Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι το σύνολο του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού, αποτελεί ίσως τον σοβαρότερο πολλαπλασιαστή ισχύος της Στρατιωτικής ισχύος ενός κράτους.

Πολλές φορές αυτή έκφραση χρησιμοποιείται για να δώσει έμφαση στα λεγόμενα πολιτικών και υψηλόβαθμων στρατιωτικών, αλλά και σαν ένδειξη ενδιαφέροντος προς τα στελέχη.

Δυστυχώς, όμως ιδιαίτερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε εκ του αποτελέσματος, ότι όλες οι παρόμοιες εκφράσεις είχαν καθαρά επικοινωνιακό σκοπό και κανείς παρόλες τις θριαμβευτικές εξαγγελίες δεν ασχολήθηκε σοβαρά με ίσως τον πιο παραμελημένο παράγοντα των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι το προσωπικό του. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι περίπου 86.000 άτομα, τα οποία μαζί με τα άμεσα και έμμεσα εξαρτώμενα μέλη τους φτάνουμε τις 500.000 τουλάχιστον, δηλ αποτελούν μία πολύ μεγάλη κοινωνική ομάδα, η οποία για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, όπως ότι θεωρούνται δεδομένοι για τη Νέα Δημοκρατία και λόγω της αδιαφορίας των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών τους, δεν της δόθηκε το απαιτούμενο ενδιαφέρον παρόλες τις επικοινωνιακές και όχι μόνο εξαγγελίες.

Από πλευράς της κυβέρνησης τελευταία δεν έχει γίνει ουσιαστικά αντιληπτό ότι ανεξαρτήτως του οποιουδήποτε υψηλών προδιαγραφών και τεχνολογίας μέσου, που θα προμηθευτούν οι ένοπλες δυνάμεις, εκείνος ο οποίος μετατρέπει αυτό το άψυχο υλικό σε πολεμική μηχανή υψηλών προδιαγραφών είναι αυτός που το χειρίζεται με την εκπαίδευση του, το ηθικό του, την αποφασιστικότητα του και την θέληση για νίκη ή αποτροπή.

Μάλιστα ο εμπαιγμός προς τα στελέχη έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο τελευταία που προσπαθούν να τους πείσουν ότι τους ενίσχυσαν οικονομικά, τη στιγμή που αυτό έγινε σε ένα ποσοστό περί το 10% των στελεχών ενώ όλοι οι υπόλοιποι πιθανώς να είδανε και μείωση στην ονομαστική αξία των μισθών τους και των επιδομάτων τους και σίγουρα μείωση στην αγοραστική τους δύναμη. Έφτασαν μάλιστα σε τέτοιο σημείο που ενώ δόθηκε τονίζω ορθά ένα επίδομα 600 ευρώ στην αστυνομία, διότι όπως αναφέρθηκε φυλάνε τα σύνορα, δεν δόθηκε αντίστοιχα στους στρατιωτικούς που έχουν ως αποστολή αυτό το έργο και μέχρι στιγμής το κάνουν πολύ καλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, διότι συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε την ακεραιότητα της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Αυτά όλα τα γεγονότα αλλά κι ένα πλήθος άλλων οικονομικών και θεσμικών παραγόντων που έχουν υποβαθμίσει την καθημερινότητα των στελεχών μέσα και έξω από τα στρατόπεδα, ουσιαστικά δεν ευαισθητοποίησαν κανέναν από τους σημερινούς κυβερνώντες, με αποτέλεσμα επί 4 συνεχή χρόνια να μην υπάρχει καμία επέμβαση θεσμική ή οικονομική πλην από ένα νομοσχέδιο που υπεβλήθη πριν από μερικούς μήνες που δεν έλυνε κανένα πρόβλημα κατά γενική ομολογία και αντιθέτως ήταν ένα συνοθύλευμα αιτημάτων που δεν βελτίωναν τίποτα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη και τους οδηγούν καθημερινώς στην απόγνωση, κάτι που το βλέπουμε με τις συνεχείς παραιτήσεις αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό γενικά στις δομές όλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίσης, προσπάθησαν για άλλη μία φορά να καταστήσουν τα στελέχη ομήρους της ατελέσφορης πολιτικής τους και τους υποσχέθηκαν αυξήσεις μισθών τον επόμενο χρόνο και βελτίωση των οικονομικών δεδομένων (δηλαδή με λίγα λόγια σάλπισαν νομή όπως λέμε εμείς στον στρατό).

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ διαπιστώνοντας αυτό το έλλειμμα ενδιαφέροντος και ευαισθησίας προς τα στελέχη συνέταξε μετά από σοβαρή μελέτη από έμπειρους με τις Ένοπλες Δυνάμεις ανθρώπους και υπεύθυνη κοστολόγηση ένα πρόγραμμα ενδιαφέροντος, δικαιοσύνης, ανακούφισης και υποβοήθησης των στελεχών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίθηκε σκόπιμη για την ανάταξη του ηθικού και όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά από αυτή τη λαίλαπα απαξίωσης της παραδίδουσας Κυβέρνησης(για τους υποτιθέμενα δεδομένους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων) κάτι το οποίο έχει επισημανθεί πλέον από όλα τα συνδικαλιστικά όργανα των εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων.
Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί στην ουσία μία δέσμευση προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για την ανάταξη της ζοφερής τους σημερινής πραγματικότητας που τους οδήγησε η παραδίδουσα κυβέρνηση.
Καταρχάς όποια από τα άρθρα του συμβολαίου με τους πολίτες, πού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ισχύουν για τα στελέχη των ΕΔ προφανώς θα εφαρμοστούν όπως αυξήσεις στους μισθούς, η ετήσια οικονομική αναπροσαρμογή, τα θέματα με τη μητρότητα, με τα δάνεια, στέγαση νέων κά. Επιπρόσθετα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες δράσεως για τους εν ενεργεία όπως :

1. Δράσεις για τη χαμηλή στελέχωση:

α. Πρόγραμμα προσλήψεων συνεκτικό και κλιμακούμενο στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού
β. Συμμάζεμα και επιχειρησιακή αναδιάταξη σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα και εξωτερικές απειλές

2. Οικονομικές επεμβάσεις:

α. Νέο Μισθολόγιο
β. Αποζημίωση για έργο εκτός αποστολής
γ. Δικαιοσύνη στην αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας
δ. Επαναξιολόγηση υπηρεσιών προσωπικού.
ε. Επεμβάσεις στο μέτρο του δυνατού σε βάθος τετραετία στο στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών

3. Σταδιοδρομικά, υπηρεσιακά και θεσμικά θέματα:

α. Κριτήρια για μεταθέσεις στελεχών
β. Ειδικά κριτήρια και προνόμια για στελέχη που υπηρετούν σε προωθημένες επιχειρησιακές θέσεις
γ. Επεξεργασία νέου νομοθετικού πλαισίου για τη μέριμνα του προσωπικού (αποστρατείες ΕΠΟΠ, ενίσχυση θεσμού ΟΒΑ κά)
δ. Λήψη μέτρων για οικογένειες στρατιωτικών με ειδικές συνθήκες.
ε. Διαμόρφωση προϋπολογισμού έτσι ώστε κλιμακωτά να αποκατασταθούν οι βλάβες που υπέστησαν Ένοπλες Δυνάμεις από τα χρόνια της ύφεσης.
στ. Επεξεργασία νομοθετικού πλαισίου για σταδιοδρομικά θέματα των στελεχών.
ζ. Πρωτοβουλίες και νομοθετικά θέματα για την βελτίωση της Υγειονομικής περίθαλψης και το συνταξιοδοτικό.

Πλέον των παραπάνω θα υπάρξουν δράσεις και για τα εν αποστρατεία στελέχη, τα οποία από την παρούσα κυβέρνηση εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους και δεν τους δόθηκε ούτε καν βήμα για να θέσουν τα προβλήματά τους όπως ενημερωθήκαμε τελευταία. Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για τους εν αποστρατεία θα είναι:

α. Βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των μετοχικών ταμείων και προσπάθεια εξυγίανσης, διότι ως γνωστόν είμαστε ο μοναδικός επαγγελματικός χώρος που δεν έχει επικουρική ασφάλιση.
β. Βελτίωση της Υγειονομικής περίθαλψης.
γ. Αυξήσεις στις συντάξεις και η επίδοση της 13η σύνταξη, διότι επειδή θεωρούνταν ως δεδομένοι οι αποδοχές των αποστράτων ωχριούν σε σχέση και με τους υπόλοιπους του δημόσιου τομέα με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.

Κλείνοντας το θέμα με τα στελέχη θα ήθελα να τονίσω ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άξια, επαγγελματικά άρτια και στηρίζουν τη χώρα μας μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων από κάθε εξωτερικό κίνδυνο συνεχώς και χωρίς καμία διαμαρτυρία, αλλά έχουν ανάγκες και θα πρέπει η πολιτεία να σκύψει πάνω από αυτές. Δεν υπάρχουν ελίτ( όπως κάποιοι λένε)στις Ένοπλες Δυνάμεις διότι όλοι επιτελούν το έργο για το οποίο είναι υπερήφανος ο ελληνικός λαός δηλ την προάσπιση της εθνικής ακεραιότητας της χώρας από διαφορετικά πόστα αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι αδικία και κρίμα η πατρίδα να δαπανά 14,5 δισ μέχρι στιγμής για εξοπλισμούς και να μην μπορεί να βρει μερικά εκατομμύρια για να καλύψει τις επείγουσες καθημερινές ανάγκες ανθρώπων που βρίσκονται στις εσχατιές της χώρας προβάλλοντας την αποτροπή και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού.

Γιώργος Καμπάς

*Ο Γιώργος Καμπάς είναι επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος ε.α.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις