα: Τι θέλουν οι γιατροί για να πάνε στα νησιά
Σύμφωνα με έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Hellenic Medicine, και διερευνά τα κίνητρα για τους γιατρούς ώστε να πάνε και να παραμείνουν σε κάποιο νησί, οι γιατροί θεωρούν ως σημαντικούς παράγοντες εκτός από το οικονομικό, τις εργασιακές συνθήκες και επιθυμούν εκπαιδευτικά και βαθμολογικά κίνητρα.
Εκπαιδευτικά κίνητρα: Συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι η οικονομική ενίσχυση για συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια κ.ά., οι πρόσθετες εκπαιδευτικές άδειες για συνεχιζόμενη εκπαίδευση σε σχέση με τους ιατρούς που δεν υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, το δωρεάν μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξ’ αποστάσεως από το ελληνικό ανοικτό πανεπιστήμιο ή άλλο πανεπιστήμιο και τα δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα εξ αποστάσεως.
Εργασιακές συνθήκες: Σε αυτό το πλαίσιο, τα σημαντικότερα κίνητρα ήταν η επαρκής στελέχωση με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ο κατάλληλος εξοπλισμός σε λειτουργία, το αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, το καλό και οργανωμένο περιβάλλον, η επάρκεια σε φάρμακα, η υποστήριξη από έμπειρους ιατρούς σε περίπτωση ανάγκης και η επικοινωνία με συναδέλφους για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών.
Επίσης, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στον προγραμματισμό, στην οργάνωση και στον έλεγχο της εργασίας.
Βαθμολογικά κίνητρα: Οι γιατροί ζητούν προσαύξηση της προϋπηρεσίας και η επί πλέον μοριοδότηση από το υπουργείο Υγείας για πρόσληψη σε θέση ιατρού του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ).
Οικονομικά κίνητρα: Τα σημαντικότερα οικονομικά κίνητρα ήταν η φοροαπαλλαγή, η δωρεάν μετακίνηση, το μηνιαίο επίδομα, η δωρεάν διαμονή, το επίδομα θέρμανσης, τα κουπόνια σίτισης από καταστήματα ειδών βασικής ανάγκης και το χαμηλότοκο δάνειο για αγορά κατοικίας για μόνιμη εγκατάσταση.
Συνθήκες διαβίωσης: Η προσωπική και η οικογενειακή ασφάλεια, η δυνατότητα ευχερούς πρόσβασης από άλλες περιοχές της ηπειρωτικής ή της νησιωτικής Ελλάδας, το σπίτι (εγκαταστάσεις, ρεύμα, νερό, διαδίκτυο κ.λπ.), το καλό οδικό δίκτυο στην περιοχή, η πρόσβαση σε είδη βασικής ανάγκης (super market, φούρνος κ.λπ.), η εργασιακή απασχόληση για τον σύζυγο/σύντροφο και το σχολείο για τα παιδιά, είναι τα σημαντικότερα κίνητρα σε αυτό το πλαίσιο.
Προσωπικά κίνητρα: Τα σημαντικότερα προσωπικά κίνητρα ήταν η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η ηθική αναγνώριση-παροχή κινήτρων από τους ανώτερους, η απόκτηση εμπειριών για την προσωπική βελτίωση και ανάπτυξη, η δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλίας και δημιουργικότητας, ο ενθουσιασμός και το πάθος για την προσφορά υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο και η ύπαρξη στενού οικογενειακού-φιλικού περιβάλλοντος στην περιοχή.
Γιάννης Δεβετζόγλου
news247.gr
ΔΗΜΟΣ ΙΗΤΩΝ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις