«Η κάλπη είναι άδεια. Καμία ψήφος δεν πρέπει να χαθεί» είναι το κεντρικό σύνθημα του κ. Μητσοτάκη.

Με την απειλή και τρίτων εκλογών αν δεν αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης να ελαχιστοποιήσει δύο κινδύνους στις τέσσερις εβδομάδες ως τις κάλπες :Να αποτρέψει τη χαλαρή ψήφο και τον σχηματισμό εξακομματικής, επτακομματικής ή ακόμα και οκτακομματικής.

Για να το πετύχει, θα πρέπει να περάσει με ένταση και έμφαση το μήνυμα ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και την ηγεσία του. Άλλωστε, όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη, η στρατηγική αυτή, εμμέσως ενισχύει και το αφήγημα του Ν. Ανδρουλάκη, με το οποίο, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιδιώκει την περαιτέρω πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και την καταγραφή δυναμικής κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν έχω κρύψει τη φιλοδοξία μου, η δεύτερη τετραετία να είναι μια τετραετία πολύ μεγάλων αλλαγών. Όσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχω για να κάνω τέτοιες αλλαγές, τόσο πιο εύκολα θα είναι να τις υλοποιήσω». Ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια πολύ συνεπή στρατηγική να στρέψει το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο προς τα αριστερά και σίγουρα να μην επιθυμεί καμία επικοινωνία με εμένα προσωπικά. Κατά συνέπεια, εγώ δεν βλέπω άλλη επιλογή σήμερα για τη χώρα παρά μόνο αυτοδυναμία και προφανώς είναι καλύτερο η αυτοδυναμία αυτή να μην είναι οριακή, αλλά να είναι πιο διευρυμένη. Είχα 158 βουλευτές στην προηγούμενη εκλογή, νομίζω ότι υπηρέτησα την ατζέντα από μία τέτοια πλειοψηφία με μεγάλη άνεση, χωρίς να αισθάνομαι ότι είμαι δέσμιος εξαρτήσεων, αλλά και χωρίς να «καβαλήσω το καλάμι», πράγμα το οποίο δεν θα επιτρέψω πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μου. Και σίγουρα δεν πρόκειται να το επιτρέψω ούτε στα στελέχη μου και στους αυριανούς υπουργούς» είπε χθες σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ενώ αναλόγου περιεχομένου ήταν και η ομιλία του στους βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ χθες το βράδυ στην Πειραιώς.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες, απασχολεί κατά προτεραιότητα το γαλάζιο εκλογικό επιτελείο είναι πως θα διασφαλιστεί ότι η βεβαιότητα των ιστορικών διαστάσεων νίκη της ΝΔ, σε συνδυασμό με την δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους στη θάλασσα, αντί της κάλπης. «Μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι κάλπες της 21ης Μαίου, ένα μεγάλο ποσοστό αποχής, θα μπορούσε να συνιστά κίνδυνο περισσότερο για τη ΝΔ παρά για τον ΣΥΡΙΖΑ», λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Το δεύτερο στο οποίο εστιάζουν την προσοχή τους, είναι η πιθανότητα, ακριβώς λόγω του τεράστιου εύρους της εκλογικής νίκης της ΝΔ, κάποιοι ψηφοφόροι να αισθανθούν «πιο ελεύθεροι» να στραφούν προς μικρότερα κόμματα και συγκεκριμένα προς το ομοφοβικό κόμμα ΝΙΚΗ, την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωσταντοπούλου και το ΜΕΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη. Αν συμβεί αυτό, αν πχ η επόμενη βουλή είναι επτακομματική ( διότι αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο ), τότε ανάλογα με το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλή, η ΝΔ είναι πιθανό να μη μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμα κι αν ξεπεράσει το 39%.

«Η κάλπη είναι άδεια. Καμία ψήφος δεν πρέπει να χαθεί» είναι το κεντρικό σύνθημα του κ. Μητσοτάκη.

ieidiseis.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις