Το καλοκαίρι είναι παραδοσιακά περίοδος προετοιμασίας των ομάδων για τις δύσκολες μάχες εντός των γηπέδων που έρχονται τον χειμώνα. Κάπως έτσι φαντάζει το τελευταίο διάστημα και η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «αντιμαχόμενες» πλευρές εντός Κουμουνδούρου φαίνεται να παίρνουν θέση ενόψει της διεξαγωγής του Συνεδρίου το οποίο θα αποτελέσει και τον καθοριστικό παράγοντα καθορισμού των εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μόνο που στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η προετοιμασία των τάσεων δεν περιλαμβάνει διεξαγωγή «φιλικών αγώνων», όπως συνηθίζουν οι ομάδες, αλλά «φίλια πυρά» που δυναμιτίζουν το κλίμα, διευρύνουν το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και δημιουργούν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει εφικτή τελικά η συνύπαρξη.
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο τρία γεγονότα (ή μήπως αφορμές;) πυροδότησαν την εσωκομματική αντιπαράθεση. Αρχικά ήταν η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην εφημερίδα «Εποχή», μετά τα ελληνοτουρκικά και η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ και τέλος η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για το Δεκαπενταύγουστο.
Η συνέντευξη Τσακαλώτου και η απάντηση Πολάκη
Σε μια κίνηση που κάθε άλλο παρά τυχαία θεωρείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τρισέλιδη συνέντευξή του στην «Εποχή» (εφημερίδα που εκφράζει κυρίως τους 53+) παρουσίασε μία συνολική ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης περιόδου, η οποία θεωρείται ως βάση για την τοποθέτηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ενόψει Συνεδρίου. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με προσεχτικές διατυπώσεις για τον Αλ. Τσίπρα, άφησε αιχμές για την αντιπολιτευτική τακτική σε μια σειρά από ζητήματα και χαρακτήρισε ακατανόητη την επιχείρηση να μετατοπιστεί ιδεολογικά και προγραμματικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κεντροαριστερά. Αδιάβαστη, εμμονική και αυτοκαταστροφική.
Η συνέντευξη Τσακαλώτου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στους προεδρικούς με τον Παύλο Πολάκη, σε ανάρτησή του στο facebook να αφήνει αιχμές για υπονόμευση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και για την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε ο κ. Τσακαλώτος επί διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. « Χρειαζόμαστε: ΑΡΧΗΓΟ τον Αλεξη Τσίπρα ,που ήταν ο μόνος ΗΓΕΤΗΣ της αριστεράς που την κρίσιμη στιγμή που έσπαγε το προηγούμενο κοινωνικό συμβόλαιο του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είπε το «πάμε να κυβερνήσουμε» και φτάσαμε στο 36,5% συσπειρώνοντας με το λόγο και την παρουσία του και ταξικά και πολιτικά τα κοινωνικά στρώματα των κάτω ,της νεολαίας και σοβαρού κομματιού των μεσαίων (που οι τελευταίοι μας γύρισαν την πλάτη γιατί μετά την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 18 έπρεπε η ανακούφιση της να είναι ΑΜΕΣΗ και όχι απλά να θωρακίζουμε τη χώρα με 37,5 δις ,έφταναν και τα 30…)»
Η συμφωνία με Αίγυπτο και οι διαφορετικές προσεγγίσεις για τα ελληνοτουρκικά
Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ και η ελληνοτουρκική κρίση με την παρουσία του Ορούτς Ρέις εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανέδειξαν και τις διαφοροποιήσεις για τα εθνικά θέματα εντός της Κουμουνδούρου. Από τη μία οι επίσημες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα έθεταν σοβαρά ερωτήματα για τη συμφωνία με την Αίγυπτο. Από την άλλη, οι 53+ με παρέμβαση στο communality.gr (σελίδα που απηχεί τις απόψεις της τάσης) τοποθετήθηκαν θετικά κάνοντας λόγο για αναγκαίους συμβιβασμούς και κατηγορώντας ορισμένους ότι «δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό».
Αυτή τη φορά η απάντηση αρχικά δεν ήρθε από το εσωτερικό του κόμματος αλλά από τον Νίκο Κοτζιά (οι απόψεις του οποίου στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκουν μεγάλη απήχηση εντός των «Προεδρικών»). Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «αστήρικτες κατηγορίες των νεοσημιτικων του Σύριζα και στους λεγόμενους 53». Το άρθρο του Νίκου Κοτζιά, πάντως, αναπαρήγαγε στο facebook ο Παύλος Πολάκης λέγοντας ότι συμφωνεί με τις επισημάνσεις του ενώ λίγες μέρες αργότερα η Θεοδώρα Τζάκρη με άρθρο της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» έκανε λόγο για «υποφώσκουσα σύγκλιση δυνάμεων της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, που έχει πατρίδα της μόνο την εξουσία και το χρήμα, με ορισμένες “αριστερίζουσες” δυνάμεις» αφήνοντας, μάλιστα, αιχμές ότι ορισμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν την επάνοδο του κόμματος στην εξουσία: «Με αυτές τις θέσεις η μεγάλη προοδευτική παράταξη κυβέρνησε τη χώρα για δεκαετίες προς όφελος του ελληνικού λαού και διαφύλαξε τα εθνικά συμφέροντα. Και αυτές οι δυνάμεις θα κυριαρχήσουν ξανά είτε το θέλουν είτε όχι οι αριστερίζουσες εκκρεμότητες, διότι ο προοδευτικός κόσμος έχει και πατρίδα και γνώση και διάθεση να πάει τη χώρα μπροστά».
«Οι 53+ κατηγορήθηκαν για μύρια όσα, από εθνομειοδοσία, μέχρι και για «Σημιτισμό». Να θυμίσουμε σε όλους εκείνους με την κοντή μνήμη ότι δεν είμασταν παρέα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το «βυθίσατε το Χόρα», ούτε με τον Κώστα Σημίτη που καλωσόριζε τους Αμερικάνους με την εμπλοκή στα Ίμια, ούτε βέβαια είμασταν συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου και του δικού του Καστελόριζου», ήταν η άμεση απάντηση του Χριστόφορου Παπαδόπουλου, πρώην βουλευτή και ηγετικού στελέχους της τάσης των 53+.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα πράξει εντός Βουλής όσον αφορά την επικύρωση ή όχι της συμφωνίας με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με πληροφορίες η αξιωματική αντιπολίτευση προσανατολίζεται στο «λευκό».
Η ανάρτηση του Τσίπρα για την Παναγιά
Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την γιορτή της 15ης Αυγούστου προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης. Μέλη και στελέχη του κόμματος αντέδρασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας λόγο για υπερβολικά θρησκευόμενη ανάρτηση, γεγονός που προκάλεσε τη μήνη του Νίκου Καρανίκα αλλά και του Παύλου Πολάκη. Ο πρώτος έκανε λόγο για «αστείες υπάρξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ» καλώντας τους μάλιστα να αποχωρήσουν από το κόμμα. «Στεναχωριέμαι που στο όνομα της αριστεράς κάτι θηλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας μιλάνε με ύφος μηδενιστών και γνώσεις κουραμπιέ του πρωτοετούς αμόρφωτου αριστεριστή, κατηγορούν τον Τσίπρα έχοντας όμως ως θηλαστικά τον αέρα του ελαφρόμυαλου μέλους, θα τις / τους έλεγα ότι είναι καλύτερα να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να συνεχίσουν την πορεία τους σε γκρουπες των αριστεριστών ώστε να περνάνε όμορφα μεταξύ τους λέγοντας σαχλαμάρες ανιστόρητες».
Σε ανάλογο ύφος και ο βουλευτής Χανίων σημείωσε: «Η ανάρτηση του Αλεξη έφτασε τα 12.000 λαικ. Αυτο ενοχλεί και ξαμοληθήκαν τα τρολ του Μοσχατου και …..άλλοι. Ίσως λίγο ξύδι και δεξιοθεν και «αριστερόθεν».
Ορισμένοι εκ των Προεδρικών, πάντως, φαίνεται να θεωρούν ότι οι αντιδράσεις για την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν καθοδηγούμενες και να αφήνουν υπονοούμενα για σχέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση. Ενδεικτική η ανάρτηση της ιστοσελίδας faq.gr στο twitter.
Στο Συνέδριο το τελικό ξεκαθάρισμα
Αν και είναι άγνωστο ακόμα το αν και πότε θα διεξαχθεί τελικώς το Συνέδριο γίνεται αντιληπτό ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύει προς μία εσωτερική διαδικασία σε ιδιαίτερα δύσκολο κλίμα.
Από τη μία η εσωκομματική αντιπολίτευση επιχειρεί να «τραβήξει το αριστερό μανίκι» του Αλέξη Τσίπρα θέτοντας ζητήματα που άπτονται της πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την άλλη οι «Προεδρικοί» θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο το κόμμα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το αναγκαίο άνοιγμα και εγκλωβίζεται σε πολιτικές και πρακτικές «του 3%».
Το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν είναι δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων που αναγκαστικά «συγκατοικούν» εντός της Κουμουνδούρου. Ορισμένοι, μάλιστα, σημειώνουν η κατάσταση που διαμορφώνεται θυμίζει την περίοδο της αναγκαστικής συνύπαρξης με την «ομάδα Λαφαζάνη» και αναρωτιούνται αν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η διεξαγωγή του Συνεδρίου θα ήταν πιθανώς μία λύση εκτόνωσης, όμως η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανατρέψει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, πάντως, προσανατολίζεται σε αλλαγές στην ομάδα των τομεαρχών του κόμματος εντός των πρώτων ημερών του Σεπτέμβρη.
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις