Καθώς οι περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης για αλλαγές δεν είναι δραματικά πολλές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να διστάσει στην αναδιάταξη των ψηφοδελτίων όπου χρειάζεται.

Μέσα στην δυστυχία του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ηΜαΐου, υπάρχουν και κάποιοι τυχεροί: όσοι εξελέγησαν βουλευτές. Ανάμεσά τους είναι και στελέχη για τα οποία έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για συμπεριφορά που επιβάρυνε το κόμμα τους στην κάλπη.

Στην πρώτη μετεκλογική του συνέντευξη – στο Σταρ- ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε την ήττα και «στην εικόνα Βαβυλωνίας που εξέπεμπαν άστοχες δηλώσεις στελεχών μας»- φωτογραφίζοντας κάποιους.

Σε όλες τις τοποθετήσεις του ο πρώην Πρωθυπουργός- στο εσωτερικό του κόμματος και δημοσίως-, σημειώνει τον κρίσιμο χαρακτήρα των εκλογών της 25η Ιουνίου, για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και συνακόλουθα τη διαμόρφωση των πολίτικων εξελίξεων.
Οι πολιτικοί παρατηρητές ερμηνεύουν τις δηλώσεις του ως σήμα κίνδυνου, μπροστά στον οποίο το μέλλον του κόμματος είναι μέγεθος υπέρτερο της προσωπικής εκλογής των στελεχών στη Βουλή.

Αυτή η ανάγνωση παραπέμπει στο συνδυασμό της εκλογής των βουλευτών με λίστα και στο «κεκτημένο» των 71 εδρών που αντιστοιχούσαν στην ΣΥΡΙΖΑ με το αποτέλεσμα του Μαΐου- για να καταλήξει στο ερώτημα: σε ποιον ανήκουν αυτές οι 71 έδρες; Σε όσους τις κατέλαβαν με τη σταυροδοσία ; Ή στο κόμμα, που κράτησε τις αντίστοιχες δυνάμεις- κυρίως χάρη στην απήχηση του επικεφαλής του;

Είναι χαρακτηριστικό ότι διαχρονικά, κάθε φορά που ένας βουλευτής αποχωρεί από ένα κόμμα, ή διαγράφεται, το κόμμα αξιώνει να αφήσει την έδρα του.

Στις συνθήκες κρισιμότητας που έχουν διαμορφωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ η λογική απάντηση είναι ότι η λίστα δεν -πρέπει να- κατοχυρώνει τους βουλευτές που εξελέγησαν, ώστε να επανεκλέγουν με βεβαιότητα οι ίδιοι. Είναι γνωστό εξ άλλου , ότι ουδείς από τους εκλεγέντες «έφερε» ο ίδιος την έδρα με την προσωπική του απήχηση, ώστε να τη «δικαιούται» προσωπικά. Αντίθετα κάποιοι έγιναν αφορμή για απώλεια έδρας.

Χωρίς παρέμβαση, θα υπάρξουν δυο κατηγορίες υποψηφίων βουλευτών.

Μια όσων έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή – και δεν θα κινητοποιηθούν ιδιαίτερα . Και μια δεύτερη κατηγόρια όσων θα κινητοποιηθούν, αλλά δεν θα έχουν πολλά περιθώρια εκλογής .
Είναι προφανές ότι μόνο εκλογική αποτελεσματικότητα δεν διασφαλίζεται έτσι.

Για πολλούς, είναι εύλογο να θεωρηθεί το κόμμα ως συλλογικός κάτοχος των διασφαλισμένων-κατά προηγούμενο αποτέλεσμα – εδρών.. Οπότε ο Αλέξης Τσίπρας να αναμορφώσει τα ψηφοδέλτια, χωρίς τους περιορισμούς της σειράς εκλογής, στην κατάρτιση της λίστας σε κάθε περιφέρεια.

Κατ αυτόν τον τρόπο στις περιπτώσεις που η εκλογή προέκυψε κυρίως λόγω του κόμματος -ή με κατάχρηση του κομματικού αξιώματος- να υπάρχουν αντικαταστάσεις με νέα και άφθαρτα πρόσωπα, ακόμη και αν δεν μετείχαν στα ψηφοδέλτια του Μαΐου. Και αντιστοίχως επιβάλλεται να υπάρξει εσωτερικός καταλογισμός ευθύνης.

Δεν λείπουν τα σχόλια ότι θα αποτελεί αυτοτιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στην πρώτη θέση στη λίστα συγκεκριμένων περιφερειών, σε κάποιους με μόνο κριτήριο ότι εξελέγη τον Μάιο. Εφόσον η οφείλεται σε «ιδιοποίηση» του τοπικού κομματικό μηχανισμού σε βάρος άλλων. Η αν εξελέγη μεν αλλά η δραστηριότητα του δεν ωφέλησε το ψηφοδέλτιο και το κόμμα γενικότερα.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ψηφοδελτίων που δεν είχαν στο σύνολό τους την αναμενομένη επιρροή και ενδεχομένως χρειάζονται αντικαταστάσεις υποψηφίων.

Όπως υπάρχουν και ψηφοδέλτια στα οποία οι «κομματικοί» του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ εξοβέλισαν με συνεννοημένες σταυροδοτήσεις, την «Προοδευτική Συμμαχία» και τους ΠΑΣΟΚογενείς– ακυρώνοντας κοινοβουλευτικά την , περιορισμένη ούτως ή άλλως, διεύρυνση.

Σε κάθε περίπτωση δεν εξυπηρετείται το γενικό κομματικό συμφέρον αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάει στις εκλογές του Ιουνίου με 71 έδρες «κατοχυρωμένες» σε συγκεκριμένα πρόσωπα – με δεδομένη σειρά κατά ψηφοδέλτιο. Θα ήταν σαν να αναιρείται η εκτίμηση ότι οι ευθύνες ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό του. Η ενδεχομένη επίκληση σε συνταγματικούς περιορισμούς θα είναι αβάσιμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρα από το νόμιμο δικαίωμα να καταρτίσει εξ αρχής τα ψηφοδέλτια του Ιουνίου, έχει και το προνόμιο ως αρχηγός να αλλάξει τη σειρά εκλογής στη λίστα κάθε ψηφοδελτίου. Ώστε να αποκτήσει νέα δυναμική και να βρεθούν στην επόμενη Κ.Ο. πρόσωπα που είχαν ενταχθεί στα ψηφοδέλτια με βάση το βιογραφικό τους, αλλά δεν τα κατάφεραν στη σταυροδοσία.

Έχει επίσης την ευχέρεια να αναζητήσει πρόσωπα ευρύτερης απήχησης που δεν μετείχαν στις εκλογές του Μαΐου και να τους προσφέρει εκλόγιμες θέσεις. Ώστε να ενισχύει η προσπάθεια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ- που με τη σειρά της θα του αποφέρει περισσότερες έδρες στη νέα Βουλή.

Με το 20% του Μαΐου εξελέγησαν 70 βουλευτές συν πρόεδρος του κόμματος. Αν δεν υπάρξουν επεμβάσεις στα ψηφοδέλτια και κατάρτιση της λίστας χωρις υποχρεωτική τήρηση της σειράς εκλογή τους, ενδέχεται το αποτέλεσμα να είναι δυσμενέστερο .

Αντίθετα η διόρθωση των ψηφοδελτίων, από τη μια θα αποδώσει ευθύνες όπου χρειάζεται και από τη άλλη θα καταστήσει τα ψηφοδέλτια σε κάθε νομό αποτελεσματικότερα.

Αν κάποιοι θεωρήσουν ότι αδικούνται επειδή θα χάσουν την θέση εκλογής τους τον Μάιο, – αν τοποθετηθεί στην κορυφή του ψηφοδελτίου κάποια ισχυρή προσωπικότητα- τότε μάλλον δεν έχουν συναίσθηση της θέσης που βρίσκεται το κόμμα τους, με ευθύνες που επιμερίζονται και στους ιδίους.

Καθώς οι περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης για αλλαγές δεν είναι δραματικά πολλές, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να διστάσει στην αναδιάταξη των ψηφοδελτίων όπου χρειάζεται , για τη διαμόρφωση λίστας με κριτήρια διευρυμένης απήχησης κατά περιφέρεια.
Θα είναι μήνυμα ανάκτησης των στοιχείων που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνώσα δύναμη.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις