Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ποιος είναι ο «χάρτης» των οφειλετών στην Εφορία – Με ρυθμούς «χελώνας» ο εξωδικαστικός
Στα ύψη έχει εκτοξευθεί το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος, την ώρα που τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου (που αποχώρησαν λόγω των εκλογών) διαφήμιζαν όλους τους προηγούμενους μήνες ότι η κατάσταση έχει… εξομαλυνθεί λόγω των ρυθμίσεων και του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ επιχειρηματολογούσαν πως έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις των νοικοκυριών.
Τα στοιχεία, πάντως, στην πράξη είναι πολύ διαφορετικά: το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος βρίσκεται πάνω από τα 380 δισ.. ευρώ, όσο είναι δηλαδή και το δημόσιο χρέος, και συγκεκριμένα:
- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ανέρχονται στα 113,7 δισ.. ευρώ
- Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ στα 45,67 δισ.. ευρώ
- Τα «κόκκινα» δάνεια σε funds αγγίζουν τα 70,68 δισ.. ευρώ
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες φτάνουν στα 13,2 δισ.. ευρώ
- Το σύνολο των δανείων στις τράπεζες στα 151,75 δισ.. ευρώ.
Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες περιλαμβάνονται στο σύνολο των δανείων, καθώς είτε είναι ενήμερα είτε όχι συνεχίζουν να αποτελούν χρέος του ιδιωτικού τομέα.
Την ίδια ώρα, η Κομισιόν πιέζει την Ελλάδα να βάλει τέλος σε νέες ρυθμίσεις οφειλών, καθώς θεωρεί πως μέρος των οφειλετών που προχωρούν σε ρύθμιση στη συνέχεια χάνουν τις δόσεις και γίνονται ξανά «κόκκινοι», ενώ εκτιμούν πως μόνη λύση είναι ο πτωχευτικός κώδικας.
Σχεδόν 4.000.000 πολίτες έχουν οφειλές στην Εφορία, με περίπου 2.000.000 να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ήτοι κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ενώ το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, όταν η τελευταία ρύθμιση χρεών θέτει εκτός 4 στις 5 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ωστόσο, όπως αποτυπώνουν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, το ενδιαφέρον παραμένει περιορισμένο, με μόλις 13.773 φορολογουμένους συνολικά να έχουν υποβάλει αίτηση για να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και των 120 δόσεων, αλλά και να εντάξουν τις νέες οφειλές της ενεργειακής κρίσης σε 36 ή 72 δόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι 8.595 επέλεξαν να αναβιώσουν τις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων και των 120 δόσεων, τη στιγμή που τις 120 δόσεις απώλεσαν περίπου 190.000 φορολογούμενοι και τις 36-72 δόσεις περίπου 10.000.
Ακόμα μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης 5.178 φυσικά και νομικά πρόσωπα ρυθμίζοντας οφειλές 131.798.000 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι – υπόχρεοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Ιουλίου. Πάντως, δεν αποκλείεται πολλοί πολίτες να είναι σε αναμονή εν όψει και του αποτελέσματος της κάλπης της 25ης Ιουνίου.
Διέξοδος για τους οφειλέτες μπορεί να αποτελεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, ωστόσο τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως το μέτρο δεν κινείται με γοργούς ρυθμούς, λόγω των αυστηρών κριτηρίων. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις ανήλθαν τον Μάρτιο σε 5.109 και τον Απρίλιο σε 4.110.
Μέχρι σήμερα μέσω της πλατφόρμας έχουν αξιολογηθεί 10.300 αιτήσεις οφειλών συνολικής αξίας 3,8 δισ. ευρώ και από αυτά έχουν γίνει αποδεκτά από τους οφειλέτες τα 2,1 δισ.. Αλλες 7.200 αιτήσεις συνολικής αξίας 4,7 δισ. βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής υποβολής τους και της διαπραγμάτευσης, ενώ στο στάδιο της αρχικής υποβολής και της άντλησης των απαιτούμενων στοιχείων από την πλατφόρμα βρίσκονται άλλες 16.600 αιτήσεις χρεών συνολικής αξίας 9,6 δισ..
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία:
- Το 74% (13,4 δισ.) των οφειλών αφορά φυσικά πρόσωπα.
- Η πλειονότητα των οφειλών (76%) είναι προς τράπεζες και funds.
- Οι οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ συγκεντρώνουν το 60% (10,9 δισ.) των συνολικών οφειλών και αποτελούν το 10% (3.900) των αιτήσεων.
- Το 91% (16,4 δισ.) των συνολικών οφειλών είναι σε στάδιο καθυστέρησης ή έχει καταγγελθεί.
- Το μέσο ποσοστό διαγραφής για οφειλές προς το Δημόσιο διαμορφώνεται στο 22,2% και προς τράπεζες ή funds στο 32,3%, ενώ το 41% των ρυθμίσεων (629.000.000) έχει λάβει ποσοστό διαγραφής μεγαλύτερο του 30%.
Μπαράζ κατασχέσεων και μηνύσεων στους οφειλέτες από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών
Σε ένα μπαράζ κατασχέσεων και μηνύσεων εναντίον των οφειλετών του ΕΦΚΑ, με χρέη τα οποία δεν παραγράφηκαν, επιδίδεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, με στόχο την είσπραξη μέρους των οφειλών. Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ, στόχος είναι όλες οι οφειλές, είτε πρόκειται για μικρά ποσά είτε για μεγάλα, ωστόσο ανέκαθεν «εύκολος στόχος» θεωρούνται όσοι χρωστούν λίγα ευρώ.
Μάλιστα, το ΚΕΑΟ έχει κατηγοριοποιήσει τους οφειλέτες ανάλογα με το ύψος των χρεών και θα εφαρμόζει ανάλογα, αναγκαστικά μέτρα. Ειδικότερα:
- Για οφειλές έως 30.000 ευρώ θα ειδοποιούνται οι οφειλέτες για τα επικείμενα αναγκαστικά μέτρα και, αν δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα γίνονται κατασχέσεις καταθέσεων ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.
- Για οφειλές άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, αλλά ταυτόχρονα θα υποβάλλονται και μηνύσεις εναντίον των οφειλετών στην Εισαγγελία.
- Για οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ, πλην των κατασχέσεων, θα ζητείται η ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά των οφειλετών.
- Για οφειλές άνω των 250.000 ευρώ, πλην των ανωτέρω αναγκαστικών μέτρων το ΚΕΑΟ θα εγγράφει υποθήκες επί της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών ακόμη και αν τα χρέη αυτά είναι ρυθμισμένα και μέχρι να εξοφληθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΑΟ, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις