Φυλακισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε καταναγκαστική εργασία θα εργάζονται από τον Σεπτέμβριο στο εργοστάσιο της ρώσικης αυτοκινητοβιομηχανίας Avtovaz.

Το 2020 κατασκευάστηκαν στη Ρωσία περίπου 1,44 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Αυτό άλλαξε δραματικά από την επόμενη χρονιά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οπότε άρχισε και η πτώση της παραγωγής αυτοκινήτων. Η Ρωσία βγήκε εκτός της ομάδας των σημαντικότερων αυτοκινητοπαραγωγών στον κόσμο, αφού τα εργοστάσια στην επικράτειά της κατασκεύασαν το 2022 μόλις 450.000 οχήματα. Μία σημαντική αιτία της δραματικής πτώσης ήταν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, στο πλαίσιο των οποίων αποσύρθηκαν πολλοί δυτικοί αυτοκινητοκατασκευαστές από τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή η ρώσικη οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει, όμως υπάρχει μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού, επειδή εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες πολεμούν στην Ουκρανία ή έχουν φύγει από τη χώρα για να μη λάβουν μέρος στις μάχες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κεντρικού δελτίου ειδήσεων Tagesschau του πρώτου δημόσιου τηλεοπτικού γερμανικού σταθμού ARD, η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz σκοπεύει να καλύψει τις κενές θέσεις εργατών απασχολώντας στα εργοστάσιά της φυλακισμένους.

Μόλις 3,3% το ποσοστό ανεργίας στη Ρωσία

Η Avtovaz, στην οποία ανήκει η Lada, επιδιώκει να αυξήσει από τον Σεπτέμβριο την παραγωγή αυτοκινήτων κατά 28% και από τον επόμενο χρόνο κατά 40%, οπότε χρειάζεται επειγόντως εργάτες για να το πετύχει. Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνθηκε στο σωφρονιστικό ίδρυμα της ρώσικης περιφέρειας Σαμάρα, όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία της Lada και ζήτησε βοήθεια για να λύσει το πρόβλημά της. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έγινε, επειδή στις τοπικές φυλακές υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε καταναγκαστική εργασία. Η Avtovaz ζήτησε να εργάζονται αυτοί οι φυλακισμένοι στα εργοστάσιά της και να μην απασχολούνται αλλού, προκειμένου να αυξήσει τους ρυθμούς παραγωγής της και να πιάσει τους στόχους της.

Η αγορά εργασίας της Ρωσίας υποφέρει από έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και είναι ενδεικτικό, ότι η ανεργία έχει πέσει πλέον σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε, ότι το ποσοστό ανεργίας στη Ρωσία δεν ξεπερνούσε τον Απρίλιο το 3,3%. Οι υπεύθυνοι της Lada θεωρούν τη λύση με τους κρατούμενους ιδανική, αφού πρόκειται για πολίτες που έχουν καταδικαστεί έτσι και αλλιώς σε καταναγκαστική εργασία και όχι απλά σε φυλάκιση, ωστόσο απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτήματα, που τέθηκαν από τον Τύπο.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις