Συμμετέχουν οι 4 συστημικές τράπεζες με λεφτά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις για τη διάσωσή τους – Η αποχώρηση του ΤΣΜΕΔΕ και το σχέδιο της ΤτΕ
Με προκλητικούς -για τα ελληνικά δεδομένα- όρους, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, θα διεξαχθεί η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς προβλέπει τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ένα σχέδιο το οποίο έχει την… αμέριστη στήριξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Κι αυτό γιατί οι συστημικές τράπεζες δεν έχουν ακόμα «ξεχρεώσει» το Ελληνικό Δημόσιο από τις τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις με τις οποίες διασώθηκαν (2009, 2013, 2014 και 2015), κάτι το οποίο φυσικά είναι γνωστό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ουσία τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας χρησιμοποιούν κεφάλαια τα οποία έχουν λάβει από το Δημόσιο και τώρα τα διαθέτουν για μια αύξηση κεφαλαίου άλλης τράπεζας και συγκεκριμένα με το ποσό των 10.000.000 ευρώ έκαστη, δηλαδή συνολικά 40.000.000 ευρώ.
Αντί, δηλαδή, να διαθέσουν κεφάλαια για τη δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που στενάζουν κάτω από τη βάσανο των αλλεπάλληλων κρίσεων (οικονομική, υγειονομική, πληθωριστική), διαθέτουν τεράστια κεφάλαια για την αύξηση κεφαλαίου μιας άλλης τράπεζας και την ίδια ώρα πωλούν τα δάνεια σε ξένα funds με τεράστια έκπτωση (με τις ευλογίες της ΤτΕ) αντί να κάνουν το ίδιο προς τους δανειολήπτες, ώστε να μη βγαίνουν σε πλειστηριασμό χιλιάδες ακίνητα κάθε χρόνο.
Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το ποσό των 329.000.000 ευρώ, δηλαδή το Δημόσιο θα ξαναβάλει σε τράπεζα ένα τεράστιο ποσό, το οποίο προέρχεται από τους Έλληνες φορολογουμένους και πάλι με τη σύμφωνη γνώμη του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.
Το Ταμείο των μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), που αποχωρεί έπειτα από 25 χρόνια, αποφάσισε να υπαναχωρήσει από την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να υποστεί την απομείωση της αξίας της επένδυσής του και το dilution της συμμετοχής του από το 20,11% στο 5%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να εξαϋλωθεί περαιτέρω, εν όψει της συγχώνευσης των τριών τραπεζών (Attica Bank, Παγκρήτια, HSBC), που με βάση τη συμφωνία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων 12 μηνών. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ταμείο των μηχανικών έχει ήδη δαπανήσει το ποσό των 800.000.000 ευρώ σε αυτή την τραπεζική επένδυση, χάνοντας επί της ουσίας ένα τεράστιο ποσό.
Επίσης, στην αύξηση θα συμμετάσχει η εταιρία Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη – Εξάρχου, με το ποσό των 30.000.000, συν άλλα 34.000.000 μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας. Συγκεκριμένα, οι μέτοχοι της Thrivest, οι οποίοι θα συμμετάσχουν με 30.000.000 ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, αποκτώντας σε αυτή τη φάση το 4,93% του μετοχικού της κεφαλαίου, στοχεύουν στη δημιουργία μιας ενιαίας τράπεζας μέσα από τη συνένωση της Attica Bank με την Παγκρήτια -προηγείται η απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας- και μέσω αυτής στη δημιουργία του πέμπτου λεγόμενου πόλου, που θα διευρύνει τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα.
Το χρονικό των ΑΜΚ
Σημειώνεται ότι από το 2013 και μετά η τράπεζα βρισκόταν σε συνεχή αδιέξοδα που απαιτούσαν κεφαλαιακές ενέσεις. Το 2013 η τράπεζα είχε αντλήσει 398.800.000 ευρώ, ισομερώς αντληθέντα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση ομολογιακού δανείου. Το 2015 ακολούθησε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 681.000.000 ευρώ. Το 2016 ανέλαβε CEO ο Θεόδωρος Πανταλάκης, εκκινώντας τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων «κόκκινων» δανείων της τράπεζας, με στόχο την εξυγίανσή της. Την περίοδο 2017-2018 υλοποιήθηκαν δύο, ύψους 2 δισ. ευρώ και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 88.900.000 ευρώ.
Το 2021 η Attica Bank βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και για τη διάσωσή της το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε τις διατάξεις για τον αναβαλλόμενο φόρο. Στην τράπεζα κατεβλήθησαν 151.800.000 ευρώ, εξέδωσε έναντι αυτών warrants και αυτά κατέληξαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. To Ταμείο εισήλθε, έτσι, ως μέτοχος – διασώστης στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank, συμμετέχοντας στην ΑΜΚ, ύψους 240.000.000 ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2021.
Η αποχώρηση του ΤΜΕΔΕ και το σχέδιο της ΤτΕ
Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, στο «παιχνίδι» μπαίνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τέσσερις φορές από το Ελληνικό Δημόσιο.
Πρόκειται για το plan b που είχε καταρτίσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπτωση που το ΤΜΕΔΕ δεν κατάφερνε να μπει στην ΑΜΚ με 40.000.000 ευρώ.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις