Απορρίφθηκαν οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση στον ΟΚΑΝΑ, που διατύπωσε εναντίον της η Ζέττα Μακρή
Δικαιώθηκε δικαστικά έπειτα από 9 χρόνια αντιδικίας η Μένη Μαλλιώρη, πρώην πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), η οποία, σύμφωνα με την απόφαση, συκοφαντήθηκε από την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή.
Η κυρία Μακρή, η οποία το 2013 ήταν υφυπουργός Υγείας και πολιτική προϊστάμενη της κυρίας Μαλλιώρη, είχε εκκινήσει μια πολυδαίδαλη δικαστική διαμάχη με την τότε πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, όταν το 2014 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον ;Aρειο Πάγο εναντίον της. Με την αναφορά αυτή, την κατηγορούσε, όπως και άλλα στελέχη του ΟΚΑΝΑ, για «κακοδιαχείριση» στον Οργανισμό και έλλειμμα. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη σε βάρος της κυρίας Μαλλιώρη.
Ωστόσο, οι καταγγελίες της κυρίας Μακρή κατέπεσαν σαν χάρτινος πύργος, όταν εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο δεν προέκυπταν στοιχεία για τις κατηγορίες εις βάρος της κυρίας Μαλλιώρη και των υπόλοιπων στελεχών του ΟΚΑΝΑ.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έκρινε ότι υπήρξε «εσωτερικός δανεισμός» στον Οργανισμό, δηλαδή αξιοποίηση κονδυλίου από κωδικό δαπανών προϋπολογισμού των κέντρων πρόληψης, για την κάλυψη άλλων δαπανών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο απαλλακτικό βούλευμα, ο ΟΚΑΝΑ τη χρονική περίοδο 2009-2013 υποχρηματοδοτήθηκε και γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε ο εσωτερικός δανεισμός, μέσω του οποίου καλύφθηκαν λειτουργικές ανάγκες των μονάδων θεραπείας, η αγορά φαρμάκων και αντιδραστηρίων, η καταβολή μισθοδοσίας, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και η πληρωμή φόρων. Το βούλευμα, μάλιστα, επισημαίνει ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο ιδιοποιήσεως χρηματικού ποσού.
Επίσης, η κυρία Μαλλιώρη δικαιώθηκε και στα αστικά δικαστήρια, καθώς ήδη από το 2014 είχε καταθέσει αγωγές σε βάρος της κυρίας Μακρή για συκοφαντική δυσφήμηση. Σύμφωνα με τη σχετική αμετάκλητη απόφαση, κρίθηκε πράγματι πως η κυρία Μακρή είχε διαπράξει το παραπάνω αδίκημα με δόλο και της επιβλήθηκε η καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για ηθική βλάβη ύψους περίπου 14.000 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους.
Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η αστική καταδίκη της κυρίας Μακρή εκδόθηκε το 2015, τον προηγούμενο μήνα έγινε γνωστό ότι η υφυπουργός είχε αγνοήσει το διατακτικό της αποφάσεως, είχε αρχίσει να πληρώνει μερικώς το 2020, αλλά δεν είχε εξοφλήσει την οφειλή της. Εκδόθηκε μάλιστα κατασχετήριο για την οφειλή, το οποίο επιδόθηκε στην κυρία Μακρή, στο υπουργείο Παιδείας. Λίγο αργότερα, κι εφόσον το θέμα πήρε διαστάσεις και στον Τύπο, φαίνεται πως η κυρία Μακρή κατέθεσε το υπολειπόμενο ποσό.
Το αρχικό αίτιο της διαφωνίας τους, το οποίο οδήγησε και στην πολυετή δικαστική τους διαμάχη, φαίνεται πως ήταν η διαδικασία για την προμήθεια συγκεκριμένου φαρμάκου στον ΟΚΑΝΑ, το 2013. Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει η ίδια η κυρία Μαλλιώρη, η υφυπουργός κυρία Μακρή ήθελε την παράταση της τότε ισχύουσας σύμβασης του ΟΚΑΝΑ με συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρία για την προμήθεια φαρμάκου που αφορά τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων.
Η κυρία Μαλλιώρη αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή της προϊστάμενης της, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Τελικά, στα τέλη του 2013 η κυρία Μαλλιώρη υπέβαλε την παραίτησή της αποστέλλοντας επιστολή στον τότε υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. Στην επιστολή παραίτησής της είχε κάνει λόγο για «απρόκλητη και αθέμιτη» σε βάρος της συμπεριφορά από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια η κυρία Μακρή είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό το 2013 πως αν διαψεύδονταν οι ισχυρισμοί της, θα παραιτούνταν. Κάτι που, φυσικά, δεν έγινε ποτέ.
Με πληροφορίες από:newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις