Ο πιο «τοξικός» πρωθυπουργός με τη πλέον δηλητηριώδη ρητορική ο Μητσοτάκης.

Με την προεκλογική περίοδο να φτάνει στο τέλος της, καθώς οι κάλπες στήνονται αυτή την Κυριακή για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη χώρα, η επίγευση που αφήνει η σύγκρουση των πολιτικών δυνάμεων, έχει έντονη την τοξικότητα, που με συστηματικό τρόπο χρησιμοποίησε αυτές τις εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική αντιπαράθεση, ιδίως με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Παρότι η εμπειρία έχει δείξει ότι την τοξικότητα και τη γκρίζα ρητορική και διαφήμιση την εισάγει κυρίως η αντιπολίτευση στις προεκλογικές περιόδους, καθώς θέλει να αποδομήσει την εκάστοτε κυβέρνηση αναδεικνύοντας τα μελανά της σημεία, σε τούτη την περίπτωση, τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι κυβερνώντες με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι ενδεικτικό ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του από τον… φράχτη του Έβρου, για να επενδύσει στον εμφυλιοπολεμικής έμπνευσης διαχωρισμό «πατριώτες – μειοδότες», ενώ το τελευταίο δείγμα τοξικότητας στον δημόσιο λόγο του, ήταν η προσβολή προς τις οικογένειες των θυμάτων στην τραγωδία των Τεμπών, όταν τις κατηγόρησε ότι «εργαλειοποιούν» πολιτικά τον πόνο τους!

Ενδιάμεσα αναγόρευσε ως κεντρικό θέμα μία επιμέρους ιδέα του Γιάνη Βαρουφάκη για τις τραπεζικές συναλλαγές, το περίφημο σύστημα «Δήμητρα» σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, χρεώνοντάς το μάλιστα στον… ΣΥΡΙΖΑ.

Επιχείρησε έτσι ουσιαστικά να «εξαγοράσει» ένα κυβερνητικό αύριο, με βαθιά βουτιά σε ένα παρελθόν, για το οποίο στην πραγματικότητα ούτε μιλά κανείς, αλλά ούτε και το ίδιο έχει αφήσει και εκκρεμότητες – το θέμα του νομίσματος, που προσπάθησε εναγωνίως και τοξικά να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση έχει κλείσει προ πολλού.

Αρνούμενος πεισματικά, άλλοτε έντεχνα κι άλλοτε άγαρμπα, να αποδεχτεί στην προεκλογική ατζέντα θέματα που εκθέτουν την κυβέρνηση (δημόσια υγεία και κορονοϊος, ακρίβεια και μείωση πραγματικού εισοδήματος, ευθύνες για τις υποκλοπές κ.α.), ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε σε ένα άκρως πολιτικό και εκβιαστικό λόγο.

Με αποκορύφωμα ίσως το απονενοημένο διάβημα, με το οποίο εμφανίζει αλαζονικά τον εαυτό του ως τον μοναδικό εγγυητή της σταθερότητας στη χώρα, σε μία ανιστόρητη και ατυχή εκδοχή του διλήμματος «Καραμανλής ή τανκς» – σε τούτη την περίπτωση «Μητσοτάκης ή χάος»!

Η τοξική προεκλογική ρητορική που επέλεξε, «ντύθηκε» και με μία επίφαση θεσμικότητας, όταν επιχείρησε να εμφανίσει την «κοστολόγηση» που έκαναν τα γαλάζια κομματικά στελέχη, των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, ως «έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους». Ήταν ίσως από τα πιο κραυγαλέα, αν όχι το πιο κραυγαλέο θεσμικό ατόπημα που έκαναν ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του σε αυτή την προεκλογική σύγκρουση, καθώς ενέπλεξαν έναν κρατικό φορέα, στην αντιπαράθεση των εκλογών με ωμό και αντιδεοντολογικό τρόπο.

Αλλά, ακόμα και η προσπάθεια να «διαχωρίσει» το ΠΑΣΟΚ σε «καλό» και «κακό», υπερέβη τα όρια ακόμα και της πιο σκληρής πολιτικής κόντρας, διαχέοντας την τοξικότητα μίας προσβλητικής για μία ιστορική παράταξη ρητορικής, στο εκλογικό σώμα.

Αν όλα αυτά γίνονταν σε μία τριτοκοσμική χώρα, από κείνες που «πλαισιώνουν» την Ελλάδα σε κοντινές και χαμηλές θέσεις στις διεθνείς λίστες για την κατάσταση της Δημοκρατίας, θα έμοιαζαν κάπως αναμενόμενα, ίσως και λογικά. Αλλά, το στοίχημα ήταν και παραμένει, να κερδίσει και η Ελλάδα μία θέση κοντά στις ευρωπαϊκές και τις δυτικές δημοκρατίες, κάτι που με τόση τοξικότητα που ενστάλαξε ο κ. Μητσοτάκης σε τούτη την προεκλογική αντιπαράθεση είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

ieidiseis.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις